Élményterápia 2011

b_300_300_16777215_00_images_stories_Alapitvany_Hirek_01.jpgAz idei dévai gyermeküdültetés a június 22-én este Nyíregyházán, a Cantemus Ifjúsági Vegyeskar hangversenyével kezdődött. A Szent Ferenc Alapítványt bemutató nagyszalontai gyermekek három hétig élvezték a nyíregyházi befogadó szülők szeretetét.

Nyíregyháza és Nagykálló jószívű karitászosai után Ajak és Kisvárda befogadó szülei is magukhoz ölelhették a Déváról, Szovátáról, Petrozsényból, Csíkszeredából hozzájuk érkezett „gyermekeiket”. Meglátogatták a Nyíregyházi Állatparkot, Falumúzeumot, a Nyíregyházi Élményfürdőt, a Kisvárdai Strandfürdőt, a Hajdúdorogi Fürdőt. A kálmánházi Segítő Kéz Alapítvány számítógépes játszóházat szervezett a gyermekeknek.
A Nyíregyházán és Nagykállóban vendégeskedőknek Sóstóhegyen rendeztünk egy csodás délutánt. Három egyház lelkészei köszöntötték a gyermekeket és a segítőiket. Az Emmausz Együttes lelkesített bennünket vidám énekével, majd sorjátékok következtek. A jól kifáradt gyermekeket bográcsgulyással és finom süteménnyel kínálták meg a sóstóhegyi és orosi karitászcsoport tagjai.
Hétfőn reggel indultunk a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei kirándulásunkra. Napkoron az Erdei Iskolát ismerhettük meg és a karitászcsoport vendégszeretetét, akik dinnyével és barackkal kínáltak a vidám lovaskocsikázást követően. Máriapócson a Görögkatolikus Paróchia vendégei voltunk. A Szűzanya szeretetéhez érintésnyi távolságba kerültünk. Nyírbátorban a Krucsay oltárt és a két templomot összekötő szoborparkot vettük szemügyre. A polgármester asszony köszöntötte a gyermekeket, majd kiadós ebédel vendégeltek meg a karitászosok. Szatmárcsekén a Kölcsey Ferenc Emlékműve előtt énekeltük el a Himnuszt. Tiszakóródon a Bukónál néztük, ahogy a Kis-Túr siet a Tiszába, majd finom töltött káposztát kaptunk vacsorára a helyi karitászvezetőnek köszönhetően. Túristvándiban a vízimalmot láthattuk, valamint a karitász vendégelt meg üdítővel és jégkrémmel. Élményteli nap végén Vásárosnamény-Gergelyiugornyán este 10 után térhettünk nyugovóra. Fafaragás, tiszai-strandolás, fagyizás, néptánc tanulás, gyöngyfűzés segítette az időt hasznosan tölteni.
Csütörtökön este a bizalom útján hálát adtunk családjainkért. Az éjszakai séta a focipályán ért véget, ahol a mécsesek között vonultunk be a 15 méteres körbe. Az Efezusi levél intelmeit, Tobit Tóbiásnak mondott tanácsait és a 128. zsoltárt meghallgatva gyertyát gyújtottunk családjainkért. Azért amelyben élünk, azért, amelyikben mi leszünk a családfők. A nagy lampiont a Szent Ferenc Alapítványért és az őket támogató családokért engedtük a magasba.   Békességben aludtunk el.
Másnap felkészültünk a családok fogadására. Gergelyiugornyán este 6-kor Szakács Péter atya mutatott be hálaadó szentmisét a gyermekekért és segítőikért. Ő az első két táborban, 2004-és 2005 nyarán segített táboroztatni az akkori kis vendégeinket. Jelen voltak a befogadó szülők és közösségek. A gyermekek a tábortűz fényénél szép verses, zenés műsort mutattak be, és a szalonnasütés után könnyes szemmel búcsúztak el a vendéglátóiktól. Az est meglepetése a Képmás Zenekar koncertje volt, amit ujjongva tapsoltak végi a gyermekek. Szombaton, július 23-án, mielőtt visszaindultak a gyermekek Dévára az Igrice Egyesület vendégeiként Sóstóhegyen kisvonatoztunk, dodzsemeztünk, gumi csúszdáztunk, körhintáztunk. Móré Mihály sóstóhegyi karitászcsoport vezető kísérte őket haza. Vitte a Kelet Karitász Alapítvány 300 ezer forintos támogatását.
Két hét tömény szeretet. Úgy gondolom ez egy igazi élményterápia volt. Köszönet az egyházközségeknek, a 48 karitászcsoportnak, közülük is a befogadó és segítő csoportoknak: Teréz Anya Egyesület Nyíregyháza, Munkás Szent József Sóstóhegy, Szent Kristóf Nagykálló, Páduai Szent Antal Alapítvány Kisvárda, Szent Erzsébet Ajak, Szent Erzsébet Napkor, a tábor étkezési alapanyagait biztosító karitászcsoportoknak, valamint a sok-sok jóakaratú támogatónknak.
Gégény Béla
élményfelelős