Ezrek ünnepelték magukat népviseletben

b_300_300_16777215_00_images_stories_Roviden_ezerszekelyleany1_1404577683.jpgAz Ezer Székely Leány Napja az összefogásról szól – Ezrek ünnepelték magukat népviseletben 

 

 

Idén is szép számban sereglettek össze a népviseletes lányok és legények a Székelyföld minden szegletéből, hogy azt a hagyományt, amelyet 83 évvel ezelőtt Domokos Pál Péter megálmodott, életben tartsák, sőt még nagyobbá tegyék. Ezernél jóval több székely leány és legény szombaton, július 5-én délelőtt gyülekezett Csíkszeredában, a Szabadság téren, hogy onnan közösen induljanak ki a csíksomlyói nyeregbe. 
A Szabadság téri hivatalos megnyitón ünnepi beszédet mondott Markó Attila parlamenti képviselő és Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke. Jelen volt továbbá az idei házigazda település, Csíkszentsimon polgármestere, Fábián László is. 
Markó Attila RMDSZ-es parlamenti képviselő köszöntötte először a téren összegyűlt székely ruhásokat és az érdeklődőket. Mint mondta, örömmel vezeti a Kovászna megyei települések székely leányait és legényeit, akik idén mintegy 350-en vesznek részt a rendezvényen. 
– Egy pár lány, két pár lány fekete-piros fekete táncot jár – jut mindig eszembe erről a rendezvényről Kányádi Sándor Fekete-piros című verse. Én azt kívánom, hogy még sokáig járják ezt a táncot a székely leányok, akik a székelyföldi biztos jövő építésében oly nagy szerepet játszanak – mondta a képviselő ünnepi beszédében. 
Borboly Csaba, a megyei tanács elnöke köszönetét fejezte ki a főszervező Csíkszeredai Polgármesteri Hivatalnak, valamint minden székely leánynak és legénynek, hogy népviseletben mutatják meg, hogy a Székelyföld létezik és él. Hozzátette, azon kell dolgozni, hogy a szokások, amelyek a székelyeket meghatározzák, ne vesszenek el: a kisfalvakon, a községekben, a városokban a székely fiatal lehetőséget kell kapjon, ezért jó egészségben, egymást erősítve kell dolgozni. 
– Az ezer és ezer székely nő és férfi nem szereti, ha a vezetőik egymással foglalkoznak a nagy ünnepeken, amelyek az összefogásról kell szóljanak. Beszéljünk a székely életerőről, a bátorításról, az ösztönzésről, ne az acsarkodásról – szólított fel a megyeelnök, majd Böjte Csabát idézve hozzátette: soha senki és semmi ellen, hanem valakiért és valamiért kell dolgozni. 
Ezután, az ünnepélyes megnyitón a népviseletes leányok és legények a nyeregbeli táncra melegítettek be, majd közösen vonultak ki Csíksomlyóra. Domokos Pál Péter emléke előtt tisztelegve virágot helyeztek el szobránál. A nyeregben 11 órától szentmisét celebrált Böjte Csaba. Fellépett 15 órától a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes, akik A sóvidéki kalapács című táncjátékukat adták elő. Egész nap kézművesvásárt és -foglalkozásokat, népviseletmustrát tartottak, táncoltak és játszottak. 
Közlemény