Nézzünk szembe a kihívásokkal!

Nyomtatás

Böjte Csaba Szabadkán a vajdasági magyarság egységének fontosságára hívta fel a figyelmet

Az egyház társadalom iránti felelőssége címmel tartott szerdán előadást Böjte Csaba, ferences rendi szerzetes, a Dévai Szent Ferenc Alapítvány alapítója a Népkör Magyar Művelődési Központban. A Vajdasági Magyar Szövetség rendezvénye hatalmas érdeklődést váltott ki, a Népkör Magyar Művelődési Központ nagytermét zsúfolásig megtöltötték a jelenlévők. Az est moderátora Harmath Károly, az újvidéki Ferences Rendház főnöke volt.
Böjte Csaba ferences rendi szerzetes összefogásra és szeretetre buzdította szabadkai közönségét. Számos érdekes és tanulságos történtet mesélt el, amelyekkel a nemzetet érintő kérdésekre mutatott rá, és az összetartozást hangsúlyozta ki.
– A feladattól nem kell félni. Merjük felvállalni feladatainkat, merjünk szembenézni kihívásainkkal! Azt gondolom, hogy Isten, ha szeret bennünket, akkor feladatot ad, és nehézségek elé állít. A mai ember pedig valamiért nem tud küzdeni, pedig nem igaz, hogy a feladat nehezebb, mint amennyi erő van bennünk! Minden megoldható! Nem szabad sajnáltatni magunkat, hanem tudomásul kell venni az akadályokat, és tovább kell lépni. Hálát kell adni az elénk gördített nehézségekért, mert a megoldott feladatok teszik naggyá az embert, illetve a nemzetet. Azt gondolom, hogy rendkívül fontos az, hogy tudjunk onnan továbbtervezni, ahol elakadtunk. Sokszor úgy tűnik, hogy megerőltetőek az előttünk álló dolgok, ellenben soha nem szabad letérni a szeretet útjáról. Sokan gondolják azt, hogy az erélyesebb hozzáállás egyszerűbbé teszi a dolgokat, de gondoljunk bele: ha lett volna rövidítő Nagycsütörtökön és Nagypénteken, akkor Jézus is azon ment volna keresztül, de ő sem tért le a szeretet útjáról – emelte ki beszédében Böjte Csaba.
Böjte Csaba, a közel kétórás előadásának végén közös imára kérte fel a megjelenteket, amelyben azért imádkoztak, hogy a vajdasági magyar közösséget a jövőben az összetartás és az egységesség jellemezze. Böjte atya végül megáldotta a közönségét.
Rovat(ok): Szabadka