A Nyúl-unk a munkáért program adománya megérkezett a gyimesbükki szeretetotthonba

b_300_300_16777215_00_images_stories_Alapitvany_Adomanyok_uj_szemes_nyuszi_110627_kisebb.jpg2011. október 22-én átadtuk a Gyimesbükki Vigasztaló Szentlélek Gyermekvédelmi Központnak a Nyúl-unk a munkáért program támogatását, 15 egészséges anya- és három baknyulat, a hozzájuk tartozó ketrecekkel, három hónapra elegendő takarmánnyal és vakcinákkal együtt. A 235 közösség pályázata közül az első és legbiztosabb támogatást a Vigasztaló Szentlélek Gyerekvédelmi Központ kapta a Nyúl-unk a munkáért program bírálóbizottságán belül. A gyermekvédelmi központ csupán egy abból a több mint 60 intézményből, ami Böjte Csaba ferences rendi szerzetes nevéhez köthető. Támogatásunk segítségével a mindennapi főzelék mellé kerülni fog hús is a gyerekek asztalára.

 

 

Böjte Csaba célul tűzte ki Erdélyben (s ma már Magyarországon és Nyugat- Európában is működő befogadó házaiban), hogy az embertelen nyomorúságból felkarolja az elesetteket, s fedelet, szerető szívet, élelmet biztosít gyerekek százainak. 1992 óta a Dévai Szent Ferenc Alapítvány több mint 60 tagintézményből álló hálózatában már 2300 gyermeket gondoznak, ruháznak, sokszor állami, kormányzati támogatás nélkül. A 2008 óta működő Gyimesbükki Központ mintegy 30 elesettjének ma sincs semmilyen állami támogatása, kizárólag támogatók jóakaratából működhet. A legifjabb egy három éves árva ikerpár, míg az otthon legidősebb lakója egy 18 éves fiú. Támogatásunk segítségével egy fáskamrának használt építményben 15 anyanyulat fognak gondozni a gyermekek, így mindennapjaik főzelékük mellé kerülni fog hús is az asztalra.
Október 21-én sok-sok kíváncsi szem várta késő esti megérkezésünket. Izgatottak voltak, hogy kik jönnek, mit hoznak, hogyan fognak ők nyulakat nevelni. Szombat reggel az otthon minden lakója nagyon várta a ketrecek összeszerelését, az etetők feltöltését, az istálló kialakítását. Ki a fáskamra alját egyengette, ki csavarhúzót, kalapácsot, fogót ragadott, ki csak a kezünkbe adta a szerszámokat, ketreceket, itatócsöveket, de mindenki szerette volna kivenni a részét ebből az izgalmas feladatból.
Már a ketrecek összeszerelésekor elkezdődött az elmaradhatatlan oktatás a nyulakról. Mire kell figyelni az etetőknél, hogyan kell ellenőrizni az itatószelepeket, miért fontos a ketrecek alján a fűrészpor cserélése: mind- mind olyan téma, ami megmozgatta a gyerekeket. Hét nagyobbacska fiú lett a nyulak kinevezett gondozója, így a hét minden napjára jutott egy-egy gyermek. A munka végére már egymást is csak Hétfőnek, Keddnek becézgették, arra utalva, hogy a hétfői felelősnek mi a szerepe, s mit várunk el a Vasárnapért felelős „gondozótól”. A nyulak elhelyezése, szénával történő ellátása a legkisebbek feladata lett. Az otthon vezetője, Ciobotaru György nagy lelkesedéssel, és komoly reményekkel állt a kezdeményezés mellé, és vigyázó szemei kísérik majd a legények napi tevékenységét. A konyhás néni pajtájából – általunk soha nem látott, jó minőségű -, sarjúszéna került a nyulak elé. Feri ( a Zika Szövetkezet vezetője, a program egyik fő motorja) hitetlenkedve szagolgatta a magashegyi legelőn kaszált vékony szálú, gyógynövényekkel teli illatos-zöld sarjúszénát.
Köszöntésünkre az árvaház legkisebbjei egy kis színdarabot adtak elő, ahol természetesen a nyulakra éhes róka pórul járt, a mackókoma és a nyúlkoma ügyes csalafintasága eredményeként. A Gyimesbükki vasúti őrház, a Rákóczi vár romjainak megtekintése után a Csíksomlyói Kegytemplomba zarándokoltunk, ahol a gyermekek jó pásztora, Böjte Csaba Atya tartott szentmisét, az 1661. október 21.-én a csíki medencébe betörő török és tatár egyesült seregek áldozatainak emlékére.  Alázattal emlékeztünk meg a 350 évvel ezelőtti tragédiáról.

Csaba Testvér a mise után személyesen is megköszönte nyulas adományunkat. Kitért arra is, hogy a Nyúl-unk a munkáért program révén a nyulak fejlődésének nyomon követésével, az oktatás folytatásával, a nyúltenyésztési kérdések felmerülésével, a bakok cseréjével óhatatlanul is egy hosszú távú kapcsolat kezdődött ezen a hétvégén a nyúltenyésztők és a Gyimesbükki Otthon között.
Ez a kis Szeretetotthon, az ottani elesettek gyermekei s árvái megerősítettek bennünket, hogy jó úton járunk, s reméljük, hogy egyre többen támogatnak majd ebben bennünket, s az elesetteket, akik maguk is tesznek helyzetük javításáért.
Köszönjük, ha ebben támogatják igyekezetünket:
Sándor Ferenc, a támogató Zika Szövetkezet Elnöke
Keller István, a Zika Szövetkezet egyik tagja, aki a nyulakat hozta, s folyamatosan kapcsolatot tart a gyerekekkel , az otthon vezetőjével

 

Csúvár Zsolt, a Bíráló Bizottság Elnöke

{zoomcat catid=1329}

 

HírlevélHTML formátum?

Joomla Extensions powered by Joobi

Böjte Csaba ofm gondolata

„Maga Krisztus is térdre borult és sírva imádkozott virágvasárnapján Jeruzsálem falai előtt. Neki sem voltak olyan bombabiztos eszközei, hogy mindenki bekap egy pirulát, és másnaptól térden állva pergeti a rózsafüzért reggeltől estig, hiszen így már nem emberek lennénk, hanem zombik – és Isten ezt nem akarja.” (Böjte Csaba: Út a Végtelenbe)

Ma 2019. január 22. kedd, Vince és Artúr napja van. Holnap Zelma és Rajmund napja lesz.

Magnificat donate

Szeretettel köszönöm a gyermekeink nevében az adományt! Csaba t.

Amount: 

Szentferencalapitvany.org

Keresés

Belépés

Ablak a végtelenre

Isten nagy szeretettel megformálta... 2/3


Azonban az ember nem Neki, hanem a kísértőnek, a gonosz léleknek hitt, akit a kígyó jelképez, aki agyafúrt módon elültette a kételkedést az ember szívében, aki nem bízott többé Isten jóságában, szeretetében, ezért nem engedelmeskedett, a lét törvényeit nem tartotta tiszteletben. Bővebben...

Ablak a végtelenre Android-on

Android okostelefonon és tableten is elérhető az Ablak a végtelenre című könyv napi kis adagokban.
Az app letölthető a Google Play-ből.

Pillanatkép

Facebook

Twitter

Facebook

Google Plus

YouTube