Minden negyedik Biblia Kínában készül

Nyomtatás

ImageKínában a Szentírást már nyolcvan millió példányban nyomtatták ki, ám keresztény csoportok szerint ez a hatalmas szám sem elegendő az egyre nagyobb kereslet kielégítésére.

A kínai kormány hivatalos hírügynöksége bejelentette: az egyetlen engedélyezett, Biblia nyomtatással foglalkozó kínai vállalat nyomtatósoráról kikerült a nyolcvan milliomodik példány.
A Kelet-kínai Nanjing városában működő Amity Printing Co. havonta egymillió példányt képes nyomtatni. A cég 1988-as alapítása óta a világ egyik legnagyobb bibliakiadójává nőtte ki magát.
„A 80 millió nyomtatott példány az országban élő kínai keresztények népes számának tudható be, ám ami még fontosabb, a Kínában végbemenő reformok és a politikai nyitás teszi mindezt lehetővé” - nyilatkozta a Xinhua hírügynökségnek Zhonghui Qiu, a kiadó cég igazgatótanácsának elnöke.
Ugyanilyen szellemben nyilatkozik David Thorne, az Amity nyomtatási partnercégének, a Bibliatársaságok Egyesületének ázsiai ügyekért felelős titkára is, amikor kiemeli a kínai kormány támogatását, amiért ilyen hatalmas példányszámban jelenik meg a Biblia.
A világon megjelenő nyomtatott Bibliák negyede Kínában készül - mondja Xiaohong Xu, a Three-Self Patriotic Movement (TSPM) nevű, protestáns egyházak felügyeletéért felelős hazafias szervezet képviselője.Kínában a protestáns egyházak a legális működés érdekében kötelesek bejegyeztetni magukat a TSPM-be és a Kínai Keresztény Tanácsba (CCC) - amelyek a kormány által irányított szervezetek. A regisztrációt számos gyülekezet megtagadja,mert - érvelésük szerint - Krisztus az egyház feje, és nem a kormány.
Az Amity a kínai nyelvű kiadásokon kívül angol, francia és spanyol nyelven, sőt Braille-írással is ad ki Biblia-fordításokat. Működése során több mint 60 országba, mintegy 26 millió Bibliát exportált, ez az összes kiadvány közel egyharmada.
Több mint 100 millió hívő Kínában
Azok a hívők, akik nem tartoznak sem a TSPM, sem a CCC által felügyelt legális egyházakhoz, vagy kisebb falvakban élnek, nehezen jutnak hozzá a Szentíráshoz. Ráadásul a gyorsan növekvő keresletet a forgalmazási korlátozások és a gyakorta fellépő hiány miatt is nehezen tudják kielégíteni.
„Emlékeztetnünk kell mindenkit arra a fontos tényre, hogy Kína még mindig korlátok között élő nemzet. A kommunista kormány arra törekszik, hogy ellenőrzése alatt tartsa a keresztény tevékenységeket, beleértve a Biblia elosztását is”- írta Todd Nettleton, az amerikai Voice of the Martyrs nevű szervezet médiaigazgatója a Christianity Today weboldalán megjelent cikkében. A szerző utalt Shi Weihan keresztény könyvesbolt-tulajdonos esetére, akit hároméves börtönbüntetésre ítéltek a Biblia kormányzati engedélyek nélküli nyomtatásáért és terjesztéséért. A VOM szóvivője azt is megjegyezte, hogy az öt elismert vallás közül egyedül a Szentírás nem árusítható nyilvánosan könyvesboltokban: „Hálás vagyok minden egyes legálisan nyomtatott és terjesztett Bibliáért Kínában. Remélem, egyszer a kormány azt is lehetővé teszi, hogy a kínai egyházak növekvő igényei szerint elegendő Bibliát nyomtassanak Kínában.”

(forrás: christiantoday.com)

Fülöp Viktória