Orvosok nagy székely vágtája

b_300_300_16777215_00_images_stories_Alapitvany_Hirek_239214orvos6.jpgHat nap alatt mintegy 2 ezer kilométert tett meg, s több mint 500 gyermek komplex egészségügyi szűrővizsgálatát végezte el egy zömmel kecskeméti doktorokból álló orvoscsoport Erdélyben. Az összeszokott csapat 2003 óta járja Böjte Csaba gyermekotthonait. Ilyen hosszú útra azonban most indultak először.

A 22 fős csapat tagjai az október 23-ai hosszú hétvége szabadnapjait használták ki, hogy felkereshessék Csaba testvér legnagyobb székelyföldi otthonait. A doktorokat visszatérő, rég várt vendégként fogadták mindenütt.

– Tusnádfürdőn volt a főhadiszállásunk – meséli dr. Gyenes Vilmos gyermekkardiológus, a csapatkapitány. – Az első nap Gyergyószárhegyre mentünk, majd a kovásznai, szovátai, csíksomlyói, és az utolsó napon a tusnádfürdői gyermekotthonok következtek. Szoros volt az időbeosztás, hiszen volt olyan ház, ahol 130 gyermek várt ránk – nem beszélve a környékből behozott magyar gyerekekről.

A jó hír ugyanis gyorsan terjedt, és a vizsgálatokra szép számmal érkeztek a szomszédos településekről olyan gyerekek, akik családjukkal élnek ugyan, de a Szent Ferenc Alapítványnak köszönhetően meleg ételt és figyelmet kapnak a lakóhelyükön működő napközikben.
A kora reggeli indulást általában egy-két órás buszozás követte, majd a rögtönzött vizsgálók berendezése után megkezdődött a 7-8 órás, maratoni vizsgálatsorozat.

– Mintha egy tábori kórházban lennénk – próbálja érzékeltetni a körülményeket Gyenes doktor. – Védőnők, két szemész, három gyermekgyógyász, két radiológus, valamint egy-egy bőrgyógyász, fül-orr-gégész, allergológus-tüdőgyógyász, szülész-nőgyógyász és gyermekkardiológus szakorvos – kézről kézre adjuk a gyerekeket. A csapat három tagja erdélyi születésű, remek szakemberek, hazajárnak szülőföldjükre.

Minden reggel buszozással kezdődött
A doktorokat ismerős arcok fogadták, amerre csak mentek, hiszen korábbi útjaik során valamennyi székelyföldi nagy gyermekotthonban megfordultak már.
– Csodálatra méltó munkabírással teszik a dolgukat a házak vezetői és a nevelők is. Nem jellemző a fluktuáció, pedig embert próbáló feladattal kell megbirkózniuk nap mint nap – mondja dr. Gyenes Vilmos. – Az elmúlt években a házak többsége szinte teljesen önellátóvá vált: vendégeket fogadnak, állatokat tartanak, megművelnek egy-egy darab földet. Csaba testvér célja, hogy a szárnyai alatt felnövő gyerekekből életrevaló felnőtteket neveljen, akik a jég hátán is megélnek, és nehéz helyzetben is képesek lesznek eltartani családjukat. Ha például patak vezet el a gyermekotthon mellett, annak a vizét bevezetik a házba. Ki tudja, mikor jön jól a saját forrás.

A házak vezetői közül néhányan Csaba testvér valamelyik otthonában nevelkedtek. Persze akad kivétel. Például a Csíkszeredán működő gyermekotthont egy olyan asszony vezeti, aki annak idején katonai pályára készült. Mielőtt beöltözött volna, úgy döntött, megnézi magának azt a „bolondos szerzetest”, akiről annyit hallani Erdély-szerte. Megnézte. Többé eszébe sem jutott a katonaság...
Az ismerős arcok közül az egyik legkedvesebb a ma már 21 éves Doinaé volt. Gyenes doktorék egy évtizede találkoztak először az akkor még törékeny kislánnyal. Doina pásztor családba született. Alig volt 10 éves, amikor már egy szál magában kellett kimennie a nyájjal a hegyre. Megtámadták... De pici lány nem nyugodott bele a kiszolgáltatottságba: összeszedte kevés cókmókját, buszra szállt, és egymaga elutazott Csaba testvér legközelebbi házába. Menedéket keresett, de ennél sokkal többet talált: otthont, ahol biztonságban, szeretetben élhetett. Azóta sok év eltelt, és az egykori kislány ma már Kolozsváron jár egyetemre. Amikor hírét vette a kecskeméti orvosok érkezésének, hazasietett, hogy újra találkozhasson a „kedves doktorokkal”, akik évről-évre felkeresték annak idején.

– A civilizációs betegségek fokozatosan beszűrődnek a székelyföldi otthonokba is – mondja dr. Gyenes Vilmos, amikor a szűrések tapasztalatairól kérdezzük. – Nincs annyi túlsúlyos gyerek, mint Magyarországon, de a 10 évvel ezelőttihez képest észrevehetően emelkedett a számuk. Ha 2003-ban velünk tartott volna egy allergológus, valószínűleg tétlenségre lett volna ítélve az utazás alatt, most viszont neki is jócskán akadt teendője.

A szűrésen ezúttal is találtak olyan gyermeket, akinek gyors beavatkozásra volt szüksége: az egyik kisfiút a doktorok közbenjárásával azóta meg is műtötték Marosvásárhelyen. Talán sikerül megmenteni a veséjét...
Amikor Gyenes doktort a legemlékezetesebb esetről kérdezzük, egy alig 6 hónapos fiúcskát említ. A nyáron ugyanis Csaba testvér munkatársa egy kisbaba miatt kérte az ismert gyermekkardiológus segítségét, mégpedig telefonon. Az egyik otthon vezetőjének a kisfiáról volt szó. A kicsit tüdőgyulladással kezelték, de Böjte Csaba egyik látogatása alkalmával úgy érezte, komolyabb problémáról van szó. Sokkal komolyabbról...
– Mintha barkochbáztunk volna – eleveníti fel az eseményeket Gyenes doktor. – Először csak annyit tudtam, hogy amikor Csaba testvér felvette, és magához ölelte a gyermeket, valami furcsa rendellenességet érzett, motorhibára-szívhibára gyanakodott. Pontosan mit? – nem tudta elmondani. Csak annyit tudott, hogy valami nincs rendben. Ez után elkezdtük a telefonos diagnosztizálást a helyi orvosokkal. Én soroltam a lehetséges betegségek tüneteit, hogy észlelnek-e ilyet. Végül arra jutottunk, hogy elképzelhető, hogy egy ritka, ám súlyos szívfejlődési rendellenesség állhat fenn a kisfiúnál.

A beszélgetést követően a kisbabát kórházból klinikára vitték, ahol megerősítették a diagnózist. A kisfiúnak azonnali műtétre volt szüksége. Felmerült annak a lehetősége, hogy mielőbb Magyarországra szállítsák, de a kezelés költsége több millió forint lett volna. Végül Marosvásárhelyen végezték el az életmentő beavatkozást.
– A műtét sikerült! Isten kinyújtott kezének hála, a fiúcska jól van – mondja Gyenes doktor, aki, orvostársaival együtt, sok hasonló történetet őriz a szívében. Mint mondja, tizenegy év után is összeszorul a torka, amikor Csaba testvér arról mesél, milyen körülmények között akadt rá egy-egy gyerekre.
– Ha most találkozol velük, egészséges, életvidám fiúkat és lányokat látsz. A mosolyukban ott van mindaz a szeretet, türelem és figyelem, amivel körülveszik őket. A hatnapos utunk reggeltől estig tartó munkával és utazással telt, de úgy tapasztalom, hogy minél többet vállalunk Csaba testvér házaiban, annál jobban feltöltődünk. Hiszen annál több alkalmunk van megtapasztalni, hogy minden megmentett lélek Isten csodája.

A nagy csapat
Dr. Fábián Erzsébet, dr. Greminger Márta és dr. Hortai Rita (Miskolc) gyermekgyógyászok, Németh Ákosné és Dobsa Diána védőnők, dr. Kishonti Zoltán és dr. Pócs Krisztina radiológusok, dr. Juhász Márta és dr. Kálvin István gégészek, dr. Follát Gyöngyi és dr. Czövek Irén szemészek, dr. Bitay Zsuzsanna pulmonológus, dr. Rákász Éva bőrgyógyász,  Dr. Papp Gyula szülész-nőgyógyász főorvos (Miskolc), Pálné Szántó Anikó, Balaton Anikó, Kuliné Kárpáti Klaudia asszisztensek, Farkas Miklós, Ispánovits Szilvia családtagok, segítők valamint dr. Gyenes Vilmos gyermekkardiológus, a csoport vezetője. És akik nélkül nagyon nehéz lett volna boldogulni a hosszú úton: Csontos András és Jusztin Zsolt söfőrök.

Köszönjük az önzetlen támogatást!
A karitatív út nem jöhetett volna létre önzetlen támogatók segítsége nélkül.
Salacz László országgyűlési képviselő és Gáspár Ferenc megyei közgyűlési képviselő az utunk sikeréhez nagy segítséget nyújtottak.
További kiemelt támogatók: VER-BAU Kft., Weninger Richárd, Phoenix Mecano, Fornetti, Univer Rt.,  Berkemann Rt., Koch Rt., dr. Farkas István ügyvéd valamint számos magánszemély. Köszönjük mindazok segítségét, akik a kecskeméti Bolyai-gimnáziumban és a Kinder Óvodában megrendezett gyűjtésbe bekapcsolódtak, adományaikkal lehetővé tették, hogy az orvoscsoport ruházati cikkekből, élelmiszerekből, játékokból,tisztító szerekből valamint fontos gyógyszerekből álló csomagokkal segíthesse a gyermekotthonok működését.
Rákász Judit
www.baon.hu

Hírlevél



HTML formátum?

Joomla Extensions powered by Joobi

Böjte Csaba ofm gondolata

„Hitünkkel, e misztikus két karral Istent keressük, akit akár a saját, akár az egyházunk, akár a népünk legmélyebb zsákutcájában is meglelhetünk, hogy átölelhessük.” (Böjte Csaba: Út a Végtelenbe)

Magnificat donate

Szeretettel köszönöm a gyermekeink nevében az adományt! Csaba t.

Amount: 

Ma 2024. március 29. péntek, Auguszta napja van. Holnap Zalán napja lesz.

Szentferencalapitvany.org

Keresés

Belépés

Ablak a végtelenre

Ő is tanult, játszott...

Az emberséget nem úgy vette magára, mint egy álruhát, hogy aztán Fanthomasként járkáljon köztünk, hanem valóságos ember volt.
Bővebben...

Ablak a végtelenre Android-on

Android okostelefonon és tableten is elérhető az Ablak a végtelenre című könyv napi kis adagokban.
Az app letölthető a Google Play-ből.

Pillanatkép

Facebook

Twitter

Facebook

Google Plus

YouTube