1. Isten kiárasztja kegyelmét e földre

Nyomtatás

b_300_300_16777215_00_images_stories_Csaba_levelek_damokoskazmer.jpgBöjte Csaba OFM 12 részes sorozata Damokos Kázmér ferences püspökről.

 

 

 

Dicsőség az Atyának, a Fiúnak és a Szentléleknek. Miképp kezdetben, most és mindörökké. Ámen.

Életrajzi adatok:
Damokos Kázmér 1606. szeptember 29-én, Szent Mihály napján, Szovátán, akkori Marosszéken, a későbbi Maros-Torda vármegyében született székely családban. Családneve Damokos, csak a későbbi korokban kopott Domokossá. A keresztségben a Mihály nevet kapta. Csak a ferences rendbe lépése után adták neki a Kázmér rendi nevet. Gondolom, nem véletlen, hogy e Szent Mihály napján született Mihály építi fel romjaiból újra a sok-sok év alatt csaknem teljesen szétvert, püspök, pásztor nélküli erdélyi egyházmegyét, melynek védőszentje Szent Mihály, teremtő Istenünk arkangyala. Sajnos, ekkor a már 100 éve tartó üldözést a 650 plébániából csak 59 élte túl.

Elmélkedés:
Mikor elhatalmasodik a sötétség, Isten kegyelme kiárad a földre, és ez nemcsak a történelmi korokban volt így, és nemcsak egy-egy nagyobb közösség életében, hanem hiszem, hogy ma is így van. A mi személyes életünkben is felfedezhetjük Isten jóságos, szabadító, áldó jelenlétét. A keresztény ember, ha nehézségek közé kerül, ha életútja sötét éjszakákon vezet keresztül, akkor alázattal, bűnbánó szívvel Istenhez kiált. Majd feláll, és bizalommal előrenéz, próbálja felfedezni Megváltójának válaszát, akár egy látszólag erőtlen kisbabában vagy esetleg más, jelentéktelennek tűnő dologban. Egy dolog biztos: Isten nem hagyja magára hozzá kiáltó gyermekét. Nincs olyan zsákutca, olyan zátonyra sodródott élet, melyről lemondana az élet Ura, melyet ne tudna teremtő Istenünk rendbe rakni, szépen célhoz vezetni. Voltak, vannak és lesznek az egyéni és a közösségi életünkben is nagyon nehéz pillanatok, melyekbe akár mi, akár mások hibájából belesodródunk, de tudnunk kell, hogy Istenünkre és az Ő drága angyalaira, szentjeire ilyenkor is számíthatunk. Teremtőnk, bármennyire is elvegyültünk volna a föld porával, szeret minket, és mint egy mennyei iránytű, egy jóságos GPS, meg tudja mutatni a hazafelé vezető utat, ég felé az irányt.

Könyörgés:
Urunk Istenünk, gondjainkban, nehézségeinkben, mi székely–magyar gyermekeid hozzád kiáltunk! Bár tetteink alapján sokszor nem érdemeljük meg a jóságodat, mégis alázattal arra kérünk, küldj értünk Szent Mihály lelkületű bátor embereket, akik a Te nevedben nehézségeinkből kivezetnek. Kérünk, hogy Te tölts el minket Damokos Kázmér bátorságával, lendületével, óriási munkaerejével, hogy meg tudjuk oldani gondjainkat.

Mindennapi nehézségeinkben nagy-nagy bizalommal így imádkozunk: Miatyánk, …