Legyen a szeretet főtantárgy!

b_300_300_16777215_00_images_stories_Csaba_levelek_Csaba_testver_lead_370.jpgA szeretet, a jóság, az irgalom fontosságát nyomatékosította Böjte Csaba ferences szerzetes azon a tanévkezdő szentmisén, melyet vasárnap este mutatott be a nagyváradi Barátok templomában.

Szentírás vasárnapja révén bevezetőjében Böjte Csaba ferences szerzetes arra hívta fel a figyelmet: a Bibliát naponta kellene olvassuk, külön-külön vagy közösen, hiszen Isten igéjében bátorítást, vigaszt, tanítást találunk, és ugyanakkor elgondolkozhatunk azon, milyen viszonyban vagyunk vele. Egyes templomokban két tabernákulum is van ezért az oltáron, az egyikben Isten igéjét, a másikban pedig az oltáriszentséget őrzik, hangsúlyozta.
Küzdelem a létért
Az evangéliumi részlet Szent Máté könyvéből szólt. Elmélkedésében Csaba testvér szokása szerint vele megesett rövid történetekkel támasztotta alá mondandóját, ezúttal a szeretet, a jóság, az irgalom és a szolidaritas fontosságát. Többek közt egy idei nyári élményét is megosztotta az egybegyűltekkel, amikor egy ismerőse meghívásának eleget téve madárlesen volt a Szeged melletti természetvédelmi területen. Ahogy fogalmazott, „kukkolta” a madarakat, a gólyákat, a gémeket, a kócsagokat, amint élelmet halásztak maguknak. Mindegyiknek megvan a maga stílusa, amiképp a többi állatnak is, közös jellemzőjük azonban, hogy valamennyien a létükért küzdenek. Nincs ez másként az emberek esetében sem, ezért a gyermekeket az iskolában arra is meg kell tanítani: egy olyan világban élünk, ahol semmi sincs ingyen, mindenért harcolni kell, a jó jegyekért, az előremenetelért.
Ezután két másik emléke felelevenítésével (elmesélte, hogyan bízta rá egy asszony 1993 őszén egy állomáson az akkor nyolc hónapos Emesét, aki azóta leérettségizett, de a gyermek nála hagyása képezte az árvaházak létesítésének alapját, valamint azt is felidézte, egy lány miért adta el kedvenc nadrágját azért, hogy legyen miből ünnepelnie a családjának) a szerzetes azt emelte ki: Isten amikor lenéz ránk, olyan szép és tiszta emberi vonásokat akar látni, mint a szeretet és a jóság. Az tanácsolta: tanuljunk Krisztustól, aki a szeretet parancsolatát hagyta ránk, és mindenkiben látott fantáziát.
Tartsuk tehát „karban egymást” és tanítsuk meg gyermekeinket szeretni, legyen az iskolában a legfőbb tantárgy a szeretet. Ha ugyanis az irgalom és a szolidaritás tűze kialszik, megvannak számlálva a napjaink.
A mise végén plébánosi minőségében Kiss Albert főesperes-kanonok mondott köszönetet a megfontolandó gondolatokért.
Ciucur Losonczi Antonius
erdon.ro

Hírlevél



HTML formátum?

Joomla Extensions powered by Joobi

Böjte Csaba ofm gondolata

„A szentségi házasságkötés lényege, hogy nemcsak két ember köt szövetséget, hanem az élő Isten is életre szóló szövetséget köt velük. A Szentháromság mélységes titkát egy házasságban élő ember könnyebben meg tudja érteni, akik úgy válnak eggyé, hogy már nem is tudnak a másik nélkül élni, mikor gondolataikban, döntéseikben, érzésvilágukban állandóan megjelenik a másik: Neki hogyan lenne jó? Örülne-e neki, mit szólna hozzá?” (Böjte Csaba: Út a Végtelenbe)

Magnificat donate

Szeretettel köszönöm a gyermekeink nevében az adományt! Csaba t.

Amount: 

Ma 2024. április 25. csütörtök, Márk napja van. Holnap Ervin napja lesz.

Szentferencalapitvany.org

Keresés

Belépés

Ablak a végtelenre

Döbbenetes, ahogy Jézus Jeruzsálem előtt térdre borult

Ő mint Isten nagyon jól látja, hogy nem „babra megy” a játék, a földi életnek hatalmas a tétje, az ember dönthet a végtelen és a semmi között.
Bővebben...

Ablak a végtelenre Android-on

Android okostelefonon és tableten is elérhető az Ablak a végtelenre című könyv napi kis adagokban.
Az app letölthető a Google Play-ből.

Pillanatkép

Facebook

Twitter

Facebook

Google Plus

YouTube