Benépesedett Böjte atya gyergyói kollégiuma

Nyomtatás

Szent Anna kollégium: a felújításokkal régi pompáját nyerte vissza a Gyilkotó úti épület Huszonegy diák költözött be a gyergyószentmiklósi Szent Anna Gyermekvédelmi Központba. A Dévai Szent Ferenc Alapítvány frissen felújított kollégiumépülete otthont, biztonságot nyújt azoknak a környékbeli gyermekeknek, akik – kikerülve Böjte atya általános iskolás korúakkal foglalkozó otthonaiból  – tanulmányaikat a gyergyószentmiklósi középiskolákban folytatják.

A hivatalos iskolakezdés után egy nappal, kedden este tartották a gyergyószentmiklósi Szent Miklós templomban a tanévnyitó szentmisét azoknak a diákoknak, szüleiknek, nevelőiknek, akik az új oktatási-nevelési évben a frissen felújított Szent Anna-otthon lakóivá váltak. A szentmisét celebráló Böjte Csaba ferences szerzetes prédikációjában arra hívta fel a diákok figyelmét, hogy feladataikat szeretettel, jósággal vállalják fel, legyenek vágyaik, mutassanak érdeklődést minden iránt, mert akkor nem lesz teher a tanulás. „Iskolába azért jársz, hogy a nagy titkokat feszegesd” – fogalmazott az atya, azt tanácsolva a gyermekeknek, hogy „éhes” érdeklődésük ne ragadjon le a tantárgyak mellett, minden bennük felmerülő gondolat keltsen vágyat további ismeretek szerzéséhez.
A szentmisét követően az új lakók népesítették be a Szent Anna-otthont. Életükre, nevelőikre, a kollégiumra, a működésben segítő támogatókra Ferenc Ervin atya, a gyergyószárhegyi ferences kolostor szerzetese kérte Isten áldását.
Az új otthonért, lakóiért fohászkodtakA Dévai Szent Ferenc Alapítvány által működtetett gyermekvédelmi központokról Böjte atya nyilatkozott portálunknak. Mint mondta, terve, hogy egész Erdély területén egy jól működő gyermekvédelmi rendszer alakuljon ki – Gyergyószéken szépen alakul. Gyergyószentmiklóson és a környező falvakban összesen tizenhét napközi fogadja jelenleg a rászoruló gyermekeket, Szárhegyen egy bentlakásos otthon is működik, és most már azok a nyolcadik osztályt végzettek is továbbtanulhatnak a város iskoláiban, akiknek – a kollégiumi elhelyezésük nélkül – nem adatott volna meg ez a lehetőség.
Újabb terv a felnövő generációért
A Gyergyói-medencében élő rászorulók felkarolása nem ért véget a kollégium létrehozásával – nyilatkozta Csaba testvér. A fiatalok sorsának egyengetése végett egy olyan központ kialakítását is tervezi, ahol szakmát tanulhatnak az arra fogékonyak.
„Én szomorúan látom már évek óta, hogy a gyermekeink nem iratkoznak szakiskolába. Szerintem nem normális, hogy mindenki líceumba menjen. Sok gyerek meg is mondja, hogy ő nem szeretne napi 7–8 órát ülni és elméleti dolgokat tanulni. Persze, ebből kifolyólag sok feszültség is van, a tanárok nem tudják megtartani rendesen az órájukat” – árulta el az atya, miért tartja fontosnak a szakmai képzés lehetőségének megteremtését. Mint azt mondta, a terv kivitelezhetősége már körvonalazódik. Gyergyóditró polgármestere és iskolaigazgatója felajánlotta az ottani kollégiumot, a megvalósításig azonban még további egyeztetések szükségesek.
Egyelőre huszonegy lakója van a Szent Anna Gyermekvédelmi Központnak. Ha teljesen elkészül, 60 fiatal befogadására lesz alkalmas.A tervnek egyelőre nem kedvez a jelenlegi tanügyi törvény, de Csaba testvér az őt jellemző rendíthetetlen hittel áll a feladat előtt. „Sajnos, a jelenlegi román tanügyi törvényben csak szaklíceumot tudnak elképzelni, inasiskolát, szakiskolát nem. De azt gondolom, az előttünk álló tanév elég hosszú ahhoz, hogy megtaláljuk azokat a jogi körülményeket, amelyek lehetővé tennék egy ilyen szakmai képzés beindítását kilenc osztály után” – mondta.
Pethő Melánia