Élő betlehemkaraván köszöntötte vendégeit a vármegyeháza udvarán

Nyomtatás

b_300_300_16777215_00_images_stories_Csaba_levelek_Vegyes_Elobetlehem23.jpgNyolcszáz éve volt az első betlehem Greccióban, ennek apropóján született meg a 800 élőállatos betlehemkaraván. Ma délután a vármegyeháza udvarán voltak láthatók.

December 10-én indult el Sepsiszentgyörgyről, és most Budapestre tart az a mobil betlehem, amely csütörtökön érkezett a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyeháza udvarára. A Greccio 800 elnevezésű élőállatos betlehemkaraván a Dévai Szent Ferenc Alapítvány és a Fővárosi Nagycirkusz szervezésében jött létre. Assisi Szent Ferenc 800 évvel ezelőtt, az itáliai Greccióban megfogalmazott üzenetével, miszerint Jézus Krisztus születésével az Isten hús-vér, halandó emberré lett, testet öltött, megérinthetővé vált.
,,Nagy megtiszteltetés és öröm, hogy a vármegyeháza udvara adott otthont a betlehemnek” - fogalmazott Bánné dr. Gál Boglárka, a Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei közgyűlés elnöke. ,,Böjte Csaba testvér betlehemi karavánja 11 település közül Miskolcra is elhozta a karácsony üzenetét. A szereplők és a közönség maguk is részévé váltak ennek az eseménynek és magának Jézus Krisztus befogadásának is. Talán ez a legfontosabb, hogy Jézust is befogadhattuk szívünkbe” - emelte ki az elnök.
Közelebb hozzuk az emberekhez
1223-ban az itáliai Greccio városában állítottak először betlehemet. A később világszerte elterjedt hagyomány Assisi Szent Ferenc nevéhez kötődik, aki szentföldi zarándoklatáról visszatérve így szerette volna feleleveníteni Jézus születésének történetét.
„Istállót, juhokat, ökröt és szamarat bérelt, szalmát és szénát hozott, jászolt készített, berendezte a Szentírásban leírtak alapján a szent család kis fészkét, és ott ünnepelte meg Krisztus születésnapját. Ez olyan szépen sikerült, hogy nagyon sokfelé elkezdték utánozni” – fogalmazott Böjte Csaba.
Az egyház legszebb ünnepe lett
„Úgy gondolom, hogy az egyház egyik legszebb ünnepe lett, mindenütt az emberek készítenek betlehemet, vagy eljátsszák azt. Ez egy nagyon kedves és örömteli dolog. Pont 800 éves jubileuma van, és úgy gondoltuk, hogy a mai világban, amikor minden mobil, mi is megalkotjuk a magunk mobil betlehemét. A Fővárosi Nagycirkusznak köszönhetően több állat is csatlakozott hozzánk. Mellettük pedig nem a szereplőket visszük a városokba, falvakba, hanem a szerepeket hozzuk el a különböző helyekre” - emelte ki Böjte Csaba.
Fontos, hogy befogadóak legyünk
,,Mindenütt szívélyesen fogadtak minket, mindig akadtak gyerekek, akik szívesen beöltöztek. Szeretnénk, hogy a gyermekekben megmaradjon az, hogy magamra ölthetem Mária ruháját, de magamra ölthetném a tulajdonságait is, szép vonásait. Én is lehetek egy kicsit Szent Mária, Szent József, pásztor vagy napkeleti bölcs. Olyan, aki befogad, aki a másik felé ajtót nyit. Ha az egész utunknak a célját egy szóban szeretném megfogalmazni, akkor azt mondanám: befogadás” - hangsúlyozta Böjte Csaba.
Az előadásban részt vett többek között a Perecesi Bányász Koncert Fúvószenekar, valamint az Edelényi Szent Miklós Görögkatolikus Általános Iskola, Óvoda és Alapfokú Művészeti Iskola diákjai.
Fotók: Ádám János
www.boon.hu