DAMOKOS KÁZMÉR ferences püspök

Böjte Csaba ofm 12 részes sorozata

DAMOKOS KÁZMÉR FERENCES PÜSPÖKRŐL
8. Krisztusban bízó lélekkel Mária gyermekei újrakezdenek Dicsőség az Atyának, a Fiúnak és a Szentléleknek. Miképp kezdetben, most és mindörökké. Ámen.
Életrajzi adatok:
1661. október 21-én betörnek a törökök, tatár seregek Csíkba. A büntető hadjáratot maga Ali temesvári pasa vezeti. Szörnyűséges pusztítást végeznek, beveszik ostrommal a Mikó várát, majd 26 templomot és ennél is több falvat égetnek fel. Több mint 30 000 embert vernek rabszíjra, és 4000, nehéz poggyásszal telt kocsit hurcolnak el. A halottak számát hozzávetőleg sem ismerjük. A csíksomlyói templomot, kolostort, iskolát is felégetik, tizenkét szerzetesből négyet leölnek, négyet fogságba hurcolnak. Csodálatos módon egyedül Mária kegyszobra menekül meg a tűzvésztől. Az Ő lábainál, a kormos romok között gyülekeznek a síró emberek. Kázmér atya vigasztalja, bátorítja az ezer sebből vérző népet, fiatal tanítványával, a már felszentelt Kájoni Jánossal. Majd még abban az évben elindul és bejárja Erdélyt, Magyarország északi részeit, és az összekoldult anyagi javakból elkezdi újra építeni a templomot, a rendházat és az iskolát.
Elmélkedés:
Az elképzelhetetlenül nagy tragédia után a Boldogságos Szűz Mária kegyszobra ott ragyog a kormos, füstös csíksomlyói romok között. A beszakadt templom hajóján a késő őszi fagyok mindent fehér dérrel borítanak. Damokos Kázmér, Kájoni János és a többiek halottaikat gyászolva, a csodatevő kegyszobor jelenlétéből erőt merítve nekiállnak újjáépíteni mindent. Tudják, hogy Mária fia nem veszhet el!
Olyan jó rátalálni eleinknek e szép, ősrégi hitére, és példájukra alázattal megfogni az égből szelíden felénk nyúló istenanyai kezet. Tudjuk, hogy az ember nem képes Istent szülni e világra, és mégis hisszük, ha az Isten és az ember szeretete, bizalma találkozik, akkor igenis képesek vagyunk áttörni a lehetetlenség falát, és Élet, Fény, Szeretet születik e földre. Tudjuk, hogy marék porból született létünk nem képes az önzés, a kapzsiság, a bűn fölé emelkedni, de mégis Mária óta hisszük, hogy igenis képes a szeretet és a bizalom e természetünk fölé emelni bennünket, és új világot teremteni számunkra. Mária élete, példája egy hatalmas felkiáltójel, egy élő eleven biztatás: – Ember, te is képes vagy áttörni a korlátaidat, egy igaz, jóságos, életadó szépséget szülni e világra. Damokos Kázmérnak sikerült! Sikerült abban az embert próbáló időben talpon maradnia, és a hit, a szeretet, a remény útján nemcsak továbbmennie, hanem népét is továbbvezetnie. Sikerülhet nekünk is, ha hiszünk és Istenünkbe kapaszkodunk.
Könyörgés:
Térden álló Mindenhatóság, Szépszeretet Anyja, csíksomlyói Szűzanya, népünk Nagyasszonya, alázattal kérünk, fogd meg reszkető kezünket, és e felbolydult világban vezess, hogy kitartó munkánkkal újjá tudjuk építeni az elmúlt évszázadban szétvert nemzeti, vallási identitásunkat, népünk erkölcsi, anyagi, politikai szabadságát, békére és igazságosságra épülő autonómiáját!
Mária közbenjárásáért, szent Fiad szavaival így imádkozzunk: Miatyánk...
Forrás: keresztalja.ro