Böjte Csaba köszönetet mond a Lázár kastélyért

b_300_300_16777215_00_images_stories_Igaz_Tarsadalom_12832312_1167471293287742_366050672778176047_n.jpg

Lipthay Antal, báró Lipthay Frigyesné sz. szárhegyi gróf Lázár Margit dédunokája, a szárhegyi Lázár kastély 13/24 tulajdonrészét a Szent Ferenc Alapítványnak ajándékozta, annak érdekében, hogy ez után a kastély végre ki tudja nyitni kapuját a látogatók előtt, és így, az újra szolgálhassa a szárhegyi népet, Székelyföld történetét és hagyományait.

 

Fr. Böjte Csaba OFM elfogadta, és megköszönte az adományt.

A szárhegyi Lázár kastélynak új többségi tulajdonosa van
Lipthay Antal 13/24 tulajdonrészét a Szent Ferenc Alapítványnak ajándékozta
Budapest / Déva 2016. 03. 17. – Lipthay Antal, báró Lipthay Frigyesné sz. szárhegyi gróf Lázár Margit dédunokája, a szárhegyi Lázár kastély 13/24 tulajdonrészét a Szent Ferenc Alapítványnak ajándékozta, annak érdekében, hogy ezután a kastély végre ki tudja nyitni kapuját a látogatók előtt, és így, az újra szolgálhassa a szárhegyi népet, Székelyföld történetét és hagyományait. fr. Böjte Csaba, alapító elnök elfogadta az adományt.
A szárhegyi Lázár kastély, amely öt évszázadon át a Lázár grófok tulajdonában volt, ahol Bethlen Gábor fejedelem nevelkedett, a XIX. századtól kezdett leromlani. A XX. században, a hetvenes években, Zöld Lajosnak és a szárhegyi népnek köszönhetően, sikerült a kastélyt a biztos halálból újra életre kelteni. Az újjáépítés után a kastély, mint jelentős kulturális központ vállalt aktív szerepet. A gyergyói medencébe látogató turisták különleges úticélja a kastély. Bezárva nem szolgálja se Székelyföld kultúráját, se a szárhegyieket, és különösen nem azokat a családokat, akik komoly befektetéseket tettek, remélve az idegenforgalom fejlődését.
„Számomra fr. Böjte Csaba testvér óriási reményforrás és hozzá tett érték, amely csak erősíteni tudja a szárhegyi Lázár kastély minőségét és erejét, ami jót hoz a szárhegyi lakosságnak is. A XVII. szászadban az elődeim hívták a ferenceseket Szárhegyre, adományukkal segítették a szárhegyi kolostor felépítését. Most pedig valódi örömhír, hogy Csaba testvér, egy ferences szerzetes, akinek az Isten különleges adottságokat adományozott, fellép a kastély jobb sorsáért. A székelyeknek, és főleg azoknak, akik a kastély újjáépítésén Zöld Lajos mellett dolgoztak az érdekeit képviseli Csaba testvér. Az ő személye tökéletes garancia arra, hogy a szárhegyi Lázár kastély Erdélyt és a székelyföldi embereket szolgálhassa. A visszaigényléskor az eredeti terv az volt, hogy a restitució után a kastély tulajdona egy alapítványba kerüljön. Sok megfontolás után, hála Istennek, legalább is a dédnagyanyám részével, ez most megtörtént. Remélem, hogy ez az új tulajdonviszony lehetővé teszi, hogy a kastély mielőbb kinyithassa kapuját a látogatók előtt, számukra a székely történelem és kultúra közvetítője legyen.” - mondta Lipthay Antal.
További információ:
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Üdvözlettel,
Lipthay Erzsébet
CRSCOM

HírlevélHTML formátum?

Joomla Extensions powered by Joobi

Böjte Csaba ofm gondolata

Nem abban bízom, hogy én keresem az Istent, hanem abban, hogy Isten keres engem. A kettő között lényeges különbség van. (Böjte Csaba: Ablak a Végtelenre)

Ma 2017. december 15. péntek, Valér napja van. Holnap Etelka és Aletta napja lesz.

Magnificat donate

Szeretettel köszönöm a gyermekeink nevében az adományt! Csaba t.

Amount: 

Szentferencalapitvany.org

Nap Szentje

Keresés

Belépés

Ablak a végtelenre

Emberfia

Jézus így szólt tanítványaihoz: „Csípőtök legyen felövezve, kezetekben pedig égő gyertya legyen. Hasonlítsatok az olyan emberekhez, akik urukra várnak, hogy mihelyt megérkezik a menyegzőről és zörget, rögtön ajtót nyissanak neki. Bővebben...

Ablak a végtelenre Android-on

Android okostelefonon és tableten is elérhető az Ablak a végtelenre című könyv napi kis adagokban.
Az app letölthető a Google Play-ből.

Pillanatkép

Facebook

Twitter

Facebook

Google Plus

YouTube