„Amiben tudok, segítek”

Kategória: Csaba testvér elmélkedései Találatok: 800

b_300_300_16777215_00_images_stories_Csaba_levelek_Csaba_testver_csabatestver180914.jpgIdén ünnepli fennállásának 25. évfordulóját a Szent Ferenc Alapítvány. Böjte Csabával beszélgettünk az elmúlt évekről, emlékeiről és az alapítvány eredményeiről.

 

 

Székelyhídon találkoztunk Böjte Csaba testvérrel, a Szent Ferenc Alapítvány alapítójával, hogy az alapítvány elmúlt 25 évéről meséljen videóriportunkban.
Több ezer gyermek nevelkedett fel Csaba testvérék mellett: több ezer egyéni történet, amelyek az evangélium gyakorlatát mesélik el.
Az alapítvány története a kilencvenes évek legelejére nyúlik vissza. A dél-erdélyi mély szórványban, Déván ifiúsági lelkészi szolgálatot ellátó Böjte Csaba elkezdte maga köré gyűjteni a koldus gyerekeket – egy idő után már maguktól is jöttek tucatjával.
Böjte szerint a hatóságok gáncsoskodása okozta mindig a legnagyobb problémát, ma azonban a legnagyobb kihívás, hogy talpraesett nevelőket, igazi szülőket találjanak.
Az alapítvány legnagyobb sikere, hogy nem termeli újra a szegénységet, hogy a felnevelt gyerekek mindegyike megtalálta a helyét a világban. Amikor egy gyermek kilép az alapítvány kapuján, hogy önállóan boldoguljon, akkor Csaba testvér mindig ad egy könyvet nekik, aminek elejébe beleírja a telefonszámát és a mail címét. Bármerre is sodródjanak a későbbiekben, Csaba testvérre mindig számíthatnak.
Csaba testvér beszélt arról is, hogy mi lesz akkor, ha ő már nem lesz, hogyan fog tovább működni az alapítvány és az otthonok. Mindenkit megnyugtat: akkor sem lesz baj. A gondjaiba vett gyerekek ugyanis fontosak Jézus számára, fontosabbak Jézusnak, mint neki vagy bármelyik nevelőnek. Gondja lesz rájuk a későbbiekben is.
Írta: Szalma György
www.mandiner.hu