Missziós balatoni körútra indul Böjte Csabával a Marosszéki Kodály Zoltán Gyermekkar

b_300_300_16777215_00_images_stories_Jo_Rendezvenyek_kzgyzenekar.jpg2015. július 19. és 26. között Böjte Csabával járja végig a Boldogasszony Iskolanővérek erdélyi missziójának Marosszéki Kodály Zoltán Gyermekkara a balatoni településeket. A Csillagösvény elnevezésű missziós körúton a „mozgó” énekes iskola szovátai központjának megépítésére gyűjtenek adományokat.

A többéves múltra visszatekintő Csillagösvény missziós körút során 2015. július 19. és 26. között ismét Balaton körüli templomokban mutat be szentmisét Böjte Csaba, és a Boldogasszony Iskolanővérek erdélyi missziójának Marosszéki Kodály Zoltán Gyermekkara énekel. A missziós szentmisék egyszerre adnak lelki és művészi élményt – fogalmaznak a szervezők.
A missziós körút helyszínei a napok sorrendjében: Zalakaros, Keszthely, Hévíz, Sümeg, Balatonfüred, Balatonalmádi, Szántódpuszta, Balatonboglár. Eseménynaptáruk alapján pontos időpontokkal, helyszínekkel követhető a kórus útja.
A Magyar Örökség díjas kórus tagjai a Boldogasszony Iskolanővérek „mozgó” énekes iskolájának tanítványai: szovátai gyerekek – köztük a Szent Ferenc Alapítvány otthonának lakói is –, valamint a Nyárádmente falvainak gyermekei. Több nemzetközi kórusfesztivált megnyertek annak ellenére, hogy nincs olyan helyük, ahol együtt próbálhatnának, kórustáborokat tarthatnának. Jakubinyi György gyulafehérvári érsek elismeréseként adományba kaptak egy „dombtetőt”, ahol sok-sok ember összefogásával, pályázati támogatásokból, gyűjtésekből megkezdték egy központ építését. A székely gyermekek itt végre saját próbateremben tanulhatnak majd Nagy M. Vera nővértől és a rend társult tagjától, Czakó Gabriellától.
A Marosszéki Kodály Zoltán Gyermekkart 2005-ben hozták létre a Boldogasszony Iskolanővérek szovátai és a Felső-Nyárádmente hét falvából való gyermekek számára. A rend misszióját az a szándék vezette, hogy a muzsika, a kórusban éneklés révén éltető és élni segítő közösségek jöjjenek létre, segítsék a szülőföldön maradást a székelyföldi gyerekek, fiatalok számára. Egy iskolarendszeren kívüli komplex zenei műhely alakult, mely a Kodály-módszer segítségével ma már csaknem kétszázötven 8–19 éves gyermeknek, fiatalnak ad lehetőséget az aktív muzsikálásra. Az éneklés mellett hétvégi iskolájukban a magyar kultúra egyéb területein való elmélyedést is segítik. Képzésüket utazások, intenzív műveltségi táborok egészítik ki. A Marosszéki Kodály Zoltán Gyermekkar repertoárjában a hagyományos magyar folklór és feldolgozásai mellett középkori, reneszánsz, barokk, klasszikus, romantikus kórusművek, 20–21. századi – főként magyar – szerzők darabjai szerepelnek.
Fotó: Erdelyitunderkert.hu
Magyar Kurír