Vakációban is zajlik az élet a Tusnádfürdői Szent László Házban

Nyomtatás
Multithumb found errors on this page:

There was a problem loading image 'images/stories/zoom/Tusnadi_tanevzaro_2010/viewsize/p1120947.jpg'
There was a problem loading image 'images/stories/zoom/Tusnadi_tanevzaro_2010/viewsize/p1120947.jpg'

p1120947.jpgNyáron sem csendes az élet a dévai Szent Ferenc Alapítvány központjaiban, mert az itt nevelkedő gyermekek egy része nyáron sem megy haza a családjaikhoz.

Oláh Gál Elvira a Tusnádfürdői Szent László házat mutatja be, ahol a gyerekek által készített ajándékokból lehet vásárolni, ezzel is támogatva nevelésüket.
Nagy Doina, a csíksomlyói nevelőotthonból elmesélte, hogy gyógynövényeket árulnak a gyógynövényes kertjeikből, szerre be is mutatta az általuk termelt és csomagolt gyógynövényeket. A székely népviseletbe öltözött kislány elmondta, hogy még általuk készített málnalekvárt is árulnak, na meg Csaba testvér könyveit is kínálják a vásárlóknak.
A 8 éves Kovácsi Blanka, akinek még négy testvére van és ezért a vakáció idejére sem megy haza a családjához, a mindennapjairól számolt be a rádió munkatársának.
Kolozsvári Tibor, a Ház vezetője szerint „minden gyereken annyit kell segíteni, amennyit kell”, mert ezek a családok szétzüllenek, életvitelük miatt nem tudnak kellő figyelmet fordítani a gyermekekre. Segítség a gyerekek nevelésükben, hogy dolgozni kell nekik, takarmányt készíteni az állatoknak, a lányoknak takarítani, segíteni a konyhán, ez pedig fegyelmezettséget, kitartást követel, ami a tanulás és az élet számos területén kulcsfontosságú erény – fejtette ki Kolozsvári. És még hozzáfűzte: azt mondják a gyerekeknek, hogy életet munkából, kitartásból, küzdelemből lehet felépíteni, sündörgésből, nyavalygásból, semmittevésből még akkor sem lehet életet felépíteni, ha az úgy is tűnik számukra.
Kossuth Rádió
Hallgassa meg Oláh Gál Elvira összeállítását, amely a Kossuth Rádió Határok nélkül című rovatában hangzott el: