Az igazán fontos dolgok

Nyomtatás

okt17.jpgHa tornázunk, az izmaink nem elvásnak a sok erőfeszítéstől, edzéstől, hanem megerősödnek, egyre több terhelést bírnak.

Ha valaki nem használja az izmait, fokozatosan elsorvadnak. A fizikai erőfeszítés megerősít minket. Fordítva működik ez, mint az autóban, ahol minél többet megyünk, egyre kevesebb az üzemanyag.

A szellemi képességeinkkel is így van. Gyerekkorunkban sokszor mondogattuk, hogy mindenféle felesleges butaságokkal teletömik a fejünket, és egyszer csak nem lesz több hely benne az igazán fontos dolgokra. Ezért a számtanpéldát inkább nem oldottuk meg, a hosszú verset nem tanultuk meg, hogy maradjon későbbre kapacitás.

Gyereklogika! Azáltal, hogy használjuk a szürkeállományunkat, több idegpálya épül ki, komolyabb feladatokat tudunk megoldani, szellemileg gazdagabbak, okosabbak leszünk.

Az agy halála biztosan nem az, ha tanulunk és használjuk, hanem inkább az, ha bambán, tátott szájjal élünk a világban. A többi készségünk, képességünk is így fejlődik. Ha soha nem kaszáltam, az első napok biztosan nagyon nehezek lesznek, utána belejövök, és egyre többet bírok.