Csaba testvér: „Kérjük Szent László lelki ajándékait!”

Nyomtatás

Böjte Csaba Csíksomlyóra is elhozta a szent király hiteles csontereklyéjét

Március 26. és április 11. között Erdély katolikus templomait keresi fel zarándokútja során Böjte Csaba testvér, aki magával viszi a Győrből elhozott, hiteles Szent László-csontereklyét. Április 3-án, vasárnap este a csíksomlyói kegytemplomban beszélt Csaba testvér Szent László három ajándékáról, majd a csíki hívők a szentmise végén leróhatták tiszteletüket a szent király ereklyéje előtt.
Tekintse meg fotógalériánkat!
„Egyházunk tanítása szerint Szent László ma is él a jó Isten jobbján mint Erdély népének, földjének védőszentje, patrónusa. Hisszük, hogy közbenjár értünk, színe előtt kimondott elhatározásainkat segíti jó végre vinni. Ezért meghívtuk szeretettel szülőföldünkre, hogy segítsen az idei nagyböjtben a keresztségi fogadalomban Istennel kötött szövetségünket megújítani, és a Kárpát-medencei magyarság összetartozását megpecsételő vérszerződését tudatosan megünnepelni, most, hogy a kettős állampolgárság törvénye lehetőséget ad a határok által szétszabdalt népünk békés egyesítésére” – vallja az ereklyével zarándokoló Csaba testvér.
A Szent László testéből származó csontdarabot – amelynek hitelességét a győri püspökség szavatolja – egy 18. századi tartóban viszi el Erdély templomaiba Böjte Csaba, ahol a jelenlévők szentmiseáldozat keretében, illetve szentmise után imádkozhatnak az ereklye előtt.
A jelenlévők megcsókolták a nagy király földi maradványát
Április 3-án vasárnap este a csíki emberek benépesítették a csíksomlyói kegytemplomot, ahol a szentmise kezdetén, a székely ruhába öltözött fiatalokkal közösen vonult be Csaba testvér, kezében tartva az ereklyét őrző díszes tartót. „Vizsgáljuk meg lelkünket, hogy az elmúlt napokban, hetekben, mennyire Szent László szellemében, lelkületében, nagy királyunk példája szerint éltünk” – szólította imára a jelenlévő hívőket Böjte Csaba.
Prédikációjában Szent László király három ajándékát kérte maga és népe számára: „Szent László életéből, példájából a bátorság kegyelme az első ajándék. Hiszem, hogy László király példaképe is Jézus Krisztus volt. Szent Lászlóban a határtalan bátorságát csodálom. Polgárháborús helyzet volt Magyarországon, mikor hatalomra került, feszültség uralkodott, de ő bölcs alázattal és szeretettel bátran szembement a kihívásokkal és megvívta csatáit. Ő maga is lóra ült, és elindult, hogy megvédje ővéit. Ez az ember mert, bízott Istenben” – hangsúlyozta a ferences szerzetes.
„A nagyböjti szent időben érdemes elgondolkozni, hogy vajon mi hogy állunk a bátorság erényével. Feladatainkat, a körülöttünk lévő problémákat merjük-e felvállalni, szembe merünk-e menni velük?@ – tette fel a kérdést. – @Milyen jó lenne, ha mindannyiunk szívét eltöltené Szent László bátorsága, ereje, sziklaszilárd hite.” Prédikációjában párhuzamot vont Jézus Krisztus példája és Szent László király erényei között, ugyanakkor tükröt állított a ma embere elé.
„A második ajándék, amit én szeretnék kérni magamnak, gyermekeimnek és Erdély hívő népének, az a hatalmas nyugalom, ami megvolt Szent Lászlóban. Megtudjuk őrizni a békességünket, a lelki nyugalmunkat! Szent László mindig ment előre a maga útján. Ő rá a Jóisten azt a feladatot bízta, hogy Magyarországot vezesse, kormányozza” – hangzott el. Nekünk is bátran és lelki nyugalommal kell teljesítenünk a ránk bízott feladatot.
Böjte Csaba és a csíksomlyói Szent István Gyermekvédelmi Központ lakói
„A harmadik ajándék, amit én kérnék magam és népem számára Szent László királytól, az lenne, hogy össze tudjuk gyűjteni az embereket magunk köré. Szent László, mikor hatalomra lépett, addig a Szent István-i család, mai szóval élve „párt” vezette az oszágot. Milyen szép, hogy nem revansot akart, hanem elment a pápához, és Szent Istvánt, Szent Imrét szentté avattatta, megtisztelte, integrálta azt az erőt, azt a családot is. Nem szétveri az országot, hanem integrálja, hisz annyi munka, feladat van, hogy minden kéznek jut” – elevenítette fel a szent király életpéldáját Csaba testvér, majd hozzáfűzte: milyen jó lenne, ha a mi politikusaink is Szent László lelkületében keresnék meg a közös nevezőt, amiben egyet tudnak érteni. Együtt, közösen haladnánk előre.
„Három ajándék... – én hiszem, hogy Szent László hihetetlen nagy szeretettel Jézus Krisztussal együtt nyújtja felénk kezét, és csak rajtunk múlik, hogy elfogadjuk-e tőle e lelki ajándékokat.
Legyetek bátrak feladataitok elvállalásában. Őrizzétek meg lelketek nyugalmát, a nehézségek, a gondok között, fogadjuk el azt a keresztet, amit Isten ránk adott. Adja Isten, hogy Szent László ajándékai, mindannyiunk drága kincsévé válljanak” – zárta gondolatait Böjte Csaba.
A zarándoklat további állomásai:
Április 4., hétfő, 18.00 óra, Gyergyóditró
Április 5., kedd, 18.00 óra, Gyergyószentmiklós
Április 6., szerda, 18.00 óra, Gyimesbükk
Április 7., csütörtök, 18.00 óra, Tusnádfürdő
Április 8., péntek, 18.00 óra, Kovászna
Április 9., szombat, 18.00 óra, Szászváros
Április 10., vasárnap, 12.00 óra, Déva
Április 11., hétfő, 18.00 óra, Arad
Április 12., kedd, Győr
Iochom Zsolt