Bővebben: Erős bástya a szórványbanMagyarországi segítséggel tovább épül a mezőségi csángó kollégium, mivel a román államtól nem kapnak támogatást.

Multithumb found errors on this page:

There was a problem loading image 'images/stories/zoom/Gyergyocsomafalvi-csango-napok/thumbs/szimpadi.jpg'
There was a problem loading image 'images/stories/zoom/Gyergyocsomafalvi-csango-napok/thumbs/szimpadi.jpg'

Bővebben: Csángó nap CsomofalvánA IV. Gyergyócsomafalvi Csángó Napokra kaptunk meghívást a múlt hét végén, a Borsos Miklós Művészetéért Alapítvány, a Köllő Miklós Általános Iskola és a Csomafalvi Székely Tanács szervezésében.

Multithumb found errors on this page:

There was a problem loading image 'images/stories/zoom/Pusztinan-jart-a-mikulas!/thumbs/kep1.jpg'
There was a problem loading image 'images/stories/zoom/Pusztinan-jart-a-mikulas!/thumbs/kep1.jpg'

Bővebben: Pusztinán járt a Mikulás!Szombaton délután, kicsik – nagyok összegyűltünk a pusztinai Magyar Házban, ahol Ádám Gyula Pusztinában készült fotói kerültek a falra.

Bővebben: Kalibázó csángó népéletHa május első napjaiban a kalibázáshoz még lázasan készülődtek a gyimesi csángó családok, most egyre többen térnek vissza otthonaikba a havasokban található nyári szállásaikról.

Bővebben: Újabb kitelepítések MoldvábanTegnap is folytatódtak a kitelepítések az árvíz sújtotta moldvai vidékeken, ezzel 15 ezer fölé emelkedett a természeti katasztrófa miatt otthonukból távozni kényszerülők száma. Tovább súlyosbodott az árvízhelyzet tegnapra Moldva északi részében. Bákó megyében a Szeret vízszintje rekordmagasságot ért el: a vízügyi szakemberek 2676 centiméteres vízmagasságot mértek, ennyire még sohasem emelkedett a folyó szintje.

Konferencia kezdődött csütörtökön Veszélyeztetett örökség, veszélyeztetett kultúrák címmel a csángóföldi Bakóban. A rendezvényt levélben köszöntötte Sólyom László, aki írásában úgy fogalmazott: a csángók a magyar kultúra leginkább veszélyeztetett része, ennek ellenére növekszik a magyaroktatásban részt vevő fiatalok aránya. A köztársasági elnök aggasztónak tartja viszont, hogy a magyar nyelv oktatásának finanszírozása szinte kizárólag magyarországi támogatásokból történik, abban a román állam nem vállal szerepet.


Bővebben: Csángó gyermekek alkotásai SepsiszentgyörgyönKiállításmegnyitóra indultunk pénteken Sepsiszentgyörgyre, ahol a Míves házban frumószai és pusztinai gyermekek munkáiból nyílt kiállítás a különböző eljárásokkal létrehozott művekből. A paraszti kultúrában használatos üvegképtechnikától, a rongybábukészítésen át, az ikonra emlékeztető falapra való festésig, maradék anyagok falvédőre varrásától, illetve a hagyományos papírra festéstől a plasztikai munkák készítéséig. Agyag domborművek, viaszból készült szobrok, gipszlenyomatok, kis zászlók  kerültek a falra, asztalra, illetve a frumószai fotóklub alkotói színes és fekete-fehér fotókat állítottak ki.


Bővebben: Berecz András PusztinánMozgalmas hónap lett a március Pusztina életében. Megünnepeltük a nőket, tojást festettünk, eltelt a Húsvét és az elmúlt hétvégén két nevezetes esemény is történt. A frumószai szavalóversenyen mindkét diákunk kiválóan szerepelt, a kicsiket Laslau Cristina Bianca, másodikos tanuló képviselte. A nagyoknál Sabau Anca Cristina, ötödikes szavalónk második helyezést ért el a tizenhat versenyző közül Horváth István „Tornyot raktam” című versével.

Bővebben: Megtört a jég CsángóföldönJúlius 2-án, hétfőn reggel fél kilenckor négy pap közösen mutatott be magyar misét Lujzikalagorban. Mindannyian kalagori származásúak és Gyulafehérváron végezték teológiai tanulmányaikat.

HírlevélHTML formátum?

Joomla Extensions powered by Joobi

Böjte Csaba ofm gondolata

„Minden hivatás egyformán szép és jó. Ha egy fiú gondolataiban újból és újból egy lány arca jelenik meg, az azt jeleni, hogy számára Isten a házasság gyönyörű hivatását szánja, és jól teszi, ha elkezd udvarolni, mert Isten hívását követi azzal, hogy meghódítja, feleségül veszi és boldoggá teszi választottját.” (Böjte Csaba: Út a Végtelenbe)

Ma 2019. május 19. vasárnap, Ivó és Milán napja van. Holnap Bernát és Felícia napja lesz.

Magnificat donate

Szeretettel köszönöm a gyermekeink nevében az adományt! Csaba t.

Amount: 

Szentferencalapitvany.org

Keresés

Belépés

Ablak a végtelenre

Neki szolgálni

Szent Ferenctől kérdezték egyszer, hogy kinek akar szolgálni: az úrnak vagy az alattvalónak.
Bővebben...

Ablak a végtelenre Android-on

Android okostelefonon és tableten is elérhető az Ablak a végtelenre című könyv napi kis adagokban.
Az app letölthető a Google Play-ből.

Pillanatkép

Facebook

Twitter

Facebook

Google Plus

YouTube