2. Vágy a tudás után, önmagunk tudatos formálása

Nyomtatás

b_300_300_16777215_00_images_stories_Csaba_levelek_damokoskazmer.jpgBöjte Csaba OFM 12 részes sorozata Damokos Kázmér ferences püspökről.

Dicsőség az Atyának, a Fiúnak és a Szentléleknek. Miképp kezdetben, most és mindörökké. Ámen.

Életrajzi adatok:
Damokos Kázmérnak, az egyszerű székely családból származó legénykének a vágyai szárnyat adnak. Tanulni szeretne, képezni magát, s ezért jelentkezik, kéri, hogy ferences szerzetes pap lehessen. Sajnos ezekben a vérzivataros időkben Erdélyben nincs lehetősége elkezdeni a tanulmányait, éppen ezért a nyugat-magyarországi Szűz Máriáról elnevezett ferences rendtartományba megy, erdélyi szerzetesek biztatására, ahol 1629. március 4-én felvételt nyer a ferences teológiára.

Elmélkedés:
Oly sok iskola, egyetem van a mai világban, hihetetlen kínálattal találkozik a tanulni vágyó fiatal. Biztos, hogy a sok érték, lehetőség között megtalálni saját egyéni hivatásunkat, azt az iskolát, utat, melyet kiválasztva és alázattal járva célba érhetünk, nagyon nehéz. Egyetlen életünk van, melynek percei, évei úgyis elperegnek, ha nem tudunk dönteni, ha nem tudjuk egyetlen bátor döntéssel életünket, a bennünk lévő értékeket egyetlen célpontra fókuszálni. Hiszem, hogy mindannyian arra születtünk, hogy azt, amit magunk, népünk számára fontosnak tartunk, annak elérésére magunkat a felkészülés éveiben, tanulással képessé tegyük, majd alázatos, kitartó munkával mindazt az értéket, melyért életünket érdemes odaadni, azt el is érjük. Igen, én hiszem, hogy életünkkel, mint egy lencsével, ha Isten kegyelmét, sugarait nem szétszórjuk, hanem a számunkra fontos célpontra összpontosítjuk, akkor bármilyen korláton áttörést érhetünk el, utat mutató, meleget adó, világító lángot fakaszthatunk. Hiszem, hogy minden akadály legyőzhető, és van olyan iskola, mely bennünket fel tud készíteni, képessé tud tenni, hogy szellemi, lelki, fizikai képességeinket kibontakoztatva nekifeszüljünk a szárnyalásunkat lezáró falaknak, és Istenben bízó lélekkel áttörjük azokat a magunk és a népünk javára.

Könyörgés:
Uram Istenem, oly nehéz dönteni, megtalálni hivatásomat e csodálatosan szép világban. És talán még nehezebb megtalálni azt az iskolát és benne a mestert, kinek keze alatt Rád figyelő lélekkel felnőhetek, kibontakozhatok. Damokos Kázmér azokon az úttalan utakon elindult és célba is ért, segíts, hogy megtaláljam én is az iskolámat, a nekem szárnyakat adó tanáraimat.

Mindennapi nehézségeinkben nagy-nagy bizalommal így imádkozunk: Miatyánk, …