Mária Kamrája!! Szent Ferenc bankja!!

Kollégáimnak és a gyerekeinknek írt levelemet szeretettel megosztom, hátha segítségre találunk!! Csaba t.

b_300_300_16777215_00_images_stories_DSC_6579.JPG -----------------------                 -----------------------

A legfontosabb feladatunk, életben tartani szülőföldünkön magunkat becsületes, vállalható munkával. Az iskola, az oktatás, a nevelés minden azért van, hogy bennünket ebben segítsen. Úgy gondoljuk, hogy ilyen irányú képzését a gyerekeinknek maradéktalanul nem bízhatjuk az iskolákra, hanem családjaink, házaink is ki kell vegyék ebből a részüket. 
 
Nagyon dicséretes eredmények születtek házainkban, amelyek azt bizonyítják számomra, hogy igenis lehet a gyerekeket a teremtő, alkotó munkában, a kereskedelemre és a megélhetésre nevelni. Nagyon szép példa a Csíksomlyói gyógynövényeskert, a gyimesi nyuszifarm, a dózsagyörgyi majorságudvar és folytathatnánk a sort - hál Istennek - hosszan tovább. Számunkra a gyermekek munkára való nevelése nem az anyagi célokat szolgálja, hanem azt szeretnénk, hogy a gyerekek lássák, hogy gondolatból, ötletből, munkából, összefogásból, hogy lesz megélhetés, egzisztencia drága szülőföldünkön. 
 
Nagyfalusi Évával éppen ezért összefogtunk, és létrehoztunk egy kis raktárt, "Mária Kamráját" amelybe én is beleraktam irásaimat, a - könyveket, cd-ket, naptárakat - melyeket pénzért lehet tenni. Istennek hála ebben a raktárban már ott van a dévai Varga Csaba Gyermek Jézus zenekarának több cd-je, Kovásznáról Kolozsi Noémiék kis könyve, vagy a Dózsagyörgyről falvédők, kulcstartók, Zsókától teafüvek és más termékek. Ezekből bármelyik házunk önköltségi áron vételezhet, és tisztességes nyereséggel akár egy ünnepségen, búcsún, falunapon értékesíthet. Szent Ferenc Alapítvány nonprofit jogi személyiség, árulni nem árulhatunk, de adományokat elfogadhatunk, gyűjthetünk. Ezért például Csíksomlyón a kapusszoba melletti kis létesítményt mi nem üzletnek nevezzük, hanem "adománygyűjtő pontnak", ahol a gyermekeinket támogatni szándékozók nagylelkűen adományokat adhatnak, amelyet mi egy-egy könyvvel, teafűvel megköszönhetünk.
 
Azt szeretnénk, hogy minél több ház, minél több gyermek a maga alkotását, munkáját értékesíteni tudja, akár otthon a saját házánál, akár a Nagyfalusi Éva által működtetett "kamrán" keresztül. Ezt a célt mi szeretnénk anyagiakkal is támogatni. Diákjainknak hitelt kínálunk fel, amennyiben életképes üzleti tervet tud prezentálni, hogy így megszülethessenek azok a termékek, amelyek egyfelől neki, vagy a háznak anyagi hasznot jelentenek, és aminek az árából visszaadhatja a hitelét. Természetesen ez a 'Szent Ferenc Bank' nem csak a gyerekek, hanem a kollegák előtt is nyitva áll. Azok a fiataloknak, akik nálunk végeztek - öt évnél régebben - ha jó üzleti tervet készítenek, nagyobb összegű hitelt is nyújthatunk, hogy a maguk kisebb vállalkozásaikat, üzleti elképzeléseiket valóra tudják váltani. Fontosnak látom kihangsúlyozni, hogy  a lakásra, luxuscikkekre a Szent Ferenc Alapítványt nem tud hitelt biztosítani!
 
Fontos hogy megértsék a kedves kollégák, gyerekek, hogy ne sokféle kis limlomot gyártsanak, hanem egy jól kigondolt, szépen kivitelezett terméket, amit jól el lehet adni. Milyen irányba induljatok? Szellemi-, fizikai alkotások, -értékek, bármi szóba jöhet, és a határ a csillagos ég! Bajkó Éva Dózsagyörgyön nagyon finom vegetát készít. Az a ház 'Murokországban' van, nagyon finom sárgarépa, fűszernövények nőnek a kertjében. Egy finom vegetareceptet ismer, én arra biztattam, hogy két végzős lányt vegyen maga mellé, és a csomagolástól a forgalmazáson keresztül segítse őket, hogy egy termelőegységet kialakítsanak. El tudom képzelni, hogy ez a kezdeményezés kinövi magát, és egy hiánypótló nagy vállalkozás, több felnőtt számára megélhetést jelentő üzletág növi ki magát belőle.
Zsókával Csíksomlyón a gyerekek sok mezei legyezőfüvet gyűjtöttek. Felént Székelyföldön rengeteg van, de az alsóbb fekvesű videkeken egy szál sincs belőlük. Szabó Gyuri bácsi, a bükki füvesember szerint ez a gyógynövény egyik leghatásosabb a reumás, köszvényes betegségeknek. Úgy határoztunk, hogy az ősz folyamán egy szentmisét mutatok én be, melynek a végén a gyerekek meghívják az időseket egy 'teadélutánra'. Ebből a finom teakeverékből készült itallal kedveskednének a vendégeknek, és utána kisebb-nagyobb kiszerelésekben megpróbálnák értékesíteni. Hátha így beindul a Mária kertjének teafűforgalma is. 
A fizikai termékek mellett én továbbra is biztatok mindenkit, hogy a szellemi értékeket is próbáljuk meg közkinccsé tenni. A marosvásárhelyi egyetemisták nagyon szép zenés, verses összeállítást készítettek, előadásukkal elkísértek többször is engem Magyarországra. Biztattam, hogy ezzel a 'produkciójukkal' keressék meg például Csíkszeredában a Role Együttest, és ők a stúdiójukban egészen biztos, hogy egy jó minőségű cd-t állíthatnak össze, amelyet akár a következő évben - ha elkísérnek magyarországi előadásaimra - értékesíthetnek. A Tusnádi háznak most készítik a CD! Nagyon sok színvonalas gyermekrajzot láttam, néhány évvel ezelőtt Déván én is írtam advent minden egyes napjára egy pici elmélkedést, és gyeremekrajzokkal, gyermekírásokkal fűszerezve egy nagyon szép kis könyvecske jött össze, amelyet nagyon kerestek. Kollegáimnak jogukban áll az én megjelent könyveimből, írásaimból válogatni, és azt gyermekek rajzaival, írásaival együtt sajtó alá rendezni. Én örömmel áldásomat adom egy-egy ilyen nagybőjti-, adventi kis füzetre, amelyet biztos, hogy sok ember örömmel forgatna. 
 
Azt szeretném, ha gyermekeinket úgy nevelnénk, hogy itthon a szülőföldünkön szépen becsületes munkával megtudjanak élni!! Amennyiben a felnövekvő generációk nem tudnak itthon megélni, akkor olyan munkát végeztünk, mind az az úszás oktató, kinek növendékei belenyuvadnak a vízbe!
 
Szeretettel, Csaba t. és Nagyfalusi Éva
 
Déva, 2o14 július 24.

Hírlevél



HTML formátum?

Joomla Extensions powered by Joobi

Böjte Csaba ofm gondolata

„Nem elég a tudás. Mindent tudhatunk Istenről, a szeretetről, de ha nem kelünk útra, ha nem lépünk a szeretet útjára többet akaró, vágytól vezérelt szívvel, elveszünk. Mit jelent ma úton lenni? Se én, sem más nem látja az egész utat, de mindig felsejlik a következő lépés körvonala.” (Böjte Csaba: Út a Végtelenbe)

Magnificat donate

Szeretettel köszönöm a gyermekeink nevében az adományt! Csaba t.

Amount: 

Ma 2024. március 28. csütörtök, Gedeon és Johanna napja van. Holnap Auguszta napja lesz.

Szentferencalapitvany.org

Nap Szentje

Keresés

Belépés

Ablak a végtelenre

Isten természetéről nagyon sokat árul el

Karácsony estéjén a pásztorok, majd a napkeleti bölcsek ugyanolyan gyereket láttak, mint bárki más, de hitükkel át tudták ölelni az Istent.
Bővebben...

Ablak a végtelenre Android-on

Android okostelefonon és tableten is elérhető az Ablak a végtelenre című könyv napi kis adagokban.
Az app letölthető a Google Play-ből.

Pillanatkép

Facebook

Twitter

Facebook

Google Plus

YouTube