Csaba testvérrel ebédeltek gyermekei a piaristáknál

b_300_300_16777215_00_images_stories_Csaba_levelek_Vegyes_r0713c39-768x524.jpgBöjte Csaba gyermekeivel ebédelt a piarista rendház ebédlőjében. Csaba testvér szovátai gyermekotthonának lakóit a Szent Imre Általános Iskola látja vendégül a héten, változatos programokat kínálva segít a kisebbségben élő magyar gyerekekkel megismertetni az anyaországot.

Finom ebéddel várták Böjte Csaba szovátai Szent József Gyermekotthonából Kecskeméten vendégeskedő 20 gyermekét a Piarista Rendház étkezőjében. A gyerekek egy hétig vendégeskednek itthon a Szent Imre iskola munkatársának, Tollas Emesének kezdeményezésére. Az egy hét bőséges programot kínál a fiataloknak, akiknek éppen csak szusszanni volt idejük az ebéd alatt, hiszen az Univer üzemlátogatásáról érkeztek és ebéd után máris tovább indultak a planetáriumba. Az ebéd idejére Csaba testvér is csatlakozott a gyerekekhez és az őket kísérő oktatókhoz.
Az étkezés előtt Papp Zsolt üdvözölte a gyermekotthon lakóit, majd közös éneklés kezdődött. Ezután Böjte Csaba köszöntötte a jelenlévőket: – Nagy szeretettel köszönöm azt a sok jót, amit ezekkel a gyerekekkel tesznek. Nagyon fontos, hogy az anyaországról képük legyen, hiszen kisebbségi sorsban élünk, s mi próbáljuk nekik elmagyarázni, hogy milyen Magyarország. De a gyerekek nem a szóból értenek, hanem a tettekből. Nagyon örülök, hogy megláthatják Magyarországot és annak szépségeit. Emlékszem, egy kislány egyszer azt mondta: „Mindig azt hittem, hogy Magyarország a nagyváros és Erdély az a mező, amit odaadtak Romániának”. És elcsodálkozott, hogy itt is vannak hegyek, folyók és sok-sok szépség. Azt gondolom, hogy nagyon fontos egy ilyen látogatás az identitásunk kialakításához – fejezte ki háláját Csaba testvér és hozzátette, hogy Szovátán is szeretettel várnak egy busznyi kecskeméti gyereket.
Fotós: Bús Csaba
www.baon.hu