Erőteljesebb, nyersebb hangzással tér vissza a Role zenekar

b_300_300_16777215_00_images_stories_Igaz_Tarsadalom_role-szelfi.jpgIsten áldását kérem a munkátokra!! Sok sok szép perccel gazdagítsátok mindazokat, akik részt vesznek az előadásaitokon!!
Imádságos szeretettel, bizalommal,

Csaba t.
Újraalakult a csíkszeredai Role zenekar – jelentette be a Csíki Hírlapnak a zenekar két tagja, Sántha Zsuzsanna és Nagy Tivadar. Úgy vélik a zene mindenek előtt áll.
Februárban jelentették be az 1987-ben alakult csíkszeredai zenekar tagjai, hogy nem folytatják együtt tovább. Az indok akkor az volt, hogy a tagok életében bekövetkezett különböző magánéleti történések miatt nem tudják már teljes gőzerővel folytatni a közös munkát.
Az eltelt hónapok alatt azonban néhányukban – a sok visszajelzés nyomán is – megszületett a felismerés, hogy tovább kell működjön a zenekar. Kevesebben ugyan, de újraalakultak, pünkösdkor már jótékonysági koncertet is tartottak. „Ahogy közeledett a pünkösd, kezdtünk gondolkodni, hogy tizenkét éven keresztül minden évben tartottunk jótékonysági koncertet egy-egy beteg gyerek megsegítésére. Most is volt egy kisfiú, akinek szüksége lett volna arra, hogy segítsünk. Ugyanakkor, akik megmaradtunk a zenekarból, szerettünk volna tovább zenélni, csak még nem tudtuk, hogy milyen formában. Ahogy lecsengett minden a februári feloszlás után, kezdtünk gondolkodni, hogy hogyan tovább. És felmerült, hogy ebben a felállásban, szűkebben, a dalokat áthangszerelve próbáljuk meg” – magyarázta Sántha Zsuzsa.
Nagy Tivadar elmondta, a zenekar feloszlásának a híre nagy port kavart, százassával kapták a leveleket, üzeneteket utána. Ez volt a legerősebb döntő tényező abban, hogy újra Role-ként álltak össze. „Nem gondoltuk, hogy ilyen hullámokat kavar a zenekar megszűnte. Rá kellett döbbenjünk apránként, hogy amit mi csináltunk, azt nem fogja senki csinálni. Maradt a név is, mert ez a mi dolgunk, ez a mi feladatunk, ezt kell vigyük tovább, úgy ahogy tudjuk. Persze, hogy nem olyan, mint a régi, de az üzenete, a tartalma, a gyökerei ugyanazok maradnak. Egy kicsit erőteljesebb, nyersebb lesz a hangzása, mert kevesebben vagyunk.”
Koncertek, tervek
A zenekar csütörtökön hajnalban indult Magyarországra. Már hetek óta megfeszített tempóban próbálnak a szlovákiai vendégdobossal, Iulius Petrusszal. A héten Budapesten próbálnak, július 26-án pedig Nyírabonyban tartanak Illés Lajos emlékkoncertet Kalapács Józseffel, Homonyik Sándorral és Varga Miklóssal közösen. A zenekar ezúttal Szabó Zsolt billentyűssel, Csiszér István gitárossal és János Kinga fuvolással egészült ki. A koncerten csatlakoznak hozzájuk még a kőbányai zeneiskola növendékei is.
A jelenlegi felállás: Sántha Zsuzsánna énekes, billentyűs, Nagy Ferenc basszusgitáros, Nagy Edina, aki a perkúciós hangszereket felváltotta dobra, Nagy Tivadar zenekarvezető és Bodor Emese – amikor módja van rá.  A zenekarnak már vannak új dalai. Nem zárják ki annak a lehetőségét sem, hogy akár új tagok is bekerüljenek a csoportba, de úgy gondolják, hogy ez a tevékenység teljes embert követel. „Innen is jött a szakadás. De mi éjjel-nappal zenészek vagyunk, leszünk. Gyakorlatilag nincs ebből kikapcsolódás, nincs mellékvágány, mert úgy nem lehet csinálni, nem lesz hiteles. Az már inkább a pénzről szól, nem a zenének a lelkiségéről, töltetéről. Ez egy életforma. Tény, hogy ha egy értékrendet felállítottunk és a zene mindenek előtt van, akkor zenészként élhetünk, és ha a dalok tiszta szívből jönnek, akkor az egy kicsit más, érzi a közönség is” – fogalmazott Nagy Tivadar. Sántha Zsuzsanna hozzátette: „el kellett teljen valamennyi idő, el kellett sirassuk, meg kellett gyászoljuk a dolgokat. De rengeteg visszajelzést kaptunk, bíztatást, és újult erővel fogunk neki.”

www.szekelyhon.ro