Csendes tisztelettel!

Barsi Balázs ferences atya 70. születésnapjára készülve fogalmaztam meg az alábbi gondolatokat! A kedves Balázs atyának csendből születő  termékeny éveket kívánok sok sok szeretettel születésnapja alkalmából!  Csaba t. 

 
Csend!!

1990-ben egy pár hónapra én is Barsi Balázs atya novíciusa lehettem. Mindig örömmel, szeretettel gondoltam vissza a sok rohanás közepette erre a békés, csendes időszakra. Akkoriban a novícius ház az esztergomi nagy kolostor padlás terében volt, és ehez a térhez tartozott egy szép füge kert, ahol nagyon sokat időztünk az ég és föld között. Ebben a nyitott részben volt néhány dézsába ültetett tuja és az egyiknek az ágai közé egy kis pacsirta fészket rakott. Nem tudom pontosan már, hogy hányan voltunk novíciusok, de számomra olyan csodálatos volt, hogy a közel 20 ember folyamatos jelenléte nem zavarta ezt a kis madarat, hanem vígan kikotolta tojásait és fölnevelte utódait. Igen, Barsi Balázs atya környezetében békés csend uralkodott. Az életerős, világból jött kemény fiatalokat képes volt az összeszedett imádság csendjébe átvezetni, és gondolom így mert ez a kismadár közvetlen közelünkbe fészket rakni. 
 
A nagy dolgok születéséhez csend kell. Isten, a csendben alvó Ádám oldalából teremti Évát és a csendben alvó Józsefet szólítja meg, hogy vegyen részt a világ újrateremtésében. Barsi Balázs atya társaságában megtalálható volt számunkra, novíciusok számára az akkori forrongó világ zajától elzárva az a szent csend, melyben bennünket is megszólíthatott az Isten. Milyen jó lenne ha ma is újból és újból megfogná Barsi Balázs atya a kezünket és elvezetne abba a szent csendbe, melyben Európa védőszentje Szent Benedek meghallotta Isten szavát, vagy amelyikben Szent Ferenc atyánk és oly sok más ferences szent képes volt újjászületni. A sort lehetne folytatni Loyolai Szent Ignácon keresztül oly sok más Istent kereső és a csendben Istent megtaláló lélek járt előttünk. Adná az Isten, hogy nap mint nap el tudjunk csendesedni, meg tudjuk nyítani szívünket az ajtónkon szelíden kopogtastó Isten előtt, Barsi Balázs b_300_300_16777215_00_images_stories_DSC_9653.jpgatya példájára.

Kisebb testvéri tisztelettel, Csaba t.

Hírlevél



HTML formátum?

Joomla Extensions powered by Joobi

Böjte Csaba ofm gondolata

„A szentségi házasságkötés lényege, hogy nemcsak két ember köt szövetséget, hanem az élő Isten is életre szóló szövetséget köt velük. A Szentháromság mélységes titkát egy házasságban élő ember könnyebben meg tudja érteni, akik úgy válnak eggyé, hogy már nem is tudnak a másik nélkül élni, mikor gondolataikban, döntéseikben, érzésvilágukban állandóan megjelenik a másik: Neki hogyan lenne jó? Örülne-e neki, mit szólna hozzá?” (Böjte Csaba: Út a Végtelenbe)

Magnificat donate

Szeretettel köszönöm a gyermekeink nevében az adományt! Csaba t.

Amount: 

Ma 2024. április 25. csütörtök, Márk napja van. Holnap Ervin napja lesz.

Szentferencalapitvany.org

Keresés

Belépés

Ablak a végtelenre

Döbbenetes, ahogy Jézus Jeruzsálem előtt térdre borult

Ő mint Isten nagyon jól látja, hogy nem „babra megy” a játék, a földi életnek hatalmas a tétje, az ember dönthet a végtelen és a semmi között.
Bővebben...

Ablak a végtelenre Android-on

Android okostelefonon és tableten is elérhető az Ablak a végtelenre című könyv napi kis adagokban.
Az app letölthető a Google Play-ből.

Pillanatkép

Facebook

Twitter

Facebook

Google Plus

YouTube