Ferenc pápa: az Egyház anya, aki megvédi gyermekeit

b_300_300_16777215_00_images_stories_Roviden_1410072743_6428.jpgA Szentatya folytatta az Egyházról szóló elmélkedését szeptember 3-án, a szerda délelőtti általános kihallgatáson a Szent Péter téren, ahová ismét hatalmas zarándoktömegek érkeztek, megtöltve a környező utcákat is – tudósít a Vatikáni Rádió.

A pápa katekézise elején felidézte, hogy az előző alkalmak során már kifejtette: Nem önerőnkből válunk keresztényekké; laboratóriumban sem lehet valakiből keresztény, hanem az Egyház nagy teste körül születünk és növekedünk a hitben. Ebben az értelemben az Egyház valóban anya, a mi anyánk az Egyház – olyan szép ezt így mondani: Anyaszentegyházunk – egy anya, aki életet ad nekünk Krisztusban, és általa együtt élünk testvéreinkkel a Szentlélek szeretetközösségében.
Az Egyház anyaságának példaképe Szűz Mária, a legszebb és legmagasabb rendű példakép, aki csak létezhet. Erre már az első keresztény közösségek is rávilágítottak, és ezt a II. Vatikáni Zsinat is olyan csodálatosan kifejezte (vö. Lumen gentium 63–64). Mária anyasága minden bizonnyal kivételes, egyedülálló. Az idők teljességében következett be, amikor Szűz Mária világra hozta Isten Fiát, aki a Szentlélektől fogant. Az Egyház anyasága folytatása Mária anyaságának, mintegy meghosszabbítása a történelemben. Az Egyház, a Szentlélek termékenységében, továbbra is új gyermekeket hoz a világra Krisztusban, mindig Isten Igéjét hallgatva, engedelmeskedve szeretettervének. Az Egyház anya – hangsúlyozta a pápa. – Jézus világrahozatala Máriától előjele minden keresztény újjászületésének az Egyházban, mivel Krisztus elsőszülött sok testvér között (vö. Róm 8,29).
Első testvérünk Jézus, aki Máriától született, példaképünk, és mi mindnyájan az Egyházban születtünk. Megértjük tehát, hogy milyen mély az a kapcsolat, amely Máriát és az Egyházat összekapcsolja: Máriára tekintve felfedezzük az Egyház legszebb és leggyöngédebb arcát; és az Egyházra tekintve felismerjük Mária utolérhetetlenül nemes arcvonásait. Mi, keresztények, nem vagyunk árvák, van egy anyukánk, van egy anyánk, és ez nagyon nagy dolog! Nem vagyunk árvák, az Egyház anyánk, Mária anyánk. Az Egyház anyánk, mert a keresztségben szült meg bennünket. Minden alkalommal, amikor megkeresztelünk egy gyermeket, az az Egyház gyermekévé válik, belép az Egyházba. Attól a naptól kezdve az Egyház mint gondos anya nevel bennünket a hitben és Isten szavának erejével, megmutatja az üdvösség útját, megvéd minket a gonosztól – fogalmazott a Szentatya.
Az Egyház Jézustól megkapta az evangélium értékes ajándékát, nem azért, hogy önmagának megtartsa azt, hanem hogy nagylelkűen átadja másoknak, mint ahogy egy anyuka teszi – az evangelizáció szolgálatában különösen megnyilvánul az Egyház anyasága. Elkötelezi magát mint egy anya, hogy gyermekeinek felkínálja a lelki eledelt, amely táplálja és gyümölcsözővé teszi a keresztény életet. Mindnyájan arra kaptunk meghívást, hogy nyílt értelemmel és szívvel befogadjuk Isten szavát, amelyet az Egyház mindennap nekünk adományoz, mert ez a szó képes arra, hogy megváltoztasson bennünket belülről. Csak Isten szavának van képessége arra, hogy megváltoztasson bennünket legmélyebb bensőnkben – mutatott rá a pápa. – És ki adja nekünk Isten szavát? Az Anyaszentegyház gyermekkorunktól kezdve mint anyatejjel táplál bennünket ezzel a szóval, felnevel bennünket egész életünkön át ezzel a szóval. Isten szava, amelyet az Anyaszentegyház ad nekünk, átalakít bennünket. Emberi mivoltunkat ezután már nem a test e világi lüktetései irányítják, hanem a Szentlélek.
Anyai gondoskodásában az Egyház arra törekszik, hogy megmutassa híveinek azt az utat, amelyen végig kell haladniuk, hogy termékeny, örömmel és békével teljes életet élhessenek. Az evangélium megvilágosító erejének és a szentségek kegyelmeinek segítségével a jót választhatjuk döntéseinkben. Bátran és reménnyel telve haladhatunk át a sötétségen és a legkanyargósabb ösvényeken keresztül, amelyek adódnak olykor az életben. Az üdvösség útja, amelyen az Egyház vezet bennünket, és elkísér az evangélium erejével, valamint a szentségek segítségével, megadja azt a képességet, hogy megvédjük magunkat a gonosztól – tanított katekézisében a Szentatya.
Az Egyház egy anya bátorságával rendelkezik, aki tudja, hogy meg kell védenie gyermekeit azoktól a veszélyektől, amelyek a világban jelen lévő sátántól származnak, és gyermekeit el kell vezetnie a Jézussal való találkozásra. Egy anya mindig megvédi gyermekeit. Ez a védelem abból is áll, hogy buzdít az éber őrködésre: őrködjetek a gonosz félrevezető csábításától. Mert, bár Isten legyőzte a gonoszt, az újból és újból visszatér kísértéseivel. Tudjuk jól, hiszen mindnyájan megtapasztaljuk ezt – figyelmeztetett Ferenc pápa. – Tőlünk függ, hogy ne legyünk hiszékenyek. Péter apostol szerint a gonosz mint „ordító oroszlán” jár körbe. Ne legyünk hiszékenyek, hanem őrködjünk éberen és maradjunk szilárdak a hitben. Álljunk ellen az anya tanácsai, az Anyaszentegyház segítségével, aki, mint egy jó anyuka, mindig elkíséri gyermekeit a nehéz pillanatokban.
Kedves barátaim! Ez az az Egyház, amelyet mindnyájan szeretünk, ez az az Egyház, amelyet én szeretek: egy anya, aki szívén viseli gyermekei javát és képes életét adni gyermekeiért. Ne feledjük, hogy az Egyház nem csak a papokból, nem csak belőlünk, püspökökből áll, nem. Mindnyájan az Egyház vagyunk! Rendben van? Mindnyájan gyermekek vagyunk, de ugyanakkor más keresztények anyja is vagyunk.
Mi, minden megkeresztelt férfi és nő, együtt alkotjuk az Egyházat. Életünkben hányszor nem teszünk tanúságot az Egyháznak erről az anyaságáról, az Egyház anyai bátorságáról! Hányszor vagyunk gyávák! Ajánljuk tehát magunkat Mária oltalmába, hogy ő, mint az elsőszülött Jézus, első fivérünk anyja, megtanítson bennünket arra, hogy hozzá hasonló anyai lélekkel forduljunk testvéreink felé, őszinte képességgel, hogy befogadjuk őket, hogy megbocsássunk nekik, hogy erőt, bizalmat és reményt öntsünk beléjük. Ez az, amit egy anyuka tesz. Köszönöm szépen! – zárta szerda délelőtti katekézisét a Szentatya.
magyarkurir.hu