Aggodalom és megnyugvás

2011. dec-i beszámoló adományátadásról

 

 

Székelyhíd
A gyerekek az ádventi műsort gyakorolják, közben lopva pillantanak a konyha felé. Itt már javában dolgozunk, mintha otthon volnánk. Ketten vágjuk a zsömlét, Zsófi melegíti a húst, a Fazekas Gimnázium spanyol és francia tagozatának anyanyelvi tanárai összeállítják a hamburgert. Közben angolul beszélgetünk. Istennek hála annyian akarunk segíteni, hogy szűkös a hely, de a Duna TV csapata még befér közénk, majd a Stubenberg-kastélyba mennek tovább forgatni, ott is gyermekotthon lesz.
Az asztali áldás után jóízűen falatoznak a gyerekek, akik ma „csak” huszonkilencen vannak, a többiek betegek. Az ebéd után nagyon nívós ádventi műsorral lépnek föl. A nevelők munkáját dicséri, hogy minden gyermek szerephez jutott, a saját képességei szerint.
Így mindnyájan fontosnak érezhették magukat és dupla lelkesedéssel tanulták meg a kilométeres verseket, dalokat. Ugye mi felnőttek is hasonlóan működünk?
A hazatérő gyermekeket csokoládéval és házi sütésű ádventi mézeskaláccsal ajándékozzuk meg, melyet a spanyol tagozat egyik diákja készített. A felnőttek ebédje és egy rövid beszélgetés után kipakolunk a Pető Valika kisbuszából, mely ezúttal is színültig telt adományokkal. Különválogatjuk a ruhákat, a könyveket, a tanszereket, a játékokat, stb. Közben Csaba testvér telefonon értesíti Galamb Erzsike nevelőnőt, hogy 84 sajószentpéteri látogatót hoz egy óra múlva.
Kétségbeesésnek nyoma sincs, Erzsike rutinosan riasztja a kávéfőző láncot.
Igazi ajándék lenne Csaba testvérrel itt Székelyhídon találkozni, de sötétedés előtt Érkörtvélyesen kell lennünk.
Érkörtvélyes
Én először járok itt, pedig minden héten egyszer a falu határában robogok Szatmárnémetibe. Tengelyig érő sárban csúszkálunk be a kis vályogházakig, hogy a csomagtartóban lévő tartós élelmiszert és a Szoti Kft. vezetője, Szotákné Antal Ibolya támogató által felajánlott játékokat átadjuk.
Az első házacskában a fiatalasszonyt Editnek hívják, Bár a 12 éves fia az én lányommal egyidős, Edit mégis csókolomot köszön mindnyájunknak. A házba belépve döbbenetes látvány fogad. A döngölt földre helyezett szakadt linóleum a „padló”. A falakon lévő vastag szarvasmintás falvédők a vályogház repedésein átfújó széltől védenek. A kis vaskályha nemcsak a meleget ontja, hanem sajnos a savanyú füstszagot is. És a szobácska közepén – mint egy angyal – egy ötéves hirtelenszőke leányka áll, patyolattiszta ruhában. Őszinte tekintettel csodálkozik ránk, és próbál az édesanyja mögé elbújni. A család törekszik szebbé varázsolni a környezetét, erre utal a házacskához hozzátoldott, szintén vályogból épült új „szárny” is, mely – miután elfogyott a pénz meg a hitel is – félkész állapotban várja a jövő tavaszt.
Bekopogunk a szemben lakó nénihez, általa küldjük el a karácsonyi ajándékot a tavaly megismert mozgássérült kislány unokájának. Az Editék melletti ház kapujában egy fiatalasszony áll kisgyermekkel a karján. Ez az a család, amelynek riasztó életkörülményeire idén januárban Csaba testvér egy újságcikk alapján figyelt fel és kérte meg a debreceni Danka Erikát az első látogatásra. Ma a család négy gyermeke már Gálospetriben lakik a gyermekotthonban és ott tisztán, jóllakottan jár óvodába, iskolába.
Miért ezt a címet adtam a beszámolómnak? Aggodalom, mert az Európai Unió területén, Debrecentől nem egészen ötven kilométerre a Érkörtvélyesen leírt körülmények között élnek, küzdenek emberek. Megnyugvás, mert Isten kegyelméből, Csaba testvér és fáradhatatlan munkatársai, segítői révén ebből a mély szegénységből már 2500 gyermeket sikerült kiemelni és visszavezetni az élhető életbe.
-Dr. Major Tamás -
Nagyszalonta
Ma sem sokkal könnyebb gyereknek lenni Nagyszalontán, mint Arany János idejében volt, azonban a felmerülő gondok megoldásában komoly segítséget jelent a környék lakóinak az itt lévő, kb. százfős befogadóképességű gyermekotthon, amelyet a Dévai Szent Ferenc Alapítvány működtet. Bár itt most jártunk először, mégis azzal a nagy szeretettel fogadtak minket, amelyet korábban is tapasztaltunk az alapítvány általunk támogatott intézményeiben. A gyerekek és a nevelők örömmel vették át tőlünk a Csóra Kft. 3,5 tonnás teherautóján hozott ruhaneműt, tartós élelmiszert, játékokat, könyveket és bútort, amelyeket a mögöttünk álló lelkes adományozók ajánlottak fel. A lerakodás pillanataiban érkezett meg a Kossuth rádió munkatársa is, akinek érdeklődő kérdésére néhány szóval bemutathattuk az elmúlt két évben, ezen a területen végzett tevékenységünket.
Debrecen
Az adventi időszakban 2011. november 25-én és december 16-án Tóth István létavértesi vállalkozó szállította el Székelyhídra a folyamatosan érkező adományokat.
Ezévi karácsonyi adománygyűjtési akciónk záróakkordjaként 2011. december 11-én vasárnap, Böjte Csaba testvér a debreceni Megtestesülés Templomban szentmise keretében köszönte meg Felföldi László plébánosnak és a debreceni adományozóknak az idei évben kapott segítséget.
- D. E. -
Adományozóinknak és támogatóinknak köszönjük, hogy 2011-ben is velünk lépkedtek a szeretetnek ezen ösvényén!
Kívánunk áldott Karácsonyi ünnepeket és boldog új évet, hogy 2012-ben adományainkat úgy vihessük Jézushoz, mint, ahogy a napkeleti bölcsek vitték az aranyat, a tömjént és a mirhát, támogatva ezáltal a határon túli magyar gyerekeket!

 

HírlevélHTML formátum?

Joomla Extensions powered by Joobi

Böjte Csaba ofm gondolata

„Megrendítő élmény volt számomra, mikor először megértettem, hogy hivatásom nem egyéni, egyszemélyes vállalkozás, Isten nem zsebre tett kézzel nézi egy felhőről a küzdelmemet, hanem a vállát a vállam mellé téve dolgozik velem.” (Böjte Csaba: Út a Végtelenbe)

Ma 2018. május 21. hétfő, Konstantin napja van. Holnap Júlia és Rita napja lesz.

Magnificat donate

Szeretettel köszönöm a gyermekeink nevében az adományt! Csaba t.

Amount: 

Szentferencalapitvany.org

Nap Szentje

Keresés

Belépés

Ablak a végtelenre

Aki lazán éli az életét, nagyon pórul jár

Nikodémusnak, a zsidó tanácsosnak, aki éjnek idején fölkereste Jézust, ezt mondta: „Bizony, bizony, mondom neked: aki nem születik újjá, az nem láthatja meg az Isten országát.”
Bővebben...

Ablak a végtelenre Android-on

Android okostelefonon és tableten is elérhető az Ablak a végtelenre című könyv napi kis adagokban.
Az app letölthető a Google Play-ből.

Pillanatkép

Facebook

Twitter

Facebook

Google Plus

YouTube