Hajrá, Szent Ferenc, ez a csatakiáltás

Nyomtatás
b_300_300_16777215_00_images_stories_Alapitvany_Hirek_focicsapat-12.jpgLabdarúgás. A dévai árvák Brüsszelben játszanak majd az Anderlechttel – a távolabbi cél, hogy egyre többen sportolhassanak

Messze földön ismert az erdélyi, dévai Szent Ferenc-árvaház, amelyet Böjte Csaba ferences testvér alapított. A Szent Ferenc Alapítvány több mint kétezer árva gyermek sorsát segíti, de a sportolásra eddig nemigen volt sem hely, sem keret. Ezért indult el a Sportot az árvaházban mozgalom, amelyet Kiss Antal, az Európa Unió Magyar Nemzeti Kisebbségek Európai Érdekképviseleti Irodájának vezetője hívott életre Csaba testvérrel.
„A cél az, hogy minél több árva gyerek sportoljon – mondta lapunknak Kiss Antal, a dévai futballcsapat egyik megálmodója. – Az Európa Unió központjában, Brüsszelben is sokan halottak már a Dévai Szent Ferenc Alapítványról. Korábban a Szentegyházi Gyermekfilharmóniát vittük ki, most a dévai árvákból válogatott csapattal utazunk ki Belgiumba. A csatakiáltásunk: Hajrá, Szent Ferenc! Az elmúlt héten Piliscsabán vendégeskedtünk, a vendéglátó családok gyermekei is beálltak a csapatunkba, így most már vegyes az együttes. Belgiumban játszunk majd az Anderlecht fiataljaival, valamint a belgiumi német közösség válogatottjával is. A jótékony célú meccsekkel a tragikus svájci buszbalesetben elhunyt belga gyermekek szüleit szeretnénk támogatni. A dévaiak a szüleiket veszítették el, ezek az édesanyák és az édesapák a gyerekeiket. Mindannyian árvák lettek.”
„Édesapám negyvenkét éve futballedző, én a labdarúgás mellett ebben nőttem fel. A foci amúgy is közös nyelv, mindenki érti. Csaba atyánál 2300 gyerek van, akik nem tudnak sportolni, ezen szerettünk volna változtatni – mondta a csapatalakítás ötletéről a főszervező. – Ezeket a fiúkat Jakab Zoltánnal, a székelyudvarhelyi futsalcsapat és a román válogatott szövetségi kapitányával válogattuk ki. Ez még csak az első lépés. Elindítunk egy mozgalmat, a Sportot az árvaházakban névvel. Nagyszabású gyűjtést szeretnénk, négy belgiumi magyar válogatott, Juhász Roland, Tőzsér Dániel, Cvitkovics Péter és Köteles László máris felajánlották a mezüket egy árverésre. Ezzel indítanánk a programot, sportszereket, labdákat vásárolnánk a dévai árvaházba.”
Kérdésünkre, hogy mi lesz a felbukkanó tehetségekkel, Kiss így válaszolt: „Nagyon szépen fejlődnek ezek a gyerekek, jó néhány ígéret van közöttük. Ha ők megfelelő képesítést kapnának, akkor remek futballisták válhatnak belőlük. Beszéltem az ő ügyükről Czene Attila sportszakállamtitkárral is, az lenne a legjobb, ha az állam ösztöndíjjal támogatná az árvákkal foglalkozó edzőket.”
Mező Gábor