Ifjúsági zarándoklat

Nyomtatás

b_300_300_16777215_00_images_stories_Csaba_levelek_Csaba_testver_hirek_974_25.jpgCsaba testvér tartotta az elmélkedéseket az idei Ifjúsági Zarándoklaton. Köszönjük a tartalmas gondolatokat, és persze a személyes történeteket, amellyel közelebb kerülhettünk az Ő világához 

Augusztus 10-én, idén kivételesen csütörtökön volt a lelki nap az Ifjúsági zarándoklaton. Már igen korán: reggel 6 órakor Utrenyére várták a fiatalokat a székelyhídi Gyermek Jézus Otthon mellett található római katolikus templomba.
A Böjte Csaba alapítványa által működtetett otthon vezetője, Kovács Ágnes – Ági néni és segítői egy bőséges reggelivel vendégelték meg a fiatalokat. Béres Csaba polgármester úrnak pedig volt egy hatalmas meglepetése, amit talán a felnőttek is nagyon élveztek titokban: traktorokkal indultak útnak a zarándokok Érseléndre. Nagyon jó móka volt! Ezúton is köszönjük az élményt!
A lelki naphoz igazodva egy csendes kis szakaszon vezetett a fiatalok útja Érseléndre, itt volt idejük és lehetőségük átgondolni és átértékelni dolgokat. Már nagyon várták őket Érselénden! Az utcabeliek a kapuban állva integettek a zarándokoknak. A Szent Liturgiát dr. Seszták István atya vezette, az elmélkedést pedig Böjte Csaba testvér tartotta. Beszédében arra buzdított, hogy a mai nagyon divatos bálványimádás helyett értékeljük át a dolgainkat, és figyeljünk Isten törvényeire. Leginkább arra, hogy csak a jó Istent imádjuk! Ne a szerelmünket, a gyerekünket, vagy esetleg egy új hóbortot, vagy a munkánkat...csakis Istent. Szeressük az élet dolgait, de imádn csak Istent lehet. Ha őt imádjuk, akkor minden a helyére kerül az életünkben.
A Szent Liturgia alatt lehetőség volt gyónásra, a mai napon ugyanis még több paptestvér jött el köreinkbe, és kíséri a fiatalokat Máriapócsra. A lelki feltöltődés után indultak útnak Érsemjénbe, ahol egy kiadós ebéddel várta őket Balazsi József polgármester úr és kis csapata. Köszöntőt is mondott a Művelődési Ház udvarán, melyben megemlékezett a híres érsemjéni születésű magyarokról. Itt született: Kazinczy Ferenc költő, nyelvújító. Szülőháza ma emlékmúzeum, szobrát 1907-ben leplezték le a faluban. Itt látta meg a napvilágot Fráter Lóránd nótaszerző. Emléktábla hirdeti munkásságát. És érsemjéni Csiha Kálmán református püspök, költő, publicista is. A zarándokok a köszöntők után megkoszorúzták Kazinczy Ferenc szobrát, és elénekelték a Szózatot is.
A laktató ebéd után következett Csaba testvér elmélkedése. Leginkább arraól beszélt, és hozott fel példát is, hogyan szenteljük meg környezetünket: a családunkat, a szüleinket, féejünket, feleségünket..ezt az előadását is meg lehet nézni a közösségi oldalunkon teljes egészében.
Ismét útnak indultak a zarándokok, de már nem volt messze a a nyírábrányi határátkelő. Már ott is várták őket: Szocska Ábel apostoli kormányzó, az ábrányi görögkatolikus pap és a kis közössége. Egyenesen a Görögkatolikus Templomba vezetett útjuk, ahol Csaba testvér megtartotta a záró elmélkedést. Bízunk benne, hogy újult erővel vágnak neki a fiatalok a hátralévő kilométereknek.
A nap hőse: Mezei Botond (18)
Az útkereső 
„Ez az első zarándoklatom, az első nap azonban egy nagyon nagy beugró volt számomra: Nagyváradról egészen Szentjobbig, hú, kemény volt! De nagyon érdekes volt látni, hogy magamhoz képest milyen jól bírtam! A barátaimból merítem az erőforrást itt a zarándoklaton. Szerintem lehet ezt egyfajta bulinak is tekinteni, attól függ, hogyan állunk hozzá. Én ezért egy kicsit szeretném annak is felfogni, hiszen azért mégis csak nyár van, és szeretnék egy kicsit kikapcsolódni. Persze ugyanúgy a lelki töltetet is megadja számunkra: azáltal, hogy együtt éneklünk és imádkozunk, római katolikusként egyébként igyekszem énekelni mindent, amit tudok. Gyerekkorom óta járok ministrálni, de mégsem érzem azt, hogy most olyan közel lennék Istenhez. Lehet, hogy már rutinból járok templomba szolgálni, és valahol elvesztettem a lelkiségét a dolognak. Ezért is vagyok itt. Anyukám is úgy indított útnak: találd meg a célodat ezen a zarándoklaton! Azt hiszem, jó úton haladok…”
www.hd.gorogkatolikus.hu