Szeretetnapok Győrben

Multithumb found errors on this page:

There was a problem loading image http://www.magnificat.ro/portal/images/stories/zoom/VIII-gyori-szeretetnapok/viewsize/img_1243.jpg
There was a problem loading image http://www.magnificat.ro/portal/images/stories/zoom/VIII-gyori-szeretetnapok/viewsize/img_1243.jpg
There was a problem loading image http://www.magnificat.ro/portal/images/stories/zoom/VIII-gyori-szeretetnapok/viewsize/img_1231.jpg
There was a problem loading image http://www.magnificat.ro/portal/images/stories/zoom/VIII-gyori-szeretetnapok/viewsize/img_1231.jpg
There was a problem loading image http://www.magnificat.ro/portal/images/stories/zoom/VIII-gyori-szeretetnapok/viewsize/img_1252.jpg
There was a problem loading image http://www.magnificat.ro/portal/images/stories/zoom/VIII-gyori-szeretetnapok/viewsize/img_1252.jpg

ImageGyőrben immár nyolcadik alkalommal rendezték meg a közelmúltban a Szeretetnapokat, melyek bevételét az erdélyi árvák, vagyis Böjte Csaba atya gyermekeinek megsegítésére fordítják. A rendezvény főszervezője a győri püspökség volt. Csaba testvér egypár gyermekkel ezúttal is megjelent a Szeretetnapokon.

Az idei rendezvény jótékonysági koncerttel kezdődött, majd másnap, vasárnap szentmise után dr. Pápai Lajos megyéspüspök nyitotta meg a Szeretetnapok programját. Ezután az erdélyi Nagyszalontáról érkezett gyermekek műsorát tekinthették meg az érdeklődők.
Elhangzott egy beszélgetés is Csaba atyával, utána pedig különböző kulturális műsorok követték egymást. Ezalatt a jelen levő gyermekek részére volt játszóház, kisállat-simogató, kézműves-foglalkozás…
ImageCsaba testvérrel együtt Pál Mária kísérte el a gyermekeket. Ő mint nevelőnő dolgozik az alapítványnál. Mint kérdésünkre elmondta, 15 éve kezdett dolgozni Csaba testvérnél nevelőnőként, most több hivatalos ügybe is besegít. Két éve a nagyszalontai otthonban működik. „A gyerekek nagyon szeretnek kirándulásra járni.
Ilyenkor egy hétvégére idejövünk, különböző családoknál vannak elszállásolva. Nagy élmény ez számukra, és nagyon fel vannak dobódva a családok szeretetétől. Még jobban akarnak énekelni, furulyázni, hogy több helyre is eljussanak. Persze társaik ilyenkor irigylik őket. Vannak olyanok, akik még soha nem jutottak el sehová” – mesélte a gyerekekről. Győrben ezúttal moldvai csángó népdalokat adtak elő.
Lídia egyike volt a fellépő gyerekeknek.

– Hány éves vagy, és mióta vagy az otthonban?

– Tizedikes vagyok, 17 éves, nyolc éve vagyok az otthonban.

– Élnek-e a szüleid, lehet-e valamit tudni róluk?

– Élnek, de mivel mindketten betegek, egyik rokonunk kért segítséget Csaba testvértől, aki befogadott bennünket. Kilencen vagyunk testvérek, ebből hatan az otthonban, hárman pedig otthon.

– Nehéz volt megszokni az ottani életet? Milyenek a körülmények?

– Kezdetben nagyon nehéz volt. Ketten vagyunk egy szobában egy lánnyal, aki most már jó barátnőm. Most már azért könnyebb.

– Mit jelent számodra az ittlét?

– Nagyon örülök, hogy itt lehetek, a család is kedves volt.

„Merjünk szép dolgokat álmodni” Böjte Csaba nagy türelemmel, szeretettel szólt mindazokhoz, akik akár csak pár szót szerettek volna vele váltani.

– Most nyolcadik alkalommal rendezték meg a Szeretetnapokat. Mit jelent ez az Ön számára?

– Nagyon örülök neki. Nagy öröm ez a gyerekek számára is. Számomra jó érzés, hogy ilyen szeretettel fogadnak bennünket. De hát erről szólnak ezek a napok, hogy sok harag, számonkérés helyett szeressük egymást. Jól éreztük itt magunkat, és ezt szeretném főleg a szervezőknek megköszönni. Szívem minden melegével Isten áldását kérem rájuk. Úgy látom, ha még ennyi év után is meghívnak, ez azt jelenti, hogy nem tudtunk semmi olyan komiszságot elkövetni, ami után ne hívnának.

– A prédikációban is a szeretetről beszélt. Mi, mindennapi emberek, hogyan tudjuk ezt megvalósítani a gyakorlatban?

– A szeretet erő. Az ember, ha elkezd szeretni, olyan, mint a népviseletet hordani. Jólesik ebben járni. Jézus a Máté 23,37-ben azt mondta: próbáltalak összegyűjteni, mint ahogy a tyúk összegyűjti a csibéit, de ti nem akartátok. Amikor virágvasárnap Jézus bevonult Jeruzsálembe, sokan nem figyeltek rá, ennek ellenére művét tovább vitte. Nagycsütörtökön Júdás is jelen van az asztalnál, de Jézust ez nem zavarja. Feltámadása után velük együtt eszik, nem szidja meg Pétert, hogy elárulta őt… Mekkora sötétség vette körül Sault, mikor fejbe verték. De mekkora öröm lehetett benne, mikor megírta a szeretethimnuszát. Rá kell lépni a szeretet útjára. Olyan rövid az élet. Az idő, amit nem szeretettel töltünk el, elvesztegetett, holt idő. Nem a pénz a fontos, hanem a cselekedet. Az, hogy itt az éttermek, süteményesek felajánlják bevételüket, jó és szép, de én akkor is eljönnék, ha ebből egy forint haszon sem származna. Jó dolog együtt lenni. Számomra már az is nagy öröm, hogy a családok elviszik a gyerekeket, megfürdetik ő et szeretetükkel.

– Hogyan változott a gyerekek sorsa az elmúlt évek alatt?

– Mára már bővült a gyermekvédelmi hálózatunk, 56 helyen, több mint 2000 gyermeket tudtunk befogadni. A szalontai ház prófétai ház. Mert, ahogy Izajásnál mondja az Úr: kardból ekevasat kovácsolnak, a szalontai ház valamikor kaszárnya volt. 2002- ben kaptuk meg, ma 80 gyerek él itt. Ahol valamikor katonák masíroztak, ma gyerekek rúgják a focilabdát.

– Kiket hozott most magával?

– Én soha nem járok üres kézzel. A vicc szerint, mikor a skótot megkérdezték, ő mit hoz a buliba, azt mondta: a testvérét. Hát én a gyerekeket hozom, 10- 20 gyereket.

– Önről több könyvet is írtak, sőt saját maga is írt néhányat.

– Most épp egy könyvsorozat van alakulóban. Ebből az első rész az „Ablak a végtelenre”. Ez egy beszélgetés Karikó Évával, a Hiszekegy alapjain. A könyv második része két hete jelent meg. Ebben a szentségekről és a tízparancsolatról van szó. A „Merjünk hinni és szeretni!” c. könyvben lelkesítő gondolatokat talál az olvasó az esztendő minden napjára. A „Hiszek a szeretet végső győzelmében” c. könyvem a házakban való életről és Isten szeretetéről szól. A „Szépszeretet Anyja, Mária” c. imafüzetem elmélkedéseket tartalmaz az evangélium alapján, hozzá kapcsolódó imákkal.

– Hogy bírja mindezt energiával?

– Én élvezem az életet. Ha az ember elmegy síelni, nem marad a vendéglő mellett csúszkálni, felmegy a hegy tetejére. A vadász is, ha trófeát akar hozni, nem békára vadászik, hanem valami szép nemes vadra. Én az tartom, merjünk szép dolgokat álmodni. Igaz, a síelő fent összetörheti magát, de egy életünk van, nekünk kell leélni, miért töltenénk el egy helyben taposással? Merjünk beleugorni a vállalkozásba. A jó Isten, amit kér, lendületet is ad hozzá.

– Tudunk-e Önnek valamiben segíteni?

Nemrég megkérdezték tőlem, mit kívánok 2010-re. Hát én azt mondtam: konkurenciát. Más is álljon neki „árva” gyerekeket nevelni, ott, ahol él. Nem hiszem, hogy ezt az államnak kell megoldania. Fagylaltozni mindenki tud a gyerekekkel, nem? Jót tenni jó, olyan aranyosak ezek a gyerekek! Azért is hordom őket magammal, hogy lássák, milyen könnyű őket szeretni. Hát én örülnék, ha kapkodnák egymás kezéből a gyerekeket.

Akkor lenne jó a világ, ha mindenki ott, ahol él, a saját városában lehajolna egy-egy ilyen gyerekhez.

– Ha jól tudom, alakulóban van egy ilyen kezdeményezés Csobánkán.

– Igen, Erdő Péter bíboros úrral három éve úgy döntöttünk, hogy Magyarországon is nyitunk házat. Három évig tartott, mire megkaptuk a hivatalos engedélyt hozzá. Most már megvan az első nevelő. Júliusra tervezünk egy lelkigyakorlatos képzőt mindazok számára, akik itt szeretnének gyerekekkel foglalkozni.

Image– Köszönöm, hogy megosztotta mindezt velünk. Mit üzen a Remény olvasóinak?

– Kívánom, hogy boldog pünkösdi ünnepre virradjanak.

Kurcz Ilona
Megkérdeztünk három jelenlevőt, mit jelentett számukra ez a nap.
– Én itt tanulok, Győrben, és a Szent László Kollégiumban lakom. Megkértek bennünket, segítenénke ebédjegyeket és könyveket árulni. Jó érzéssel tölt el, hogy ilyen sokan segítenek, ilyen sokan megfordulnak itt.
(R. B.)
– Mi ilyenkor mindig itt ebédelünk. A heti süteményt itt vesszük meg. Sok ismerőssel találkozunk. Az ember eleve tudatosan csinálja ezt, az árvákra gondol ilyenkor, akiken így tudunk segíteni.
(K. J.)
– Mi Felvidékről jöttünk. Nagyon szép keresztény, lelki és szellemi feltöltődés volt ez egyben. Összefogás az árvák javára, ami tarkítva volt szép kulturális műsorral is minden korosztály számára. Ehhez még az idő is kedvezett. Ha lehet, jövőre is szeretnénk jönni.
(N. M.)
Csaba atya a tervek szerint Rév-Komáromban is tart majd egy hétvégi lelkigyakorlatot. Megfelelő számú befogadó család jelentkezése esetén, gyermekeket is hozhatna magával.
Ezért kérik mindazok jelentkezését, akik szívesen elvállalnának 1-2 gyermeket hétvégére. Főleg Komárom környékiek jelentkezését várják a következő elérhetőségeken:

0908 187 868, 035/ 7731 702,

e-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Apróhirdetés
Böjte Csaba könyvei megrendelhetők a fenti címen, telefonszámon.
www.rafaelkiado.hu
Szlovákiai magyar katolikus hetilap