A gyermeki pajkosságért. Új egyházi ünnep indulhat Csíksomlyóról

Nyomtatás

b_300_300_16777215_00_images_stories_Csaba_levelek_Vegyes_b_bojtecsaba_deva_raz_023.jpgAkár egy újabb nagy egyházi ünnep origója is lehet Csíksomlyó, amennyiben Ferenc pápa Böjte Csaba ferences szerzetes kérésére, a pápalátogatás alkalmából a gyermek Jézus napjává nyilvánítaná június 1-jét.

 

 Még egy világméretű mozgalom is kinőhet a csíksomlyói gyökerű kezdeményezésből
A szándékról, kezdeményezésről korábban a Liget portálnak adott interjúban beszélt Böjte Csaba ferencrendi szerzetes, a Dévai Szent Ferenc Alapítvány alapítója. „Évek óta úgy érzem, hogy olyan koravén lett a mi, európai kereszténységünk. Valahogy az a gyermeki jókedv, vidámság hiányzik az életünkből. Nem játszunk, nem mondunk vicceket egymásnak… 
Olyan koravének vagyunk. Holott a mi Urunk Jézus Krisztus kétezer éve, amikor közénk jött, biztos volt baj akkor is elég, de nem azzal kezdte, hogy mennyi baj van, hanem elment egyet bújócskázott Názáret poros utcáin a gyerekekkel. Mielőtt egy csodát tett vagy egy jót prédikált volna, kergetőzött jócskán. Sőt azt mondta, ha nem leszünk olyanok, mint a gyerekek, nem megyünk be a mennyek országába.
Ez a gyermeki, vidám lelkület hiányzik az egyházunkból, de a társadalmunkból is” – foglalta össze az elképzelés szükségességét Csaba testvér. Apának lenni józsefi értelemben.
Csaba testvér szerint Isten nem teremt selejtet Mintegy hatezer gyereke és több mint ezer unokája van, mondhatnánk Böjte Csaba ferences szerzetesről. 
A Dévai Szent Ferenc Alapítvány megálmodóját, működtetőjét ott faggattuk, ahol annak idején minden elkezdődött: a dévai kolostorban. A kérést a Szentszék előtt megfelelően képviselni is kell, ezért a május 8-ai vatikáni pápai audienciára a három M jegyében, azaz a Mária rádió szervezésében, Mindszenty József és Márton Áron boldoggá avatásáért vállalnak zarándoklatot. 
Mintegy harminc, az alapítvány otthonaiban élő gyerekkel együtt elviszik a gyermek Jézus szobrát is a pápának, a június 1-jei csíksomlyói pápai szentmisére pedig az alapítvány gondozottjai közül több mint ezren készülnek fogadni a hírt, hogy sikerrel járt-e a kezdeményezés, számolt be érdeklődésünkre a fejleményekről Böjte Csaba. 

„Romániában 57 ezer állami gondozott gyerek van, a mi gyerekeink is tulajdonképpen ehhez a nagy családhoz tartoznak.
Elmegyünk Rómába, hogy elmondjuk Ferenc pápának gondjainkat, örömeinket, azt, hogy mennyire fontosak a gyermekek, ha családba születnek, ha árván nőnek fel. Nincs ilyen típusú egyházi ünnep, mint amire mi kérnénk a Szentatyát, s ha létrejönne, egy kicsit a központba kerülnének a gyerekek a templomainkban is.
De úgy gondolom, hogy mi, felnőttek is kellene merjünk egy kicsit gyermekek lenni, több pajkosságra, jókedvre van szükség, és ha egy kicsit több gyermek születne, az se lenne nagy baj” – fejtette ki Csaba testvér. Böjte Csaba Déván. Romániában több mint 57 ezer államilag gondozott gyerek van
A szerzetes szerint óriási dolog lenne, ha Csíksomlyóról, az árva gyerekek kezdeményezéséből világgá repülhetne egy ilyen ünnep, ha ennek következtében épülnének szerte a Földön Gyermek Jézus-templomok, szentélyek. „A betegek világnapja Lourdes-ból indult, 1992-ben II. János Pál ott hirdette ki.
Május 1-je a hetvenes évektől lett az ács Szent József, Jézus nevelőapjának ünnepe is, akit az egyház példaképül állít a munkások elé. Ugyanígy ünnepelhetnénk június 1-jén minden gyermek igazi példaképét, a kis Jézust” – fejtette ki Csaba testvér.
Fotó: Veres Nándor
Videó: Rédai Attila 
www.liget.ro