Gyermekmajális Marosillyén

Nyomtatás

b_300_300_16777215_00_images_stories_Alapitvany_Kepzesi_kozpontok_38713.jpgVasárnap délután szervezte meg Marosillyén, a Bethlen-kúria udvarán a Böjte Csaba atya által vezetett Szent Ferenc Alapítvány a hagyománnyá vált gyermeknapot.

A kellemes időjárás lehetővé tette a kültéri programokat.
Az ünnepség szentmisével kezdődött, azt követően pedig szabadtéri gulyásfőzésre volt. A finom ebéd elfogyasztása után zenés előadásokra került sor, melyet Várkonyi Szilvia operaénekesnő nyitott meg. A dévai gyermekotthon kisebb-nagyobb gyermekei is zenés produkcióval készültek. A gyerekek örömére az esemény a Hunyad Megyei Magyar Napok dévai rendezvényéről érkező kisújszállási lovagok rendjének nagyszerű előadásával zárult, minden nézőt ámulatba ejtettek a lovagi tornák. Annak ellenére, hogy a marosillyei ünnepség nem tartozott a Hunyad Megyei Magyar Napok rendezvénysorozatához, s azzal egy időben zajlott, pár száz gyermek- és felnőttrésztvevője volt. Nemcsak a Szent Ferenc Alapítvány közelebbi és távolabbi gyermekotthonaiból, hanem a dévai magyarság köréből is. Akik a marosillyei rendezvény előtt és után a dévai magyar ünnepségen vettek részt.
A Communitas Alapítvány támogatásával zajlott gyermekmajális igen különös vetülete volt a Bethlen-házban megnyílt, gyulafehérvári érseki palotából származó korabeli kályhacsempe töredékekből összeállított kis kiállítás, melyet az érsekség munkatársa Hegedűs Enikő művészettörténész mutatott be. A Szent Ferenc Alapítvány célja ugyanis állandó kiállítást berendezni, s múzeumi szintre emelni a 10 évvel ezelőtt megszerzett, s azóta szépen felújított Bethlen-kastélyt.
Chirmiciu András