A televízió 13. századi védőszentje

b_300_300_16777215_00_images_stories_Szent_Szentek_13.vedoszent.jpgHogy ki a televízió 13. századi védőszentje? 1957-ben Assisi Szent Klárát választotta erre a feladatra XII. Piusz pápa – meglepő, hogy miért.

 

 

Kicsit talán meglepően hangzik, hogy egy 800 évvel ezelőtt élt apácát választottak a televízió védőszentjének. És mégis, pontosan ez történt: 1957-ben Assisi Szent Klárát nevezte ki XII. Piusz pápa a televízió patrónájának.
Klára Assisiben született a 12. század végén. Családja az ősi és gazdag Offreducci-Favarone nemzetséghez tartozott, palotájuk Assisi központjában, a San Rufinóról elnevezett székesegyház terének egyik oldalán állt.
1210-ben Klára hallotta Ferencet, amint a dóm mellett prédikált. Szavai, melyekkel Krisztus radikális követéséről beszélt, megindították. Ferenchez fordult tanácsért, mit tegyen, aki azt mondta Klárának, hogy virágvasárnap (1211. március 18-án) ünnepi öltözékben menjen a székesegyházba misére. A püspököt értesítették Klára tervéről, ezért, miután megszentelte a pálmaágakat a körmenet előtt, lejött a szentély lépcsőjén, és egy ágat a lépcső aljában álló Klára kezébe adott, jelezvén ezzel, hogy a maga részéről hozzájárul kolostorba vonulásához.
Klára tudta, hogy családja minden erejével ellenezni fogja kolostorba lépését, ezért egy barátnője kíséretében megszökött szülei házából. A Porciunkulában Klára letette minden ékességét, és Szent Ferenc kezéből magára öltötte a bűnbánók szürke ruháját, fátylát, és derekára kötötte a bűnbánat kötelét.
Klára egészsége idővel egyre romlott, 1244-től szinte folyamatosan fekvőbeteg volt – és ezzel függ össze kapcsolata a televízióval. Egy karácsonykor elkeseredett, hogy gyengesége miatt nem vehet részt a szentmisén – mire a Szentlélek sietett a segítségére, aki a szentmise képeit és hangjait Klára szobája falára vetítette, így lehetővé tette számára, hogy mégis „jelen legyen” a szertartáson.
XII. Piusz rögtön Szent Klárára gondolt, amikor először hallott a televízióról a 20. század közepén – melynek görög eredetű neve szó szerint: „távol(ról) látás”. A pápa így írt a felfedezésről: „Ez a nagyszerű találmány – mint azt mindenki észleli, és mi magunk is kifejeztük már – nagy gazdagság forrása lehet, ugyanakkor sok nehézséget is okozhat.”
Mindezeket látva Piusz egy szegénységet szerető, alázatos, az Úr szeretetében elmerülő szentet választott, hogy mennyei közbenjárónk legyen ebben a kérdésben. 1957-ben Bálint-napon nyilvánította hivatalosan a televízió védőszentjének.
Assisi Szent Klára, könyörögj érettünk!
Forrás és fotó: Aleteia.org
Magyar Kurír
(vn)