Szent Anna-búcsú Csaba testvérrel Szentkúton

Nyomtatás

b_300_300_16777215_00_images_stories_Csaba_levelek_Csaba_testver_cst-madldalmaval-k.jpgA hagyományos Szent Anna búcsút július 23–24-én tartják Mátraverebély-Szentkúton, amelyhez kapcsolódik a Kristóf-napi járműmegáldás is.

A nemzeti kegyhelyen a járműveket 23-án, szombaton a 18 órai szentmise után szentelik meg. Éjfélkor a megholtakért mutatnak be szentmisét. Vasárnap 9.50-kor Böjte Csaba erdélyi ferences tart elmélkedést a nagyszülői hivatásáról, a 11.00-kor kezdődő ünnepi szentmisét Bosák Nándor püspök celebrálja. A liturgiát követő körmenet után a nagyszülők személyes áldásban részesülhetnek.
A palócoknál mindig fontos volt a nagyszülők családban betöltött szerepe, így nem véletlen, hogy ez a kegyhely egyik legnépszerűbb, kifejezetten palóc búcsúja. Szent Anna Szűz Mária édesanyja, vagyis Jézus nagyanyja. Tisztelete ferences hatásra terjedt el. A keresztes háborúk és a rend szentföldi missziója nyomán a nyugati kereszténység ugyanis felfigyelt Jézus szülőföldjére, emberi életének emlékeire. A Mária életét segítő nagyszülő, emberi közelségbe hozza számunkra a gyermek Jézust. Alakja ma is a nagyszülők fontos szerepére utal, akik óvják-védik, tanítják unokáikat és segítik felnőtt gyermekeiket.
A kegyhely igazgatója, Kálmán Peregrin ferences az egyház megszentelő és áldó gesztusáról a Ferences Sajtóközpontnak elmondta: „Az áldásban Krisztus fordul felénk. Isten a kereszten feláldozta önmagát, hogy meggyőzzön minket arról, Ő számunkra áldás. Amikor megáldjuk a járműveket vagy bármiféle tárgyat, akkor azt kérjük, hogy azok az ember Istenhez való eljutását szolgálják, vagyis úgy tudjunk élni velük, hogy magunkon érezhessük Isten áldását. Amikor pedig személyeket áldunk meg, akkor azért könyörgünk, hogy a hívő ember folytatni tudja életében Jézus művét, vagyis mag is áldássá legyen mások számára.”
Minden búcsújárót szeretettel várnak a nemzeti kegyhelyet gondozó szentkúti ferencesek. A kétnapos búcsú részletes programja a szentkut.hu –n olvasható.
Szerdahelyi Csongor
Ferences Sajtóközpont