Otthon az otthon helyett

Nyomtatás

A kászoni híveknek azt mondtam, fogadják be szeretettel ezeket a gyerekeket – fogalmazott Böjte Csaba ferences szerzetes, a Dévai Szent Ferenc Alapítvány vezetője a kászonimpéri Szent Katalin gyermekgondozó központ vasárnapi avató ünnepségén. A szervezet az elmúlt években Székelyföld több településén is bentlakó vagy napközis rendszerben működő otthonok létrehozásával segített a nehéz szociális helyzetű gyerekeken. Az alapítvány otthonainak térképén immár Kászonimpér is megjelent.

Noha a kászonimpéri Balási-kúria épülete már a tanév kezdetén benépesült, tucatnyi kis lakójának és két nevelőjének most érkezett el a házavatás pillanata. Az otthon létrehozásának célja nem más, mint emberséges körülményeket biztosítani az iskolásoknak a tanuláshoz, fejlődéshez.
Körülbelül fél évtizeddel ezelőtt indult a tusnádi Szent László otthonunk, ám sajnos, már rég nincs üres ágyunk benne. Kovásznán is van egy központunk, ami szintén betelt. A nehéz helyzetben levő gyerekek pedig folyamatosan kopogtatnak – említette a kászonimpéri gyerekotthon létrehozásának apropójaként Böjte Csaba. A ferences atya elmondta, a Balási-kúria régi épülete ideális környezetnek bizonyult erre a célra. A lelkes támogatók segítségével sikerült teljesen újjávarázsolni a lerobbant ingatlant, amely így most meleg otthonként szolgál tucatnyi gyereknek.
Az életre is nevelik a gyerekeket
Böjte atya kiemelte, az otthonokat mindig próbálják természethez közeli környezetben létrehozni, hiszen így a gyerekek nem csak az elméleti ismereteket sajátítanak el, hanem a természethez közeli életformában próbálják felnevelni: így megtanulhatnak kaszálni, kerti munkát végezni, állatot tartani, egyszerűen önellátóvá válni. Mint kiderült, három és fél hektár erdőt is kapott a gyerekotthon, így a tűzifa előállításával sem lesz gond a következő hónapokban. „Apjuk helyett apjuk szeretnék lenni, szeretném felkészíteni az életre ezeket a gyerekeket” – vallotta Csaba testvér.
Szent Katalin a védelmezőjük
A vasárnapi otthonavató egyébként ünnepi szentmisével kezdődött, melynek végén egy rövid színdarabot mutattak be a gyerekek. Ezt követően a felújított kúriához vonult az ünneplő közösség, ahol Tamás József katolikus püspök Szent Katalin tiszteletére szentelte fel az épületet. „Volt a Kászonokban egy kápolna Szent Katalin tiszteletére, ezért is választottuk ezt a védőszentet ennek a háznak. Szent Katalin egy bátor, hitéért kiálló nő volt, akit sosem törtek meg a nehézségek. Kitartott mindig az értékei mellett, ezért választottuk őt, hogy védelmezze az itteni gyerekeket” – indokolta a ferences szerzetes.
A Balási-kúriáról röviden
Hargita megye műemlékeinek hivatalos jegyzékében műemlék épületként szerepel. Balási S. József csíkszéki főkirálybíró (1842–1848) háza. Későbarokk stílusban épült udvarház, melyet 1833-ban bécsi mesterek irányításával kászoni szakemberek építettek. Az emeleti nagyszobában volt a könyvtár és a fegyvertár. A Balási-kúriában őrzött levéltárat a két világháború elpusztította, míg a lakosok családi levéltárai az 1944. szeptember 1-jei német gyújtóbombáknak, majd a többhetes harcnak estek áldozatul. A Dévai Szent Ferenc Alapítvány egyébként 67 helységben végez gyermekvédelmi szolgálatot, közel 2300 gyerekeket látva el.
Rédai Botond