A szeretet nem jutalom, hanem orvosság

Nyomtatás

b_300_300_16777215_00_images_stories_Csaba_levelek_Csaba_testver_cstfulop.jpgNem annak kell adni a szeretetünket, aki megérdemli, hanem azt kell a legjobban szeretni, akinek gyógyulnia kell. Jézusi tekintettel, szeretettel nézzünk egymásra – hangsúlyozta Böjte Csaba ferences szerzetes március 24-én, a Hajdú-Bihar megyei Fülöp község művelődési központjában.

A székely szerzetes – telt ház előtt – a maga stílusában vidám, olykor szívhez szóló történeteivel világított rá a tízparancsolat első felszólítására: „Uradat, Istenedet imádd, és csak neki szolgálj!” Erre irányítja a figyelmünket a 2017-re meghirdetett Szent László-év is, amely lehetőséget ad számunkra, hogy megismerjük a Szent István király utáni „második országalapító” mély istenkapcsolatát, elévülhetetlen érdemeit – emelte ki bevezető gondolataiban a ferences pap. Szent László király számára főként ez a terület, Érmellék és Biharország lehetett a legkedvesebb hely – mondta. Csaba testvér arra buzdította a jelenlevőket, hogy ennek okán is mint örökséget, vegyék komolyan a magyar uralkodó emlékét, és kérjék őt, hogy vezessen bennünket a boldogságra vezető parancsolatok útján.
Böjte Csaba előadásában Krisztus életéből három mozzanatot emelt ki. Jézus gyermekként jött közénk, hogy az emberrel közösséget vállaljon. Életünkben nem mindig lehet megoldani a problémákat, de gyermeki jókedvvel, szeretettel tovább lehet lépni. A Hargita hegyről lezúduló patak, ha nekimegy a kőnek, nem áll le „vitatkozni”, hogy ki és miért rakta oda azt a követ, hanem fölötte vagy mellette továbbhalad, keresve az útját. A gyermek Jézus ezt a szeretetteljes jókedvet, pezsgést mutatja meg nekünk, arra tanítva bennünket, hogy a sok nehézséget humorérzékkel, vidám lélekkel könnyebb elviselni.
Jézus soha nem adja fel, hanem továbbmegy, kitart küldetésében, nem tér le a szeretet útjáról. Ha Istent imádnánk, sokat lennénk a jelenlétében, ezt mi is meg tudnánk tanulni.
Csaba testvér harmadik aspektusként kiemelte, Jézus semmit nem akar egyedül megtenni. Nyilvános működésének kezdetén társakat keres. „Gyertek hozzám mindnyájan, akik elfáradtatok, s akik terhet hordoztok – én megkönnyítlek titeket” (Mt 11,28). Ő mindenkit megszólít, mindenkire szüksége van, azokra is, akik a társadalom peremére kerülnek. Jézus azt mondja: „Te jó vagy, Te a mennyei Atya gyermeke vagy, én szeretnék meghalni érted a kereszten.”
Forrás és fotó: Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye
Magyar Kurír