Böjte Csaba árvái Kötegyánban, Sarkadon vendégeskedtek

Nyomtatás

b_300_300_16777215_00_images_stories_Alapitvany_Hirek_5041101_nagy.jpgTiszta tekintetű, de annál mostohább sorsú gyermekekkel vendégeskedett Kötegyánban, és Sarkadon Makai István, a Böjte Csaba ferencesrendi szerzetes által vezetett Dévai Szent Ferenc Alapítvány nagyszalontai Szent Antal Gyermekotthona házvezetője kedden.

 

 

- Volt olyan kisfiúnk, aki négy évesen került hozzánk, de se beszélni, se emberi módon enni nem tudott. Négykézláb, a földre tett tányérból evett, s közben morgott, ugatott, a többi gyermekkel érintkezve megharapta a társait. "Otthon" ugyanis a kutyákkal egy edényből evett.
Most is van olyan 5 éves kislányunk, s 4 éves testvéröccse, akinek még a keresztlevele sincs meg. Magyarul, az állami nyilvántartásban sehol nem szerepelnek. Ez nem vicc, ez a könyörtelen valóság, a XXI. században. Ezeket a gyermekeket mi is reszketve tartjuk, s minden nap fohászkodunk a jó Istenhez, hogy semmi bajuk ne essen -- idézett fel több szívszorító esetet is a közgazdász végzettségű, dévai születésű Makai István házvezető.
A látogatás ötlete Susánszki Imre civil kezdeményező fejéből pattant ki, aki testvériskolai kapcsolatot szorgalmaz a sarkadi-kötegyáni alma mater, s a szeptembertől kaput nyitott nagyszalontai magyar oktatási intézmény, az Arany János Iskolacsoport között.
- A házvezető és Böjte Csaba gyerekei a reggelt Kötegyánban a nyolcadikosokkal rendhagyó torna, illetve magyarórával kezdték - tudatta Szokai Dánielné tagintézményvezető. Sarkadon az általános iskola, Sárközi Anna vezette Gyulai úti tagintézményében, délután pedig az Ady Endre-Bay Zoltán Középiskola és Kollégiumban is megfordultak a szalontai otthon lakói. Makai Istvántól megtudtuk: Arany János szülővárosában, a Szent Antal Gyermekotthon 93 nehéz sorsú gyermeknek nyújt biztos menedéket, s pótolja a családi fészek melegét. Az alapítvány szerte Erdélyben 2 ezer 200 gyermeket istápol.
A 18 esztendős, tizenkettedik osztályos Simpf Lídia, egy kerekesszékes apát époló, kilenc gyermekes, majláthjfalvi család legidősebb szülötte, s 6 esztendeje a Szent Antal Gyermekotthon lakója.
A Varga fivérek, a 13 esztendős Csaba és ikertestvére Zoltán, valamint 15 éves nővérük Renáta édesanyjuk elvesztését követően leltek otthonra, a Dévai Szent Ferenc Alapítványnál. Immáron 8 esztendeje a ferencesrendi szerzetes, Csaba testvér gyermekei.
- Emlékszem a tragédiára, de nem szeretnék beszélni róla - suhant át felhő Varga Renáta arcán.
Békés Megyei Hírlap