Százéves a nagyszalontai Arany János Főgimnázium

Nyomtatás

Nagyszalontán az Arany János Főgimnázium100 éves a Nagyszalontai Arany János Főgimnázium, hol 82 gyerekünk tanul az anyanyelvén... Isten éltesse a nagy múltú iskolát. Imádságos, hálás szeretettel köszöntöm e szép kerek évfordulón gyermekeink tanárait, osztálytársait. Isten áldása legyen az oktatási központon.

Szeretettel,

Csaba t.

 

 

Többnapos rendezvénysorozattal ünnepelték meg Nagyszalontán az Arany János Főgimnázium fennállásának százéves évfordulóját. A hajdúvárosi alma mater centenáriuma tiszteletére az elmúlt héten nyílt napokat rendezett az oktatásügyi intézmény tanári kara és diáksága – tudományos és sportversenyeket, irodalmi vetélkedőket tartottak, amelyekre bárkit szívesen láttak.

Az ünnepségsorozat fénypontjának bizonyultak a hét végén a különböző tantárgyak szerint szervezett kísérletek, nyílt órák, az Arany János életét és költészetét ismertető bemutatók, ebből az alkalomból pedig a gimnázium öregdiákjai is beülhettek egykori osztálytermükbe nosztalgiázni.
Különben a hajdúvárosi schola Erdély ama kevés oktatásügyi intézményei közé tartozik, amelynek nevét fennállása során féltucatszor megváltoztatták, ennek ellenére szellemiségére mindig a nagyszalontai költőóriás öröksége nyomta rá bélyegét. A Bihar megyei város képviselő-testülete egyébként 1903-ban döntött az állami főgimnázium beindítása, a már kétszáz éve működő algimnázium állami főgimnáziummá fejlesztése mellett, és nem véletlen, hogy a műveltség és a szellemi fejlődés ügyét akkoriban közel félszáz környező község is támogatta.
A megye első állami főgimnáziuma – Tatár Balázs igazgatásával – 1907 őszén kezdte meg működését, ám az intézménynek jelenleg is otthont adó épület csak két évvel később készült el, Székely László szalontai származású műépítész tervei alapján.
Az 1919 óta folyamatosan kétnyelvű gimnázium minősítését többször lefokozták (működött például mezőgazdasági profillal és ipari szakközépiskolaként is), a Toldi szerzőjének először 1941-ben felvett nevét számtalanszor megvonták tőle, amit 2007-ben a főgimnáziumi ranggal együtt visszaadtak, sőt a legnagyobb magyar epikus költő nemrég mellszobrot is kapott a gimnázium főbejáratánál.
Nem véletlen tehát, hogy a centenáriumi ünnepség mottójául a minden emelkedés küzdelemmel jár üzenetét hordozó Per aspera, ad astra (Göröngyös úton a csillagokig) latin mondást választották.

Rostás Szabolcs

Magyaroktatás.ro / Krónika