Ferenc pápa elítéli a Srí Lanka-i merényletsorozatot

Nyomtatás

b_300_300_16777215_00_images_stories_Szent_Istenkeresok_sri-lanka-papa.jpgMinden felemelt szó, kiabálás, veszekedés, fenyegetés, erőszak igazából terrorizmus....De ha valaki hátat fordít a társának, szavakkal, gesztusokkal testvérét elítéli, leszólja, akkor már ő elindult a gyilkos terrorizmus útján! Ne más szemében keressük a szálkát, a magunkéból kezdjük el kiszedni a gerendákat!!  Igen, mindenki saját magában kezdje el a terrorizmus kiirtását!! 

Türelmesen érveljünk, kezdeményezzünk párbeszédet, akár álljunk neki és gyűjtsünk társakat, szervezzünk pártot az elképzeléseink megvalósításáért és ha nem megy, akkor szeretettel viseljük el egymás gyengeségét!! Krisztus nem volt erőszakos, nem manipulálta az apostolait, nem fenyegette, zsarolta!! Milyen szelíden kérdezi húsvét csendjében megtévedt tanítványát: "Péter, Péter szeretsz te engem??" Mesterünk átdöfött szívvel is párbeszédet kezdeményezett az Emmauszi tanítványokkal, Szent Péterrel a galileai tenger partján, vagy Saullal a damaszkuszi úton!! Nem várt a testvéreire hanem Ő maga átdöfött lábbal elment, megkereste jósággal a szeretet útjáról letért embert és nyugodtan beszélt, érvelt, és testvérei szívében újból lángra lobbant az igazság fénye!! Ez a mi utunk, ezen kell nekünk a mindennapokban járnunk!!
Sokan haragudnak Ferenc pápára, hogy miért nem harciasabb, miért nem csap oda, mint az Egyház feje!! Ő sem, de mi sem térhetünk le a jézusi útról!! Keskeny és meredek ez az út, de legyünk őszinték: az Egyház mikor letért a szeretet útjáról, akkor mindig lángba borult a világ és a végén csak a gonosz lélek kacagott!! Örvendek, hogy Ferenc pápa nem keresztes háborút szervez, hanem őszinte párbeszédet kezdeményez, higgadt türelemmel leül tárgyalni még a másképpen gondolkodó emberekkel is!! Ő az én pápám, vele együtt hiszek a szeretet végső győzelmében, a Krisztus Urunk által megváltott vérzivataros évezredeket megélt világunkban!
Jézus a mi példaképünk! Hozzunk egy végleges döntést!! Soha nem lépünk az erőszak, a terrorizmus útjára, fogjunk össze Ferenc pápával és kezdjünk el szeretni nagy-nagy alázattal!!
Kisebb testvéretek,
Csaba t. 
A húsvéthétfőn délben tartott beszédében Ferenc pápa ismételten elítélte a Srí Lanka-i robbantásos merényleteket, amelyek során már több mint háromszázan vesztették életüket.
Április 21-én, húsvétvasárnap nyolc bomba robbant Srí Lankán katolikus templomokban és különböző szállodákban. A támadásoknak már 310 áldozata és mintegy 500 sebesültje van. Az összehangolt merényletsorozat során három katolikus templomban és három szállodában robbant pokolgép a fővárosban, Colombóban, a fővárostól északra található Negombóban és az ország keleti részén található Batticaloában – foglalja össze a Magyar Kurír.
Ferenc pápa húsvétvasárnapi Urbi és Orbi üzenetében a vérontás, a fegyveres konfliktusok és az éhínség megállítását kérte a világtól a hagyományos ünnepi szentmise után. Úgy fogalmazott: együtt érez ennek a kegyetlen erőszaknak az áldozataival, akiknek húsvétkor fájdalmat kell elszenvedniük és gyászolniuk kell – írja az MTI. A szentatya azt kérte, korunk számos szenvedésével szemben az emberiség ne maradjon rideg és közömbös. Ferenc pápa, a nemzetek vezetőihez fordulva a fegyverek zajának elhallgatását sürgette nemcsak a harctereken, hanem a városokban is. Húsvét hétfőn délben mondott beszédében a szentatya ismételten elítélte a merényleteket, kijelentette, hogy az embertelen terrorista támadások soha sem igazolhatóak. Elmondta: gondolatban közel van a szigetország katolikus egyházát vezető Malcolm Ranjith Patabendige Don bíboroshoz, valamint a terrorista támadások sújtotta Colombo város egyházmegyéjéhez. Hozzátette: imádkozik a számtalan áldozatért és sebesültért. 
„Arra kérek mindenkit, ítélje el ezeket a terrorista támadásokat, amelyek embertelenek és soha nem igazolhatóak” – hangsúlyozta és ismételten kegyetlen erőszaknak nevezte a Srí Lanka-i robbantásos merényleteket.
A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) is együttérzését és megdöbbenését fejezte ki az események kapcsán. Veres András, a testület elnöke közölte, a Magyar Katolikus Püspöki Konferenciát fájdalommal tölti el, hogy a húsvét nem múlt el terrortámadás és keresztények elleni atrocitás nélkül, imádkozik az áldozatokért és családjukért. A győri megyéspüspök közleményében azt írta: „ a feltámadt Krisztusban való hittel imádkozunk az áldozatokért, valamint családjaikért, és kérjük a mindenható Istent a béke ajándékáért”.
A keresztényüldözés évente több ezer halálos áldozatot követel. A Srí Lankai-i merényletsorozat elkövetőiről egyelőre nincsenek biztos információk, Nógrádi György magyar biztonságpolitikai szakértő szerint az Amerikai Egyesült Államok és India műholdas hírszerzése segítheti majd a terrortámadás elkövetőinek felderítését. S bár több hírforrás szerint a külföldi titkosszolgálatok jelezték, hogy egy iszlamista szervezet támadásra készül az országban, de a naponta bejövő több ezer jelentésből nehéz kiszűrni, hogy mit érdemes továbbadni.
Srí Lanka 21 milliós lakosságának 70 százaléka buddhista, ezt követik a hinduk (12 százalék), a muszlimok (10 százalék) és a keresztények, akik az ország lakosságának 7,4 százalékát teszik ki.