Kaláka

Nyomtatás
Multithumb found errors on this page:

There was a problem loading image 'images/stories/zoom/Tusnadfurdon-a-kalaka-egyuttes/viewsize/DSCF2143.jpg'
There was a problem loading image 'images/stories/zoom/Tusnadfurdon-a-kalaka-egyuttes/viewsize/DSCF2143.jpg'

DSCF2143.jpgA teremtett dolgok sorában számlálhatatlan csoda álmélkodtat. Máriát döbbenetes méltósággal ruházta fel az Isten, mert a világ és benne az ember megváltója, általa teremtetett.

 

 

Kedves Kollégák!
A teremtett dolgok sorában számlálhatatlan csoda álmélkodtat. Máriát döbbenetes méltósággal ruházta fel az Isten, mert a világ és benne az ember megváltója, általa teremtetett. A gyermekeket nevelve ténylegesen megélem azt a valóságot, hogy ők általam is teremtetnek. Egyszerűen egymás által teremtődünk meg! Teremtett és teremtő lények vagyunk. Isten felruházott bennünket azzal a méltósággal, hogy társai legyünk a teremtésben. Ebben az értelemben mindannyian lehetünk Máriák. Bennünk lakik, ajándékba kaptuk az alkotás kegyelmét. Alkotó erő van a birtokunkban! A teremtett és teremtő, az alkotott és alkotó, vagyis az emberi lét rendjében, sok dolog dicséri az embert, melyben megdicsőül az alkotója, Isten is. A napokban alkotó, teremtő, „máriás” embereket volt szerencsém vendégül látni.
A Kaláka együttes tagjai voltak nálunk. Negyvenkét esztendeje muzsikálnak. Hihetetlen sok versből dalolták ki a beléjük és az általuk teremtett gondolatotokat, tapasztalatokat, érzéseket. Alkotó emberek, akik több mint ezer melódiát és verset keltettek életre. Általuk bennem is sok dal és vers él. Bámulatos gazdagságú az a világ, amit ők bebarangoltak és számunkra is megteremtettek. Az általuk kidalolt versek, nélkülük is léteztek, de általuk lettek azzá amik. Ugyanis amilyenné általuk lettek, abban a formában nem léteztek.
Azt is mondtam nekik, hogy ha az utamat bejárva, gyermekeket nevelve, annyi gyermek életét tudom majd valamiként dallá, szépen élővé tenni, mint ahány dalt ők életre keltettek, nagyon büszke leszek. Tudtukon kívül sok örömet adtak nekem is és rengeteg sok embernek. Szerencsés emberek, hogy ez elmondható őróluk! Ugye előttünk is ott áll a szerencse?!
Ez a levél úgy hathat, mint egy méltatás, mint egy afféle affekta laudátum. Azért írtam le a gondolataimat, hogy ismerkedjetek meg a Kaláka zenéjével (ha esetleg nem ismernétek). Rengeteg jó gyermekdaluk van, de a felnőttek számára is elképesztő bőséggel tartalmaz csemegét a diszkográfiájuk.
A versek önmagukban is képesek arra, hogy érzelmeket, érzéseket, az élet ízét tanítsák számunkra. Sok érzés ugyanis éppen attól van, hogy szavakba öntjük azokat. A megzenésített vers pedig, ha jól van megteremtve, dupla haszon lehet.
Én jelenleg az általuk feldolgozott Pál apostol leveleit tanulmányozom. Pál apostol levelei versbe és dalba vannak rendezve. Ráadásul egy bizonyos összefüggésbe is vannak sorolva, melyből kimutatkozik az apostol teljes életútja, Isten bámulatosan eredményes pedagógiai munkája.
Szeretettel,
Tibi

{zoomcat catid=1351}