A lelkiismereti és vallásszabadság

Nyomtatás
jul14.jpgA lelkiismereti és vallásszabadság jogos védelméből vallásháborúk törtek ki, melyek súlyos vérengzésekhez, igazságtalanságokhoz vezettek oda-vissza.
Nézzünk kicsit őszintén magunkba: bennünk micsoda indulatok támadnak, ha a csúcsforgalomban szabálytalanul elénk vágnak, vagy a kiszemelt parkolóhelyre minket megkerülve behajtanak. Milyen semmiség mindez az előzőekhez képest, de ezen kicsit elgondolkozva talán jobban meg tudjuk érteni az indulatokat, amelyek embert ember ellen fordítottak, amikor egész életüket meghatározó, alapvető értékeiket, érdekeiket, életvitelüket akarták erőszakkal megváltoztatni.
Hasonlóan ahhoz, mint mikor 1848. március 15-én kitört a forradalom a Habsburg elnyomás ellen, senki nem gondolta, hogy ebből több ezer halál származik majd. Vagy 1956-ban, mikor fegyvert ragadtak, hogy az elnyomókat elűzzék, senki nem gondolta, hogy milyen súlyos következményei lesznek annak, hogy a zsarnokokkal szembeszálltak. A mai napon rájuk mint hősökre emlékezünk, senki nem ítéli el őket.