Vissza értem székelyföldről

Nyomtatás

Utamról sok fényképet készítettem, és így remélem, hogy a napokban Tamásék kezdik is felrakni a fénykép sorozatokat, hogy akinek kedve van, megnézhessen a sok, aranyos gyermekünket.

Kedves Munkatársaim, Szeretett Testvéreim!
  

Vissza értem székelyföldről, hol részt vettem néhány ház ünnepélyes tanévnyitóján, meglátogattam több otthonunkat is, majd a tegnap felszenteltük nagy nagy szeretettel a Nyárádremetei otthonunkat, Szent Imre tiszteletére. Utamról sok fényképet készítettem, és így remélem, hogy a napokban Tamásék kezdik is felrakni a fénykép sorozatokat, hogy akinek kedve van, megnézhessen a sok, aranyos gyermekünket.

   A kovásznai házunkban nagyonszép rend, és tisztaság fogadott. Amint a képeken is látszik az épület tovább szépül, új kedves gyerekeket fogadtak be szeretettel a ház vezetői. Kolozsi Istvánnak sikerült a sofőr iskolát eredményesen elvégezni. Csupa jó hír. Tiszta szívvel, örömmel tudtam imádkozni értük Boldog Apór Vilmos tiszteletére szentelt kápolnában. Az Esztelneki napközi otthonban is szépen újra indult az élet

   Árkoson van két új anyuka, az egyik gyermeket vár, egy másik 14-éves lánykát hat hetes gyerekével a gyámhatóság kérésére fogadtunk be. Úgy érzem, hogy a kedves nővérek szeretete, gondoskodó jósága keresztül fogja segíteni ezt a fiatal anyukát ezeken a váltságos időszakokon.

   Tusnádon, Trepták Cecília nagyon nagy erőbedobással, és szeretettel vette át Tibitől a ház vezetését, örömmel voltam köztük, imádkoztam értük, a kápolnában bemutatott szentmisén, és nyugodt lélekkel jöttem el közülük. Úgy érzem, hogy a nevelők fiatalos lelkesedése, szeretetteljes jósága sok sok gyümölcsöt fog hozni a gyermekeink szívében. Tusnád mellett Bükszádon is zökkenő nélkül indult újra a napközi.

   Gyimesben Ciubutárú Gyuriék, otthonukat szépen rendben tartják, a meglévő hét kis óvodás mellé újabb gyerekeket fogadtak be, jó náluk lenni, öröm a gyermekeikkel játszani. Úgy néz ki, hogy e térségben, nemrég született új falúban: Hidegségen is most október elején beindul a napközi otthonunk.

   A Csíkszeredai házunkban, hol már öt lányunk lakik sajnos nem jutottam el, szégyellem is magamat, de a ház vezetőjével Galací Emővel többször beszéltem. Remélem, hogy az itt lakó szép nagy lányainkra a tanév végén is, diploma osztáskor is mindannyian büszkék lehetünk.

   Szárhegyi otthonunk szépen megújult kívülről is. Sajnos a ház kicsinek bizonyult, és így öt szép, aranyos gyereket Csergő Hajnikáék a saját házukba fogadtak be. E kényszermegoldás is arra ösztökélt, hogy Gyergyószentmiklóson megvegyünk egy 22 szobás ingatlant, a város régi szülészetét. Az épület nagyon romos, több mint 10 éve nem lakják, de reméljük, hogy kitartó munkával, sikerülni fog szépen felújítani.  Szükségis van erre az épületre, mert a térség összes napközije újra indult, több mint 200 gyerekkel, akik ha a jó isten megsegíti őket kilencedik osztályba, csak Gyergyószentmiklósra tudnak majd beiratkozni.

   Sajnos szomorú szívvel kell elmondanom, hogy a Szárhegyi kedves Ervin atya balesetezett az autóval, és biza a jobb karján nyílt törést szenvedett. Imádkozzunk érte!

   Szovátai házunk is szépen beindult, öröm volt újból találkozni a gyerekekkel, itt örömmel mondhatom el, hogy a fogászati rendelő immár a Dévai rendelővel versenyre kelhet, mert szépségben, felszereltségben nem marad el tőle.

   Szováta környéki napközik is mind szépen beindultak, sajnos a Szentkeresztbányai kolléganő vissza lépett, és így ez a ház most jelenleg szünetel.

    E térségben szenteltük fel a Nyárádremetei otthonunkat, úgy érzem, hogy bátran és büszkén dicsekedhetünk mindazzal, mit Hegyi Anikó néni, a kedves kolléga nőjével, és a gyerekeikkel létre hoztak két év alatt. Szent Imre herceg tiszteletére létrejött otthonunk, újabb élő bizonyítéka annak, hogy a helyi hatóságokkal szépen együttműködve, (hisz a helyi tanács engedte át az épületet 49-évre az alapítványnak), milyen szép -eredményes munkát lehet végezni.  Ebben az otthonunkban is, akárcsak Sófalván van vendég szóba, így szeretettel hívhatunk ide is olyan akár nyugdíjas tanítót, nevelőt is, aki örömmel jönne segíteni az itt élő, dolgozó kolléganőinknek, a gyermekek nevelésében, formálásában.

   Most itthon vagyok Déván, és készülök Szászvárosra, hol szeretnénk felavatni a Szent Ferenc Emlékparkot.

   Kisebbtestvéri szeretettel imádkozom értetek mindnyájatokért,

csaba t.