Szövetségkötés ünnepe Dél-Erdélyben 2017

b_300_300_16777215_00_images_stories_Alapitvany_Kepzesi_kozpontok_bethlen11.jpgMint minden évben május utolsó napjaiban, az idén is, 2017, május 27-én, szombaton, Marosillyén megszervezzük Bethlen Gábor szülőházánál a Szövetségkötés ünnepét. Sok félék vagyunk, sok felülről jöttünk, de a köztünk lévő különbségek ellenére mindannyian a jó Isten gyermekei vagyunk, az Újszövetség népe. Éppen ezért szeretnénk Istennel kötött szövetségünket, a Jézus Krisztus által felkínált Újszövetséget tudatosan elfogadni, szeretettel megpecsételni. 

Ahhoz, hogy otthon legyünk e világban, nem csak az Istennel való viszonyunkat kell tisztáznunk, hanem egymással való kapcsolatunkat is rendeznünk kell. Árpád vezér annak idején vérszerződést kötött a Kárpát-medence területén élő népekkel. Egymás tudatos elfogadása, a bizalommal vállalt szövetség tehet nagy családdá, egy néppé bennünket. 
Nagy szeretettel hívunk gyermekeinkkel Marosillyére, gyertek május 27-én a 11.00 órás szentmisére, hogy megújítsuk teremtő Istenünkkel és egymással kötött szövetségünket. A szentmise végén, a közös ebéd utáni programra is szeretettel várunk, itt gyermekeink színes előadásában és nagyhírű vendég művészek produkciójában gyönyörködhetünk. Akik messziről jönnek, azoknak szállást is tudunk biztosítani.
Sok-sok szeretettel várunk,
Csaba t. 
A részleteket Varga Csabával (Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.) vagy Palkó Cecíliával (Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.) lehet egyeztetni. 
Bethlen Gábor szülőháza - a Veres-bástya
Bethlen Gábor szülőháza - a Veres-bástya A Dévai Szent Ferenc Alapítvány a marosillyei Veres-bástya tulajdonosaként, minden nyáron megnyitja az érdeklődők előtt a Bethlen Gábor tiszteletére és örök emlékezetére nevet viselő kiállítást. 
Hogy valóban ebben az épületben született-e Bethlen Gábor, azt már nehéz lesz kinyomozni, egyes történészek szerint nem valószínű, hogy egy bástyában jött volna a világra, akkor, amikor a várnak egy központi része is volt, amely a lakóház szerepét töltötte be. 
Az viszont tény, hogy Bethlen Gábor édesapja, Bethlen Farkas, a végvári csatában aratott győzedelmes sikereiért Báthory István fejedelemtől ajándékba kapta ezeket a birtokokat, és 1576-ban feleségével oda költözött.  Ő építette a négybástyás várat – ez a fennmaradt ajtókereten is olvasható – és itt, a marosillyei várban született meg két fia. 
Azok érvelése is elfogadható, akik úgy gondolják, hogy azért lakhatott a család a Veres-bástyában, mert a várkapitányhoz méltó lak csak később készült el. Viszont Bethlen Farkas korai halála után a fejedelem a stratégiai fontosságú vár tulajdonjogát felfüggesztette, mert Gábor és István még gyerekek voltak. 
1614-ben került a vár ténylegesen a Bethlen Gábor tulajdonába, aki trónra lépése után öccsére hagyta. 
Az 1670-es években már megkezdődött a vár lerombolása, azért kezdték el bontani, mert bizonytalanná vált, hogy be tudja-e tölteni végvári szerepét, és nem akarták, hogy a törökök elfoglalják. 
Kívülről-belülről is rendezett környezet a várja a látogatót
A XVIII. század végétől aztán sorra lebontották a régi vár még megmaradt részeit, míg csak egyetlen bástya maradt. 
Ezt a bástyát is államosították 1948-ban. A Veres-bástyában fogorvosi rendelő, illetve nőgyógyászat működött a szocializmus éveiben. 
A rendszerváltás után, az utolsó tulajdonosok dédunokája igényelte vissza az ingatlant, amelyet megvásárlásra ajánlott Böjte Csaba ferences szerzetesnek.
A Csaba testvér által működtetett Szent Ferenc Alapítvány támogatók segítségével nagy gonddal újította fel a műemléképületet, ahol állandó kiállítást és konferenciatermet is berendeztek. Az odalátogatóknak az alapítvány ügyes növendékei mutatják be a múzeumot. Évente több mint 3000 látogató fordul meg a Veres-bástyában, az érdeklődők száma folyamatosan gyarapszik. 
A műemléképület június 15. és szeptember 15. között nyitva van, máskor előre kell egyeztetni a ház vezetőjével, Varga Csabával (telefon: (+4)0726-489697, vagy Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. villámposta-címen). 
A Dél-Erdélyben járóknak érdemes megpihenni Marosillyén, néhány pillanatra évszázadokat tekerni vissza az idő kerekén, visszatérni Bethlen Gáborhoz, ahhoz a fejedelemhez, akinek nevéhez fűződik „Erdély aranykora”, és akinek életében fontos helyszín volt a Veres-bástya.

Képek és szöveg forrása: www.tajgazda.hu

HírlevélHTML formátum?

Joomla Extensions powered by Joobi

Böjte Csaba ofm gondolata

„Megrendítő élmény volt számomra, mikor először megértettem, hogy hivatásom nem egyéni, egyszemélyes vállalkozás, Isten nem zsebre tett kézzel nézi egy felhőről a küzdelmemet, hanem a vállát a vállam mellé téve dolgozik velem.” (Böjte Csaba: Út a Végtelenbe)

Ma 2018. május 21. hétfő, Konstantin napja van. Holnap Júlia és Rita napja lesz.

Magnificat donate

Szeretettel köszönöm a gyermekeink nevében az adományt! Csaba t.

Amount: 

Szentferencalapitvany.org

Nap Szentje

Keresés

Belépés

Ablak a végtelenre

Aki lazán éli az életét, nagyon pórul jár

Nikodémusnak, a zsidó tanácsosnak, aki éjnek idején fölkereste Jézust, ezt mondta: „Bizony, bizony, mondom neked: aki nem születik újjá, az nem láthatja meg az Isten országát.”
Bővebben...

Ablak a végtelenre Android-on

Android okostelefonon és tableten is elérhető az Ablak a végtelenre című könyv napi kis adagokban.
Az app letölthető a Google Play-ből.

Pillanatkép

Facebook

Twitter

Facebook

Google Plus

YouTube