Böjte Csaba szerzetes beszélt hitről és a világról vasárnap este az Akropoliszon

b_300_300_16777215_00_images_stories_Alapitvany_Hirek_antal_atya_150830_fkcs_12.jpgBöjte Csaba és a 97 éves P. Bíró Antal atya tartott előadást az ötszáz éves csíksomlyói kegyszoborról. A görög katolikus egyház fenntartásában lévő Akropolisz színpadon ez volt az idei nyár utolsó rendezvénye.

 

P. Bíró János Antal az I. világháború utolsó évében, 1918-ban született a Székelyudvarhelyhez közeli Küküllőkeményfalvá. Hetvennégy éve állt az egyház szolgálatába. Tíz évvel felszentelése után, 1951-ben száztizenkilenc ferences szerzetessel együtt gyűjtőtáborba vitték. Ezekről az évekről is mesélt hallgatóságának vasárnap este az Akropolisz színpadán.
– Azért csuktak be, mert a kommunisták „ádáz ellensége” voltam. Az történt ugyanis, hogy egy ezerfős körmenetet tartottam a hatezer fős településen, és valaki – nem én – elkezdte énekelni a magyar himnuszt. Csak úgy zengett attól a tömegtől az egész falu.
Az előadás könyvbemutató is volt, ahol az atya tavaly megjelent írását lehetett megismerni. A Magyarok nagyasszonya, székelyek édesanyja című műben ír a kegyszobor történetéről, csodáiról, továbbá arról, hogy miért időszerű a Mária-év és hogy mit jelent neki ez az év. 
– Mondhatnám, hogy véletlenül vagyok itt, mert láttam a Miskolci Napló programajánlóját – mondta Bojtorné Baffi Mária –, de nem hiszek a véletlenekben. Sőt, tudom, hogy nincsenek. Böjte Csaba atya szavait inni szoktam. Ő egy csepp a tengerben, de a tenger is sok cseppből áll, így nekünk is újabb cseppeknek kell lennünk, hogy továbbvigyük lelkületét. Biztos, hogy erről az előadásról mindenki olyan gondolatokkal megy majd haza, amik már az úton is hatnak.
– Ezekben a napokban különösen átérzik az emberek Böjte Csaba atya jelentőségét – vélte Orosz Atanáz, a Miskolci Egyházmegye püspöke. – Amikor gyerekek ezreiről nem tudunk gondoskodni, ő utat mutat. Ő maga egy üzenet Európa felé. Számunkra nagyon fontosak az ő tettei.
Nem csoda, hiszen Böjte Csaba több mint hetven gyermekvédelmi központot, napközi otthont és iskolaházat hozott létre Erdélyben.
– Jó irányba megy a világ – mondta csendes meggyőződéssel a szerzetes. – A Mária kegyszobor ötszáz éve ad hitet az embereknek, hiszen körülbelül ötszáz évvel ezelőtt kezdődött egy olyan korszak történelmünkben, s főleg nálunk, Erdélyben, amikortól nem nagyon volt olyan koronás főnk, akire fel tudtunk volna nézni. Így a szűz anya tölti be azóta is ezt a szerepet. Bízzunk a Jóistenben és bízzunk egymásban! – tette hozzá Böjte Csaba.
www.minap.hu

Hírlevél



HTML formátum?

Joomla Extensions powered by Joobi

Böjte Csaba ofm gondolata

„Nagy kérdés, hogy mire épül egy kapcsolat, egy házasság. Ha az anyagi javak megszerzésére, a testi szépségre, a gyönyörökre, a reprezentálásra, akkor homokra épül. Ahogy telnek a hónapok, évek, előbb-utóbb jönnek a viharok, nekizúdulnak a háznak, és romba dönthetik: jön valaki, aki izgalmasabb örömöket tud kínálni, aki szebb, fiatalabb, kívánatosabb, aki érdekesebb e világi célokat tud mutatni, nagyobb jólétet tud nyújtani, és akkor könnyen le lehet térni a hűség és a szeretet útjáról.” (Böjte Csaba: Út a Végtelenbe)

Magnificat donate

Szeretettel köszönöm a gyermekeink nevében az adományt! Csaba t.

Amount: 

Ma 2024. április 19. péntek, Emma napja van. Holnap Tivadar napja lesz.

Szentferencalapitvany.org

Nap Szentje

Keresés

Belépés

Ablak a végtelenre

Miért van az, hogy....

Jézus Krisztus szenvedett Poncius pilátus alatt , megfeszítették, meghalt és eltemették
Bővebben...

Ablak a végtelenre Android-on

Android okostelefonon és tableten is elérhető az Ablak a végtelenre című könyv napi kis adagokban.
Az app letölthető a Google Play-ből.

Facebook

Twitter

Facebook

Google Plus

YouTube