A Béke háza nevet viseli a reneszánsz várkastély

b_300_300_16777215_00_images_stories_Otthonaink_Vegyes_keresd_bethlen_kastely.jpgCsendes, de nem kihalt az élet a keresdi Bethlen-kastély körül, ahol ottjártunkkor öt-hat nagyobb gyerekkel találkoztunk, segédkeztek a park körül, illetve a háziállatoknál, a bárányokat, nyulakat gondozták.

A kapu nem volt bezárva, de még be sem léptünk, amikor a „várkapitány", ahogy Szőts Béla nevezi magát, kiemelkedve a gyerekek közül indult is velünk szembe, hogy beljebb hívjon és bátorítson, hogy megnézhetjük a kastélyt, bárhová bemehetünk, ahol nyitott ajtót találunk. A Bethlen-kastélyt 50 évre kapta használatra a Szent Ferenc Alapítvány, többrendeltetésű központot hoznak itt létre, s a Béke Házának nevezték el. 
Bár Maros megyéhez tartozik, kevesen ismerik és jártak Keresden. Marosvásárhelytől másfél órányi autóútra van, Segesvár előtt Medgyes felé kell letérni, majd Dános után a jelzőtáblát figyelve balra fordulva egy nyolc kilométeres útszakasz után érkezünk Keresdre (románul Criș), ahol a reneszánsz stílusban épült, jelenleg felújítás alatt álló Bethlen-kastély található. Jó hangulatot teremt a „várkapitány" 
Bár Böjte Csaba ferences testvér nem lehetet jelen látogatásunk során, telefonos egyeztetésünk során arra biztatott, hogy nyugodtan bízzuk rá magunkat Szőts Bélára,  a kastély gondnokára.
„2011. október 1-jén foglaltuk el a várat, azóta túl vagyunk egy terveztetési folyamaton – magyarázza a gondnok, hozzátéve viccesen, hogy Mátyás király is gyakran öltött álruhát, hát most ő is álruhás várkapitány, akinek mindenről tudnia kell, ami a kastélyban és a kastély körül történik, egy kicsit érteni is kell mindenhez, a munkálatokat szemmel tartani, a gyerekekkel közös tevékenységeket szervezni, jó hangulatot teremteni.
Zoltán A hangulat pedig tényleg kitűnő, mindenki talál magának megfelelő munkát, rendezik az udvart, tisztítják a törmelékektől, közben az angolparkot is alakítják. „Hárompontos munka” – teszi hozzá Szőts Béla, vagyis azt jelenti, hogy az egyik helyet megtakarítják, a másikat rendezik és közben jól is érzik magukat, hasznos és értelmes munkát végeznek. A nap végére tábortűz lesz és mindenki hívhat valakit a faluból – árulja el a „várparancsnok”, aki azt is elmondja, hogy annyira jól érzik magukat az itt táborozó fiatalok, hogy közülük néhányan haza sem akarnak menni az iskolakezdés előtt. 
Szükséges a szakemberképzés Medgyesről, Déváról és Szovátáról jönnek hétvégenként Böjte atya gondozottjai, hogy táborozzanak, és közben belekóstoljanak a kastély körüli munkálatokba is. „Évek óta nem vettünk húst, megtermeljük, önellátóak vagyunk” – mondja a gondnok. A közelben ott a gazdaság, disznót, bárányt, nyulat, szárnyasokat nevelnek, a tojásra, tejre sem kell költeni. Ahogy Böjte Csaba érdeklődésünkre elmondta, az 50 évre a Szent Ferenc Alapítvány használatába adott Bethlen-kastélyban nem gyermekotthont rendeznek be, hanem egy olyan képzésközpontot hoznak létre, ahol az alapítvány gondozottjai szakmát tanulhatnak, gyakorlatozhatnak, kipróbálhatják, hogy mi az, amivel az életben boldogulhatnának. Azok a fiatalok, akik nagykorúakká válnak és kikerülnek az alapítványi gondozásból, továbbra sem maradnának magukra, segítséget kapnának, hogy felnőttként is megállhassák a helyüket az életben. 
„Az, hogy kinek mihez van affinitása, mi az, amihez vonzódik, amit szívesen csinál, már most megfigyelhető” – mondja Szőts Béla, hozzátéve, hogy az a gyerek, aki nem undorodik a trágyaszagtól, nagy valószínűség szerint szívesen vállal majd munkát az állattenyésztésben, akárcsak az, aki szívesen bíbelődik a növényekkel, vagy kedvére van a konyhában való tevékenykedés és nem ímmel-ámmal vállalja az ottani munkát. Fontos a szakembernevelés, hiszen a kastélyt nem csak fel kell újítani és be kell üzemeltetni, de utána működtetni is kell, ahhoz pedig képzett munkaerőre van szükség.   Tíz évre van munka A teljes felújítás tervezője Nagy Imre, szegedi építész volt. Első lépésként 2015-ben elkészült hat szoba a manzárdban, amelyet már be is laktak azóta, plusz a közösségi tér. Elvégezték a villanyszerelési és épületgépészeti munkálatokat is, tavaly elkészültek 43 ablakkal, a kőrestaurátorok a nyílászárók kőkereteit újították fel, az asztalosok pótolták a hiányzó ajtókat, ablakokat. A 2016-17-es telén sikerült felújítani a kápolnát is. 
Mindezt az Elek-szárnyban végezték, most soron következik a Mihály-szárny, amely újabb 4-5 évet vesz fel. Lecserélték a teljes esővíz-csatornarendszert is, saját kútat fúrtak 97 méter mélyen, amely ellátja ivóvízzel a kastélyt. 
A 70 személyes kapacitású szennyvíz-kezelő telepítése is megtörtént. Az Elek-szárnynak a tervek szerint jövőre már működnie kell. Koncertterem, könyvtár, előadóterem kap helyet benne többek közt, de vendégszobák is lesznek, ebédlő, hogy a vendégeket fogadni lehessen és elszállásolni. Az angolpark felújításával együtt jó tíz éves folyamat lesz az „újjászületés” – mondja a gondnok, hozzátéve, hogy azt követően sem dőlhetnek majd hátra, hiszen működtetni kell a kastélyt, ami egy újabb kihívást jelent. A Béke háza nevet viselő reneszánsz várkastély látogatható, az alapítvány szívesen fogad adományokat, hogy felújítsák, majd belakhassák az épületet.
Antal Erika
https://liget.ro

HírlevélHTML formátum?

Joomla Extensions powered by Joobi

Böjte Csaba ofm gondolata

„Maga Krisztus is térdre borult és sírva imádkozott virágvasárnapján Jeruzsálem falai előtt. Neki sem voltak olyan bombabiztos eszközei, hogy mindenki bekap egy pirulát, és másnaptól térden állva pergeti a rózsafüzért reggeltől estig, hiszen így már nem emberek lennénk, hanem zombik – és Isten ezt nem akarja.” (Böjte Csaba: Út a Végtelenbe)

Ma 2019. január 22. kedd, Vince és Artúr napja van. Holnap Zelma és Rajmund napja lesz.

Magnificat donate

Szeretettel köszönöm a gyermekeink nevében az adományt! Csaba t.

Amount: 

Szentferencalapitvany.org

Keresés

Belépés

Ablak a végtelenre

Isten nagy szeretettel megformálta... 2/3


Azonban az ember nem Neki, hanem a kísértőnek, a gonosz léleknek hitt, akit a kígyó jelképez, aki agyafúrt módon elültette a kételkedést az ember szívében, aki nem bízott többé Isten jóságában, szeretetében, ezért nem engedelmeskedett, a lét törvényeit nem tartotta tiszteletben. Bővebben...

Ablak a végtelenre Android-on

Android okostelefonon és tableten is elérhető az Ablak a végtelenre című könyv napi kis adagokban.
Az app letölthető a Google Play-ből.

Pillanatkép

Facebook

Twitter

Facebook

Google Plus

YouTube