Kovásznai himzőtábor 2008

Nyomtatás

Kedves Zsuzsa! Kedves Noémi!

Nagy szeretettel köszönöm mindazt mit a gyermekeinkért tettetek. Az én jó özvegy édesanyám tűvel és ollóval tartott el, nevelt fel bennünket a húgommal, mint varró nő. Úgy gondolom, hogy ha egy lány megtanul jól varrni, hímezni akkor ez egy olyan kenyér lehet a kezében, melyet bármikor elő vehet, és ha baj van, általa maga számára, de a családja számára is létet biztosíthat.

Köszönöm szépen, hogy jók vagytok, szeretettel, csaba t. 

Kedves Csaba testvér!

Augusztus 17-23 között Kovásznán egy himzőtábor volt megszervezve,melyen 22 kislány vett részt: 4 Sófalváról, 5 Esztelnekről, 5 Petrozsényból, 5 Szovátáról és 3 Kovásznáról.

Az oktatónő, Gazsóné Kis Zsuzsa, Magyarországról jött hozzánk, hogy beavasson minket a keresztszemezés, himzés, gyöngyfűzés rejtelmeibe. Magával hozta ötéves Lackó fiát,minden anyagot,tűt,ollót,cérnát,gyöngyöt,amire szükség volt és élelmet is.De ami mindennél fontosabb volt,magával hozta türelmét,szeretetét,nyugalmát,kedvességét.A lányok tanultak himezni és hála az oktatónő szeretetének ,nem is unták a napi 5-6 óra foglalkozást.Készültek tűspárnák,könyvjelzők,karkötők,láncok és ki tudja még mi minden.Jó volt látni a varrás felé hajló fejecskéket  és arra gondolni,hogy régen volt idő erre is,nem foglalta el a lányok idejét a tévézés és a sok buta "szórakozás".Zsuzsa nagyon türelmesen segített azoknak,akik elvétettek egy-egy szemet,bontogatott,magyarázott,újrakezdett.A hangját nem kellett fölemelnie,mégis hallgattak rá,megfogadták tanácsait. Szelídsége,bája minket,felnőtteket is elbűvölt.A lányok nagyon megszerették őt és remélik,hogy jövőre újra találkozhatnak majd.

A himzésen kivül voltak más programok is:kirándultunk,fociztunk,kézilabdáztunk,énekeltünk,buliztunk.Néhányan önálló táncműsort adtak elő,a kis Lackó pedig énekelt nekünk,nagyon édesen.Szent István napján templomba mentünk,a plébános úr beszélt nagy királyunk igazságosságáról,Mária tiszteletéről.Könnyeztünk és büszkék voltunk arra,hogy magyarok vagyunk.

Kollégáink nagy segítségünkre voltak a tábor lebonyolításában,hisz finom ebédek készültek,sütemények sültek és mindig volt,aki a gyerekekkel foglalkozzon szabadidőben,vagy felügyeljen asztalterítéskor,mosogatáskor.Köszönet ezért mindenkinek!

Köszönjuk Csaba testvérnek,hogy Zsuzsát hozzánk írányította,hisz egy remek nőt ismerhettünk meg személyében.

Kedves Zsuzsa,jó volt veled lenni néhány napot,nem is tudod,hogy  milyen sokra megtanítottál akaratlanul is bennünket...köszönjük,hogy anyagilag is áldoztál ránk,de leginkább türelmedet és jóságodat köszönjük!

A kis Lackó,amikor megkérdezték tőle,hogy milyen volt a kovásznai tábor,azt mondta:"jobb volt,mint Párizsban"

Mindenkinek köszönünk mindent:a munkát,fáradságot.Az esztelneki,szovátai,sófalvi kollégáknak köszönjük az élelmet is amit hoztak .Reméljuk,hogy mindenki jól érezte magát és jövőre újra találkozhatunk,ha Isten is úgy akarja.

                                                        Noémi és István,

        Kovászna