Építsünk együtt Pacsirtaházat a Marosszéki Kodály Zoltán Gyermekkarnak!

Forrás: iskolanoverek.huNővéreinknek építsünk otthont Székelyföldön!!

Szeretettel,

Csaba t.
A Marosszéki Kodály Zoltán Gyermekkar 2005-ben alakult, két lelkes iskolanővér, Czakó Gabriella és Nagy Éva Vera zenés missziójának gyümölcseként. A kórus tagjai Nyárádremete, Nyárádköszvényes, Mikháza, Deményháza, Székelyhodos, Jobbágytelke és Szováta gyermekeiből áll. A szovátai gyerekek nagy része a Szent József Gyermekotthonból származik. A kórusvezetőket az a szándék vezette a nyárádmenti falvakba, hogy a muzsika, a kóruséneklés segítségével éltető és élni segítő közösségeket hozzanak létre, hogy lehetőséget teremtsenek, reményt ébresszenek, hogy segítsék a szülőföldön maradást a székelyföldi gyerekek, fiatalok számára.
A gyerekek lelkesedése és kitartása eredményeképpen született meg egy iskolán kívüli zenei műhely, a Tündérkert Iskola, amely a Kodály-módszer segítségével ma már 250 gyermeknek ad lehetőséget az aktív muzsikálásra, a zenei anyanyelv megőrzésére. A kóruséneklés mellett fontos a magyar kultúra egyéb területeiben való elmélyülés: magyar irodalom, történelem, néprajz, Kárpát-medence földrajza, néptánc. A képzés intenzív műveltségi táborok, utazások alkalmával valósul meg. A Marosszéki Kodály Zoltán Gyermekkar repertoárjában a hagyományos magyar folklór és feldolgozásai mellett középkori, reneszánsz, barokk, klasszikus, romantikus kórusművek, 20-21. századi – főként magyar – szerzők művei szerepelnek.
A gyermekkar 2010-ben egy komlói nemzetközi versenyen első helyezést ért el, három különdíjjal. 2011-ben Goriziában – felnőtt kórusok közt – bronz minősítéseket szerzett, 2012-ben pedig a bécsi Summa Cum Laude nemzetközi zenei fesztivál gyermek és ifjúsági egynemű kari kategóriájának nagydíját érdemelte ki, „kiváló” minősítéssel. És a felsorolás nem teljes!
A kedves nővérek szeretnének egy otthont a kórusuknak, egy fészket Szováta határában e sok kis pacsirtának. Szent Ferenc atyánk azt mondja, hogy ha munkátokat nem fizetik meg, akkor alázattal járuljatok az Úr telített asztalához, azaz kolduljatok. Hálás szívvel köszönjük mindazoknak, akik eddig nagylelkűen segítettek a gyermekkarnak a fészekrakásban, és ferences alázattal biztatok mindenkit, álljunk e nagyszerű kezdeményezés mellé, és tegyünk meg mindent, hogy felépüljön a nővérek által megálmodott Pacsirtaház!
Szeretettel,
Csaba t.
Nézze meg a Marosszéki Kodály Gyermekkar 2010-es komlói fellépését!
Vezényel: Nagy Éva Vera


Nézze meg a kórus 2010-es komlói fellépését, amelyben a gyerekek táncolnak is!
Vezényel: Czakó Gabriella

Nézze meg a kórus 2012-es szovátai karácsonyi koncertjét!
Vezényel: Czakó Gabriella