Hogyan ismerhetjük fel a gonoszt?

Nyomtatás
febr5.jpgAz ördög nem valami füstös, kénköves, patás, szarvas lény, akit könnyedén felismerhetünk.
Nincs keze, nyelve, nem tud megütni, nem tud rosszat mondani, de megtesz mindent, hogy mi mondjunk rosszat, mi okozzunk fájdalmat, hogy egymást bántsuk és szomorúvá tegyük, elrontsuk Isten szép álmát, szép ajándékait széttapossuk.
Ez előtt a döntés előtt állunk mi is újból és újból, hogy szolidárisak vagyunk-e egymással, lehajolunk-e egymáshoz, vagy nem.
Saját tudatos döntésemre van szükség, hogy nem adom át lelkemet és semmilyen testrészemet a Sátánnak, hogy ezáltal szenvedést okozzak házastársamnak, gyermekemnek, szomszédomnak, embertársamnak.
A gonosz lélek nagyon gyorsan képes befolyásolni minket. Jézus megkérdezi az apostoloktól: „Kinek tartanak engem az emberek?” Péter ezt válaszolja: „Te vagy Krisztus, az élő Isten Fia.” Jézus erre azt mondja: „Boldog vagy, Simon, Jónás fia, mert nem a test és vér nyilatkoztatta ki ezt neked, hanem az én mennyei Atyám.” Közvetlen ezután Jézus arról beszél, hogy az Emberfiának szenvednie kell, a gonoszok kezére adják, megölik, de harmadnapra feltámad. Péter egy darabig hallgat, aztán felszökik és azt mondja: „Uram, távol legyen ez tőled.