Fontos lenne megállni...

Kategória: Csaba testvér levelei Találatok: 977

b_300_300_16777215_00_images_stories_Szep_Termeszet_26172547_1769668846437397_8759573415756551948_o.jpgEgy fiatalember, ha udvarolni megy és a szíve választottja finom süteménnyel, kávéval várja, az nagyon biztató jel. De ha kedvesünk egy hatfogásos, gyertyafényes vacsorával vár, akkor tudhatjuk, hogy ő nagyon-nagyon szeret.

A jó Isten a Kárpát-medencében nagy asztalunkat csodálatosan megterítette. A napokban voltam Tápiószelén, Magyarország génbankjában, ahol nagyon sok növény magját, szaporító szervét őrzik. Itt hallottam, hogy csak a Kárpát-medencében több mint tizenkétezer haszonnövényt termesztenek. És ez nem minden, hisz egy-egy fajon belül rengeteg alfaj van. Paszulyból több mint négyezer, paradicsomból több mint kétezer félét termesztenek a Kárpát-medence különféle vidékein, de mákból is közel ezer, egymástól különböző színű, ízű fajtát tartanak számon. Mindennapi kenyerünkért imádkozunk és Isten kegyelméből, több mint nyolcezer féle búzamagból süthetünk kenyeret a szülőföldünk határain belül. Mérhetetlen gazdagság! A rebarbarától a cseresznyéig, a búzától a ribizliig, a görögdinnyétől, a sóskáig, a máktól a kölesig mennyiféle csodálatos növény terem Kárpát-medencében? Mindegyik sajátos ízzel, zamattal, illattal áll a mi rendelkezésünkre. Kertjeinkben nevelhetjük, leszüretelhetjük, és finomabbnál finomabb ételeket készíthetünk belőlük! Hihetetlen bőséggel terítette meg Isten a mi asztalunkat, ebből is láthatjuk, hogy túlcsorduló szeretettel szeret bennünket. Mennyei Atyánk, akárcsak egy igazi édesapa, édesanya, gyöngéd szeretettel kedvünkbe jár, kényeztet, de sajnos sokszor mi észre sem vesszük szerető Istenünk ajándékait.
Nem csak a növényvilág ilyen tarka, színes, sokféle, az erdőinket, mezőinket is Isten telerakta szebbnél szebb, csodálatos madarakkal. A Kárpát-medencében sok száz fajta madár költ, vagy vándorlás alatt hosszabb, rövidebb ideig megpihen. A nagytestű réti sas, a hófehér kócsag, a kanalas gén és megannyi énekes madár, mint Isten drága ékszerei röpködnek, énekelnek körülöttünk és mi gondjainkba merülve sokszor tudomást sem veszünk drága szülőföldünk gazdagságáról! Fontos lenne megállni, elcsendesedve rádöbbenni, hogy a Kárpát-medence nem csak a mi hazánk, hanem minden egyes fűszálé vagy égbe nyúló fáé is, és az itt született állatoké, csicsergő énekesmadaraké is, ez a föld a mi közös egyetlen otthonuk. Nekünk nem elvont, plátói érzelmekkel kell szeretnünk szülőföldünket, hanem gondviselő jósággal annak minden négyzetméterét minden egyes lakójával, a teremtésben testvérünkké lett növényekkel, állatokkal együtt.
Istennek legyen hála, vannak olyan emberek, mint Máté Bence, aki nemcsak megáll és rácsodálkozva meglátja e föld csodálatos titkait, hanem időt, energiát nem sajnálva, művészi érzékkel, precízen kidolgozott fényképeivel meg is láttatja velünk mindazt ami körülvesz. Számomra gyönyörűség kezembe venni Bence könyveit, vagy néma csendben elindulni vele egy-egy les felé, hogy vele együtt rácsodálkozzak mindarra a csodára, amivel Isten oly gazdagon megajándékozta földünket! Ujjongott a lelkem mikor megláttam ezt az új, formabontó, szép könyvet, melyet most a kedves olvasó a kezében tart! Úgy gondolom, hogy ez az értékes, egyedi kivitelű könyv ott kellene legyen minden gyermek asztalán. E könyv által kitárul gyermekeink előtt a mi drága szülőföldünk, a határok kitolódnak, a fényképek szétfeszítik beporosodott szűk világunkat, lelkünket megfürdethetjük mindabban a csodálatos szépségben, mit teremtő Istenünk nagylelkűen nekünk ajándékozott!
Kedves Bence, köszönet a sok szép fényképért, azért, hogy az ajándékozó Isten szorgalmas munkatársaként megláttatod velünk, hogy mennyire szép és gazdag, de ugyanakkor azt is, hogy mennyire sebezhető és törékeny az a világ mely körülvesz, e föld nevű otthonunk!
Őszinte tisztelettel, 
Csaba t.