Reneszánsz Kastélyfesztivál

Nyomtatás

b_300_300_16777215_00_images_stories_Alapitvany_Kepzesi_kozpontok_vireneneszansz-k.jpgReneszánsz Kastélyfesztivál Déván, Marosillyén, Algyógyón, és Torockószentgyörgyön

Idén VI. alkalommal szervezzük meg itt Hunyadmegyében a reneszánsz kastélyok fesztiválját. Tudjuk, hogy nagyon sok ilyen épület van környékünkön, ezért a három napon át tartó fesztivál célja, hogy ezeket a tereket megtöltse reneszánsz és kora barokk muzsikával és tánccal. Az elmúlt években több mint egy tucat kastélyt, kúriát, várat kerestünk fel akár a környező megyékből is, melyekben talán elősszőr történhetett ilyen jellegű kultúrális esemény.
A Bethlen Gábor Szülőháza már törzshelynek számit, a maga kis szobáival és csipkézett ablakaival mindig múltba ejti azt a maréknyi magyar embert aki ide eljön korabeli muzsikát hallgatni. Mi hunyadmegyeieknek igen nagy büszkesége, hogy Erdély Aranykorának  Nagyfejedelme itt született, és ez arra biztat minket, hogy minden évben ezen alkalomból pár órát töltsünk marosillyén, s a multból erőd gyűjtsünk hétköznapi életünkhöz.
Az idei Reneszánsz Kastélyfesztivál alkalmából bemutatásra kerül egy igen érdekes táncjáték, mely Széchy Mária főúrnő, a hires Murányi Vénusz életét mutatja be. Ezt a táncjátékot Déván, Algyógyón és Torockószentgyörgyön fogják előadni a dévai reneszánsz együttes. Ezen kivül kissebb koncertek és korabeli foglalkozások is lesznek.
b_300_300_16777215_00_images_stories_Alapitvany_Kepzesi_kozpontok_dscn8422.jpgDéván, a vasárnapi déli szentmise után, budapesti barátaink, Andrejszki Judit barokk énekesnő és Kelemen Zsolt gamba művész  tartanak középkori zenei előadást. Amennyiben sikerül az internetes Szentmise közvetitése, úgy ezt követően bárki távolról meghallgathatja a koncertet.
Szeretettel várunk mindenkit a környező házainkból is, ezekre a szép őszi programokra!
Szeretettel,
Varga Csaba