A Molnár-duó koncertje a csíksomlyói kegytemplomban

b_300_300_16777215_00_images_stories_Jo_Rendezvenyek_1889603.jpg2015. január 25-én, vasárnap a fél 11 órakor kezdődő szentmise után a csíksomlyói kegytemplomban Mozart-hangversenyt tart a Marosvásárhelyi Állami Filharmónia Tiberius vonósnégyesének két tagja, Molnár Tibor (hegedű) és Molnár József (brácsa).



A Tiberius vonósnégyest (amelynek másik két tagja: Lokodi Károly – hegedű; Kozma Péter – gordonka) Devich Sándor fedezte fel 1994-ben a kolozsvári Gheorghe Dima Zeneakadémián. Az ő segítségével több híres mesterkurzuson vettek részt (mindenhol ösztöndíjjal), amelyek közül a legjelentősebbek: Bartók Szeminárium (Szombathely, 1995), Britten-Pears School for Advanced Musical Studies (1998–2000, Aldeburgh), Internationale Sommerakademie Prag–Wien–Budapest (1996; 1997; 1998; 2004, Reichenau) és az Orlando Festival (Hollandia), ahol megismerték Isabelle Bensa asszonyt, a bordeaux-i Vonósnégyes Verseny szervezőjét, aki a londoni Amadeus mesterkurzusra ajánlotta őket. Négyszer tanulhattak a híres kurzuson, így a legtöbbször vettek részt a valaha is résztvevő kvartettek közül, és a West Dean College-ban tanulhattak a Chilingirian vonósnégyestől.
Időnként részképzésre járnak a budapesti Liszt Ferenc Akadémiára Devich Sándor, Mező László és Komlós Péter osztályába. A Tiberius kvartett elvégezte a Holland Vonósnégyes Akadémiát is a lehető legmagasabb pontszámmal, Ausztriában pedig 2004-ben elnyerte az Erste Wiener Klassik Preis-t (Norbert Braininnal, Siegmund Nissellel, Gunter Pichlerrel, Devich Sándorral és Milan Škampával a zsűriben).
Minden év novemberében a kvartett megrendezi a Tiberius Nemzetközi Kamarazene Fesztivált, amely egyedülálló Kelet-Európában. Újabban Európán kívül koncerteznek: az Amerikai Egyesült Államokban és Kanadában.
A vonósnégyes 2008 áprilisától a Marosvásárhelyi Filharmónia Állami Vonósnégyese statútumot kapta meg teljes normával. A kvartett repertoárja főként Mozart, Haydn, Beethoven, Schubert és Brahms műveiből áll.
Molnár Tibor és Molnár József a csíksomlyói kegytemplomban 2015. január 25-én, vasárnap a fél 11-kor kezdődő szentmise utáni koncertjükön Mozart-műveket adnak elő.

 

Borsodi L. László
ferences sajtóreferens