Évek óta a legforgalmasabb a nagylaki

A Nagylak II – Csanádpalota a 14. határátkelő Románia és Magyarország közöttSzerencsésen haza értem Budapestről Dévára kevesebb mint öt óra alatt! Fényes nappal, komoly forgalom mellett ez csak azért lehetséges, mert Aradig használható az autópálya!! Szidjuk a világunkat, hogy nem fejlődik, de én még emlékszem arra az időkre, mikor Dévától, csak a határig több mind öt órát mentünk, azon a döcögős rósz úton, sőt nagyon sokszor megállítottak a vámnál, és a határon eltöltöttünk 5-10 órát míg átengedtek.... 

Isten malmai őrölnek, lassan bontakozik a világunk! 

Csaba t. 
A Csanádpalota–Nagylak II. határátkelőhely, illetve a Nagylak és Pécska között megépült 16 kilométeres gyorsforgalmi szakasz szombati átadása után a Nagyváradi Területi Határrendőrség hétfőn sajtóközleményben kívánt kiemelni néhány fontos részletet az országhatárnál történt változások kapcsán. A román és a magyar állam közötti megállapodás értelmében, a veszélyes anyagot, valamint élőállatot és növényeket szállító kamionsofőröknek, ugyanakkor a nemzetközi személy- és áruszállítást végző 7,5 tonna össztömeg alatti tehergépjárműveknek továbbra is a régi nagylaki (Nădlac) határállomást kell használniuk.
A Nagylak II.–Csanádpalota új határátkelőn tilos átengedni a növény- és Állategészségügyi ellenőrzéseket igénylő szállítmányokat, illetve a veszélyes anyagokat szállító gépjárműveket. Az országhatárnál magyar és román határrendőrök végzik közösen az ellenőrzéseket, az illetékesek szerint a hatóságok mindent meg fognak tenni a formalitások leegyszerűsítése, illetve annak érdekében, hogy a gépjárművezetőknek a lehető legkevesebbet kelljen várakozniuk.
A Nagyváradi Területi Határrendőrség hatáskörébe tartozó határátkelőnél mindkét irányban négy-négy sáv létesült a személygépkocsiknak, illetve a teherforgalomnak, továbbá két sáv az autóbuszoknak. Építettek két-két mérleget is, ugyanakkor egy több mint száz férőhelyes parkolót a teherautóknak.
Ez a 14. határállomás, ami összeköti a két országot.
A Románia és Magyarország között húzódó határvonal hossza 447,723 km. A Román Határrendőrség statisztikái szerint tavaly a 13 határátkelőn keresztül több mint 17,4 millió személy kelt át, illetve hozzávetőlegesen 6,37 millió jármű.
Románia legforgalmasabb határátkelője évek óta a nagylaki, ahol 2014-ben 5,68 millió személyt regisztráltak, valamint 1,94 millió járműt. Látogatottság szempontjából Nagylak után következik Otopeni és Borş.
Amint azt a Nyugati Jelenben olvashatták, az új, román oldalon megépült, a romániai A1-es autósztrádát a magyarországi M43-as sztrádával összekötő határátkelő avatóünnepségét szombaton tartották hazai és magyarországi hivatalosságok jelenlétében. 
www.nyugatijelen.com